Geschiedenis van de menstruatiecup: een uitvinding uit de jaren 30

De menstruatiecup is veel ouder dan de meeste mensen denken. Zowel tampons als de menstruatiecup zijn in de jaren ’30 ontwikkeld en zijn dus even oud. Hieronder vertellen we je meer over de geschiedenis van de menstruatiecup en waarom de cup pas de laatste jaren meer bekendheid heeft vergaard.

Geschiedenis van de menstruatiecup

Een korte geschiedenis van de menstruatiecup

Vóór moderne hygiëneproducten

Vóór het bestaan van vrouwelijke hygiëneproducten zoals wij die nu kennen, bestonden er verschillende manieren waarop vrouwen hun menstruatiebloed opvingen. Vaak gebruikten ze simpelweg materialen die beschikbaar waren, zoals lappen van katoen of wol, maar ook papier, mos, dierenhuiden, hout en gras.

Vrouwen in Egypte zouden bijvoorbeeld tampons hebben gemaakt uit zacht gemaakte papyrus. In Griekenland werden stukjes hout ingewikkeld met lint om het bloed mee om te vangen. En de Romeinen zouden voornamelijk wol hebben gebruikt voor geïmproviseerde tampons en maandverband.

De geschiedenis van de menstruatiecup: de eerste prototypes

De geschiedenis van de menstruatiecup begint in de negentiende eeuw. De eerste prototypes van de menstruatiecup werden in de Verenigde Staten in de jaren 1860 en 1870 gepatenteerd. Deze cups werden ook wel catamenial sacks genoemd.

Een voorbeeld van een catamenial sack is de in 1867 gepatenteerde Hockert Catamenial Sack (zie afbeelding). Deze bestond uit een soort rubberen ‘cup’ die met een touwtje aan een riem was bevestigd. Waarom precies is onduidelijk, maar waarschijnlijk om de cup niet kwijt te raken.

Geschiedenis van de menstruatiecup: Hockert Catamenial Sack

Bron: Mum.org

Rond de eeuwwisseling werden er meerdere vergelijkbare apparaatjes ontwikkeld. Sommige van deze kon je zelfs legen zonder de cup uit te nemen, omdat ze werkten met een klepje of schuif.

Toch gebruikten de meeste vrouwen in deze tijd eigengemaakt maandverband. Deze lappen speldden ze vast aan hun ondergoed, zodat ze niet zouden verschuiven. Er was ook moderner maandverband verkrijgbaar, maar vrouwen voelden zich vaak ongemakkelijk om dit te kopen en daarnaast was het erg duur.

De jaren 30

Het eerste patent op een menstruatiecup die erg lijkt op de huidige vorm komt uit 1932. Gebaseerd op dit ontwerp werden er twee cups ontwikkeld: de Daintette cup en de Foldene cup. Het is echter onduidelijk wanneer deze cups precies op de markt werden gebracht.

In de jaren 30 werden tevens de eerste commerciële tampons ontwikkeld. In 1931 vroeg de Amerikaanse arts Earle Cleveland Haas patent aan voor Tampax tampons. Aanvankelijk waren tampons echter geen enorm succes, al nam de verkoop tijdens de Tweede Wereldoorlog wel toe.

Veel mensen vonden het idee dat vrouwen, zeker jonge meisjes, zichzelf op hun intieme zone zouden aanraken erg oncomfortabel. Pas in de jaren 70 zouden ze echt populair worden, alhoewel het succes in de jaren 80 weer afnam door gevallen van het Toxic Shock Syndrome (ook wel tamponziekte genoemd).

De eerste moderne menstruatiecup

In 1937 patenteerde de Amerikaanse actrice Leona Chalmers haar ontwerp voor een menstruatiecup, eveneens gemaakt van rubber. Over het algemeen wordt deze menstruatiecup gezien als de eerste moderne menstruatiecup.

Volgens Chalmers was het ontwerp “comfortabel en zou je je niet bewust zijn van de aanwezigheid ervan tijdens het dragen”. Ook zouden vrouwen “dunne, lichte en aansluitende kleren kunnen dragen zonder riemen, pinnen of gespen die zouden opvallen”. De cup werd verkocht onder de naam Tassette.

In de decennia hierna werden er meerdere menstruatiecups gepatenteerd, maar die werden geen succes. Ook deze menstruatiecups waren gemaakt van rubber.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan rubber, en daarom werd de productie van Tassette gestaakt. In de vroege jaren 50 verbeterde Chalmers het ontwerp en patenteerde dit.

