Biologische tampons: een slimme keus?

Tegenwoordig zijn veel mensen erg bewust bezig met hun gezondheid en het milieu. De vraag of biologische tampons beter zijn dan gewone tampons is daarom iets dat bij veel vrouwen speelt. Om deze vraag te beantwoorden zetten we hieronder de voor- en nadelen van biologische tampons op een rij.

Wat zijn biologische tampons?

Biologische tampons zijn tampons gemaakt van biologisch katoen. Biologisch katoen is katoen dat niet bespoten is met bestrijdingsmiddelen.

Daarnaast bevatten ze meestal geen synthetische materialen (zoals plastic) of parfum en zijn ze niet gebleekt (disclaimer: dit geldt misschien niet voor alle merken, controleer dit daarom van tevoren altijd goed!).

Vaak worden biologische tampons gezien als een beter alternatief voor ‘gewone’ tampons.

Biologische tampons

Voordelen van biologische tampons

Dit klinkt positief. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

1. Minder irritaties

Omdat de meeste biologische tampons (meestal) alleen uit biologisch katoen bestaan, is de kans op vaginale irritaties een stuk kleiner dan bij gewone tampons. Synthetische stoffen kunnen namelijk zorgen voor een broeierig effect. Dit leidt soms tot uitslag en jeuk.

2. Gezonder

Door het gebruik van biologische tampons is de kans kleiner dat er schadelijke stoffen je lichaam binnenkomen. Denk hierbij aan plastic of viscose (afkomstig van houtpulp), het materiaal dat zorgt voor het hoge absorptievermogen van tampons. Het gebruik van biologische tampons is daardoor gezonder voor je lijf.

Biologische tampons zijn natuurlijk en gezond

3. Beter voor de boeren

De boeren die niet-biologisch katoen verbouwen, worden dagelijks blootgesteld aan pesticiden. Dit kan ervoor zorgen dat ze verminkingen oplopen of gehandicapte kinderen krijgen. Ook zijn de arbeidsomstandigheden vaak zwaar en de lonen laag. Biologische katoen is beter voor de gezondheid van de boeren en daarnaast krijgen ze een eerlijk loon.

Nadelen van biologische tampons

Naast bovenstaande voordelen zitten er ook nadelen aan het gebruik van biologische tampons:

1. Duur

Biologische tampons zijn duurder dan normale tampons. Het gebruik is daarom minder prettig voor je portemonnee.

2. Slecht voor het milieu

Tampons zijn wegwerpproducten en gooien we na één keer gebruik bij het restafval. Naar schatting gooit een vrouw in haar vruchtbare jaren gemiddeld zo’n 11.000 tampons bij het vuilnis.

Biologische tampons zijn vaak deels biologisch afbreekbaar, maar niet helemaal. Dit komt onder andere door de verpakking en het (bio-)plastic dat wordt gebruikt om tampons individueel te verpakken. Biologische tampons met inbrenghuls zijn nog milieuvervuilender.


Op zoek naar een gezond en duurzaam alternatief voor (biologische) tampons? 


3. Minder absorptievermogen

Biologische tampons hebben vaak een iets minder goed absorptievermogen dan gewone tampons. Dit komt doordat ze geen viscose bevatten.

4. Kans op tamponziekte

Net zoals bij gewone tampons bestaan er bij biologische tampons het risico op tamponziekte, ook wel bekend als het Toxic Shock Syndrome (TSS). Dit is een ernstige, acute ziekte die veroorzaakt kan worden door het langdurig inhouden van tampons.

Lees hier meer: Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome): wat is het precies?

Biologische tampons

5. Niet alle biologische tampons zijn hetzelfde

Er is niet één soort biologische tampons. Er bestaan vele verschillende merken die niet allemaal precies dezelfde producten aanbieden.

In Nederland is Yoni (verkrijgbaar bij Etos) een bekend merk. Hun tampons bevatten biologisch katoen en zijn daarnaast vrij van schadelijke stoffen.

Het feit dat er ‘biologisch katoen’ op de verpakking staat, betekent echter niet bij alle merken dat er géén andere (eventueel schadelijke) ingrediënten in de tampons zitten.

Er zijn daarnaast ook merken die tampons van 100% katoen verkopen (zoals Sanature, verkrijgbaar bij Kruidvat). Dit komt erg natuurlijk en gezond over, maar er wordt nergens gezegd dat het gebruikte katoen ook daadwerkelijk biologisch is.

Let dus goed op bovenstaande zaken als je biologische tampons zonder schadelijke stoffen wilt aanschaffen.

Gezond alternatief: de menstruatiecup

Als je voor een daadwerkelijk gezond, comfortabel, duurzaam en goedkoop menstruatieproduct wil gaan, kies dan voor de menstruatiecup. Dit is een cupje dat je in je vagina draagt en dat je menstruatiebloed opvangt in plaats van absorbeert. Menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen, een lichaamsvriendelijk materiaal.

Menstruatiecup betere keus dan biologische tampons

Er zitten ontzettend veel voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup, zoals:

  • Duurzaam en milieuvriendelijk. Je kunt 1 cup tot wel 10 jaar gebruiken.
  • Langdurige bescherming. Een menstruatiecup neemt 3 tot 5 keer meer op dan een tampon en kun je tot wel 12 uur lang dragen.
  • Goedkoop. Met een menstruatiecup bespaar je jezelf de aankoop van ongeveer 4.000 tampons.
  • Droogt je vagina niet uit, omdat een cup je bloed opvangt in plaats van absorbeert.
  • Comfortabel. Je voelt een menstruatiecup niet zitten en je kunt er alles mee doen wat je normaal gesproken ook doet, inclusief sporten, zwemmen, naar de sauna en slapen.
  • Geen nare geurtjes. Doordat de cup zich vacuüm zuigt, komt je bloed niet in contact met zuurstof. Dit voorkomt de vorming van nare geurtjes.

Meer weten over de menstruatiecup? Lees dan dit artikel: Hoe werkt een menstruatiecup?

Als jij graag eens een menstruatiecup probeert, dan zijn de cups van Practicups een aanrader. Hierbij krijg je gelijk 2 maten cups voor de prijs van 1.

Practicups menstruatiecup

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *