Nutteloze intieme hygiëne producten: mythes ontkracht

Er bestaan vele verschillende soorten intieme hygiëne producten, zoals vaginale zeep en deodorant. Wat veel vrouwen niet weten, is dat het gebruik van deze producten overbodig en vaak juist schadelijk is. Het is daarom beter om ze te vermijden. Lees hieronder meer over de mythes rondom de verzorging van onze va-jay-jay.

Nutteloze intieme hygiene producten

Intieme hygiëne producten die je beter kunt vermijden:

1. Vaginale zeep

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat je vagina wassen met gewone zeep niet goed is: het tast de zuurgraad van de vagina aan. De huid rondom de vagina is namelijk zuurder dan de rest van ons lichaam en heeft een pH-waarde van rond de 4,5. Dit beschermt de vagina tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De rest van ons lichaam een pH-waarde van rond de 7.

Als je gewone zeep gebruikt raakt de natuurlijke balans verstoord. Dit kan leiden tot irritaties, uitslag en zelfs schimmelinfecties.

Er bestaan daarnaast speciale vaginale zeep (of wasemulsies) die aangepast zouden zijn aan de zuurgraad van je vagina. Het gebruik van deze wasemulsies kan de vagina net als gewone zeep echter ook irriteren. Daarmee doen ze dus meer kwaad dan goed.

Zeep niet geschikt als intiem hygiëne product

Dit beamen het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecalogie (NVOG) en Soa Aids Nederland. Zij adviseren om de vagina alleen uitwendig met water te reinigen.

Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland legt uit: “Je kunt de gezonde bacteriën die de vagina beschermen ontregelen. Onderzoek laat zien dat dit zelfs kan leiden tot een grotere vatbaarheid voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarom blijf ik zeggen, ‘niet knoeien aan de vagina’.”

Kritiek

Het bekende merk Lactacyd heeft een aantal jaar geleden een reclamecampagne gelanceerd waarin jonge meiden wordt gevraagd hoe zij hun vagina schoonhouden. Als zij hierop antwoorden ‘met water’, wordt door Lactacyd geïmpliceerd dat dat niet voldoende is, omdat dit niet zou helpen tegen de voorkoming van geurtjes. Een van de uitspraken in de commercial is: ‘Als je borden aan het afwassen bent, gebruik je toch ook niet alleen water?’

Naar aanleiding van deze reclame barstte een storm van kritiek los, omdat de beweringen van Lactacyd simpelweg onwaar zijn. Je vagina dagelijks wassen met lauw water is voldoende voor een goede verzorging. Mocht je toch klachten krijgen, zoals een droge huid, jeuk of vreemde geurtjes, raadpleeg dan je huisarts. Ga niet zelf aan de slag met speciale vaginale zepen en andere verzorgingsproducten.

2. Inwendige vaginale douches

Een inwendige vaginale douche (of vaginaaldouche) is een hulpmiddel om je vagina inwendig te reinigen en te verfrissen. Het wordt gebruikt met een speciale intieme vloeistof.

Net zoals wasemulsies brengen vaginale douches schade toe aan je vagina. Een gezonde vagina is zelfreinigend, en zal dus resten bloed of slijm vanzelf naar buiten werken (natuurlijk was je deze wel weg, met water welteverstaan, maar alleen aan de buitenkant van de vagina). Het gebruik van vaginale douches tast het zelfreinigende proces van de vagina aan. Zo kunnen ook goedaardige bacteriën worden weggespoeld. Zo bereik je dus het omgekeerde van wat de bedoeling is.

Ondanks het feit dat vaginale douches aan alle kanten worden afgeraden, worden ze bij drogisterijen zoals Kruidvat, Etos of bijvoorbeeld de Action verkocht.

Wees echter slim en laat inwendige douches alsjeblieft links liggen!

