Gebruiksaanwijzing

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Een menstruatiecup gebruiken is heel eenvoudig. Hieronder vertellen wij stapsgewijs hoe je je een menstruatiecup inbrengt, verwijdert en schoonmaakt.

Let op: indien je een spiraaltje draagt, raden wij je aan vóór het gebruik van een menstruatiecup te overleggen met je huisarts of gynaecoloog.

Menstruatiecup inbrengen

Zo breng je de menstruatiecup in:

 1. Zorg ervoor dat je menstruatiecup gesteriliseerd is. Lees hier hoe je de cup steriliseert.
 2. Was je handen grondig met zeep.
 3. Vouw de cup in een vouw die jij prettig vindt. Bekijk hier de verschillende vouwtechnieken.
 4. Neem een comfortabele houding aan. Je kunt je cup staand, zittend, gehurkt of met één been op de rand van het toilet inbrengen.
 5. Houd met je vrije hand je schaamlippen uit elkaar.
 6. Ontspan de spieren van je vagina en richt de cup lichtjes naar achteren.
 7. Breng de cup in. Als de cup op de goede hoogte hangt, laat je hem los. De cup zal nu openklappen en een vacuüm creëren. Lees hier hoe diep je de menstruatiecup dient in te brengen.
 8. Controleer voor de zekerheid of de cup volledig geopend is. Doe dit door met een vinger langs de onderkant van de cup te gaan.
 9. Als hij niet helemaal open is, pak de cup dan aan de basis vast en draai hem een stukje totdat hij openspringt. Werkt dit niet? Lees dan dit artikel: Menstruatiecup klapt niet open: 9 tips.

Lukt het je niet om je menstruatiecup goed in te brengen? Lees dan hier meer tips voor het inbrengen van je menstruatiecup.

Heb je last van lekken? Lees dan hier de mogelijke redenen voor het lekken van je cup.

Menstruatiecup verwijderen

Je kunt je cup maximaal 12 uur dragen. Na 12 uur dien je je cup te legen en schoon te maken. Sommige vrouwen die hevig menstrueren moeten hun cup vaker te legen, maar dit is erg persoonlijk.

Volg bij het verwijderen van je cup de volgende stappen:

 1. Was je handen grondig met zeep.
 2. Neem opnieuw een comfortabele houding aan.
 3. Pak de cup aan de onderkant vast en knijp er zachtjes in om het vacuüm te verbreken.
 4. Kun je niet goed bij de cup? Trek hem dan een stukje naar beneden door aan het steeltje te trekken. Het helpt ook om een beetje mee te persen met je bekkenbodemspieren.
 5. Houd de cup ingedrukt en wiebel hem lichtjes op en neer terwijl je hem naar beneden haalt. Let op dat je de cup recht houdt.
 6. Giet de inhoud in het toilet of in de wasbak.
 7. Maak nu je cup schoon. Hieronder lees je hoe je dat op de juiste manier doet.

Heb je moeite met het verwijderen van je menstruatiecup? Lees hier extra tips voor het verwijderen van je cup.

Menstruatiecup schoonmaken

 1. Spoel je cup onder de kraan met water af. Tip: gebruik eerst koud water en daarna pas warm water. Dit verkleint de kans op het verkleuring.
 2. Maak de cup, ribbeltjes en het steeltje goed schoon. Maak wrijvende bewegingen met je handen of gebruik een zacht borsteltje.
 3. Besteed ook aandacht aan de gaatjes. Vul de cup met warm water en bedek hem met je hand. Draai de cup om en knijp erin. Als het goed is loopt het water door de gaatjes naar buiten.
 4. Zitten de gaatjes verstopt? Poets ze dan met een zachte (tanden)borstel of prik ze door met een satéprikker of gesteriliseerde naald.
 5. Is er geen fonteintje aanwezig in het toilet? Dan kun je ook een flesje water, wc-papier of een vochtig doekje (zonder alcohol, parfum of olie) gebruiken. Maak de cup tijdens je volgende verschoning onder de kraan schoon.
 6. Als alle resten zijn verwijderd, kun je de cup opnieuw inbrengen.
 7. Is je menstruatie afgelopen? Steriliseer je cup dan opnieuw. Lees hier hoe je de cup steriliseert.
 8. Laat de cup door de lucht drogen.
 9. Berg hem op in het bijgeleverde (ademende) zakje.

Op deze pagina gaan we nog uitgebreider in op het schoonmaken van de menstruatiecup.

Heb je last van verkleuring van je cup of ruikt je cup sterk? Lees hier hoe je vlekken of nare geurtjes van je cup verwijdert.