Het merk Tassette werd aan het eind van de jaren 50 opnieuw gelanceerd met een groot reclamebudget. Het  bedrijf stuurde ruim 1.200 samples naar klinieken, ziekenhuizen en universiteiten met de vraag om het product te beoordelen. 434 doktoren werden door Tassette gebeld voor commentaar: 306 van hen keurden de menstruatiecup goed, 27 hadden bezwaren en de overige 85 waren niet bereikbaar.

Geschiedenis van de menstruatiecup: Tassette

Klik om te vergroten. Bron: Mum.org

Toch stonden de meeste vrouwen nog niet open voor het idee om herbruikbare inwendige producten te gebruiken. Ook voelden ze zich niet comfortabel bij het idee om de cup te legen of schoon te maken.

Kortom: het grootste probleem met Tassette was dat het merendeel van de vrouwen liever één van de verkrijgbare alternatieven gebruikte.

Daarnaast hoefden vrouwen die wél tevreden waren het product slechts eenmaal aan te schaffen. De kosten die ze hadden uitgegeven aan reclame lagen daarom veel hoger dan hun opbrengsten. Helaas overleefde Tassette het dan ook niet, en het bedrijf verdween in 1963.

De wegwerp menstruatiecup: Tassaway

Eind jaren 60 patenteerde Tassette Inc. een wegwerp menstruatiecup, “Tassaway”, om te kunnen concurreren met de opkomende markt van wegwerp menstruatieproducten.

Zodra de cups in contact kwamen met water (dus gewassen werden) losten ze op. Ze konden ook doorgespoeld worden door het toilet.

Het voordeel hiervan voor het bedrijf was dat vrouwen steeds nieuwe cups moesten aanschaffen. Bij de Tassaway zat ook een soort hulpmiddel om de cup gemakkelijker in te kunnen brengen, waardoor vrouwen hun vingers niet hoefden te gebruiken.

Het bedrijf bleef echter geldproblemen houden en werd daarnaast aangeklaagd voor fraude. Ze stopten in het begin van de jaren 70.

In Europa werden er in de jaren 70 nog wel wegwerp menstruatiecups verkocht.

De menstruatiecup geherintroduceerd

Aan het eind van de jaren 1980 werd de menstruatiecup geherintroduceerd door de creatie van “The Keeper” in de Verenigde Staten, een menstruatiecup gemaakt van latex rubber. Deze wordt nu nog steeds verkocht.

Geschiedenis van de menstruatiecup: The Keeper

Bron: Mum.org

De eerste menstruatiecup gemaakt van siliconen was de Mooncup, gefabriceerd in het Verenigd Koninkrijk in 2002. De meeste menstruatiecups die tegenwoordig worden gemaakt zijn van medisch siliconen gemaakt, omdat er vele voordelen aan het gebruik van dit materiaal zitten: het gaat lang mee, is hypoallergeen, bevat geen schadelijke stoffen en is zeer flexibel en comfortabel.

Er zijn vele verschillende merken, vormen en maten menstruatiecups op de markt. Ondanks het feit dat menstruatiecups steeds populairder worden, weet lang niet iedereen van het bestaan van de cup af.

Eén van de redenen hiervoor zou kunnen zijn dat het lastig is voor bedrijven om veel winst te maken (één cup gaat zo’n 10 jaar mee) en het marketingbudget hierdoor beperkt is. De meeste vrouwen die menstruatiecups gebruiken zijn hier mee begonnen door informatie op internet of mond-tot-mond reclame.

Er zijn NGO’s en bedrijven die menstruatiecups aan vrouwen in ontwikkelingslanden aanbieden als een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor wat ze nu gebruiken: lappen, duur wegwerpmaandverband of zelfs helemaal niets.

Practicups menstruatiecup

Conclusie

De geschiedenis van de menstruatiecup is bijna anderhalve eeuw geleden begonnen. Sindsdien heeft de cup vele verschillende vormen gekend. Vandaag de dag heeft de menstruatiecup zich ontwikkeld tot een zeer comfortabel, veilig en goedkoop middel om tijdens de menstruatie te gebruiken.

Wil jij graag meer weten over de menstruatiecup? Lees dan hier hoe een menstruatiecup precies werkt en de vele voordelen van de menstruatiecup.

Wil jij graag 2 maten menstruatiecups voor de prijs van 1 bestellen? Klik dan op onderstaande button.

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.