Vrouw in douche

3. Vaginale deodorant

Vaginale deodorant is nog een voorbeeld van een nutteloos intiem hygiëne product. Elke vagina heeft een unieke geur die volkomen normaal is. Een gezonde vagina hoeft niet naar bloemetjes te ruiken, en het gebruik van een deodorant is dan ook onnodig. Ze verstoren daarnaast de vaginale flora en kunnen irritaties veroorzaken, wat juist kan zorgen voor een onaangename geur. Merk jij dat je anders ruikt dan normaal? Breng dan een bezoekje aan je huisarts.

4. Geparfumeerde tampons en maandverband

Menstrueren gaat niet zelden gepaard met (doodnormale) geurtjes. Helaas doen fabrikanten er ook hier alles aan om vrouwen aan te spreken op hun schaamtegevoel. Want wie wil er nu vies ruiken? Hun oplossing voor dit (niet-bestaande) ‘probleem’ is het gebruik van geparfumeerde tampons en maandverband. Nog meer voorbeelden van nutteloze intieme hygiëne producten.

Geparfumeerde tampon: nutteloos intiem hygiëne product

Geparfumeerde tampons en maandverband kunnen de vagina namelijk irriteren. Net als andere onnodige intieme hyiëne producten tasten ze de zuurgraad van je vagina aan, wat kan leiden tot vervelende (allergische) reacties.

Overigens kunnen zelfs niet-geparfumeerde tampons irritaties opwekken, doordat ze vaak resten bevatten van bleekmiddelen, pesticiden en andere chemicaliën. Deze belanden via de slijmvliezen in de vagina in de rest van je lichaam. Daarnaast kunnen tampons door hun absorberende vermogen het vaginale slijmvlies aantasten.

Het is daarom slimmer om te kiezen voor een alternatief middel, zoals de menstruatiecup. Een menstruatiecup is hypoallergeen, eenvoudig en gebruik en tast je vaginale flora niet aan. Daarnaast zijn menstruatiecups goedkoper, comfortabeler en beter voor het milieu dan maandverband of tampons. Win-win dus!

Menstruatiecup

 

5. Make-up voor de intieme zone

Als klap op de vuurpijl bestaat er naast bovenstaande nutteloze intieme hygiëne producten nu ook speciale make-up voor je vagina.

Verbaasde reactie over nutteloze intieme hygiëne producten

Het gaat om een speciale highlighter die is bedoeld om je vagina te verlichten en die daarnaast de huid verzorgt. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat het gebruik van make-up in je intieme zone niet aan te raden is. De kans op irritaties is namelijk groot. Daarbij: sinds wanneer hebben vagina’s make-up nodig? Zijn ze niet goed genoeg zoals ze zijn?

De Scandinavische productlijn bestaat naast een highlighter ook uit verschillende andere (eveneens nutteloze) producten, zoals een wasgel, vochtige doekjes, een crème voor na het scheren, een serum tegen rimpels(!), een ‘beauty mist’ spray en een scrub.

6. Obsessief ontharen

Schaamhaar is bedoeld om onze intieme zone te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het ontharen van onze schaamstreek is echter een populair verschijnsel van de laatste decennia. De meeste mensen ontharen omdat het simpelweg mooier of fijner vinden of omdat ‘het nu eenmaal zo hoort’. Daarnaast wordt vaak gedacht dat het hygiënischer is om jezelf te ontharen. Maar is dat ook zo?

Scheermesjes voor ontharen intieme zone

Het antwoord is: nee. Schaamhaar is net zo (on)hygiënisch als hoofdhaar, mits je het met regelmaat wast natuurlijk. Door jezelf te ontharen vergroot je juist de kans op problemen, zoals wondjes, irritaties en uitslag. Ook heb je meer kans op het ontsteken van haarworteltjes. Deze complicaties kunnen leiden tot een ontstoken huid, waardoor infecties en bacteriën vrij spel hebben. Ook vergroot het mogelijk de kans op sommige soa’s.

Door je huid keer op keer te ontharen, krijgt je huid daarnaast niet de kans om te herstellen. Obsessief ontharen is daarom geen goed idee, (bij)knippen wel. Laat de scheermesjes, hars, wax en ontharingscrème dus liever links liggen.

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *