Menstrual Hygiene Day op 28 mei – Dag van de Vrouwelijke Hygiëne

In steeds meer landen wordt jaarlijks op 28 mei de Menstrual Hygiene Day, ofwel Dag van de Vrouwelijke Hygiëne, gevierd. Het doel van deze dag is het wereldwijd onder de aandacht brengen van de uitdagingen waar meisjes en vrouwen tijdens hun menstruatie mee te maken krijgen. Dit geldt zowel voor de westerse wereld als minder ontwikkelde gebieden waar voorlichting een stuk gebrekkiger is of zelfs helemaal ontbreekt.

Menstrual Hygiene Day mythes

Bron: Period.nl

Wat is de Menstrual Hygiene Day, ofwel de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne?

Menstrual Hygiene Day is een wereldwijd platform dat non-profitorganisaties, overheidsinstanties, de particuliere sector, de media en individuen samenbrengt om menstruatiehygiëne management (MHM) te promoten.

De Dag van de Vrouwelijke Hygiëne werd voor het eerst gevierd op 28 mei 2014. Er is gekozen voor 28 mei (28-05) als datum, omdat de gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen duurt en vrouwen gemiddeld 5 dagen ongesteld zijn.

Op dit moment zijn er meer dan 410 partnerorganisaties aangesloten bij het netwerk van de Menstrual Hygiene Day. Hun doel is het tegengaan van menstruatiediscriminatie en het creëren van een wereld waarin elke vrouw en elk meisje haar menstruatie op een hygiënische manier kan regelen. Zij benadrukken hierbij begrippen als privacy, veiligheid en waardigheid, zaken die op vele plekken ter wereld ver te zoeken zijn.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

De initiatiefnemer van de Menstrual Hygiene Day is WASH United, een organisatie die ervoor wil zorgen dat iedereen ter wereld over een schoon toilet beschikt. Schokkend genoeg heeft zo’n 40% van de wereldbevolking dat op dit moment niet, wat leidt tot vele dodelijke slachtoffers door diarree: zo’n 800.000 kinderen per jaar. Diarree zorgt daarmee zelfs voor meer doden dan malaria, aids en de mazelen bij elkaar opgeteld.

Menstruatiediscriminatie

Betere menstruatie-educatie, aan vrouwen én mannen, is volgens de Menstrual Hygiene Day essentieel bij het bestrijden van menstruatiediscriminatie.

Menstruatiediscriminatie is een breed begrip dat op verschillende gebieden betrekking heeft. Ten eerste bestaat er bij veel vrouwen een schaamtegevoel rondom hun menstruatie en wordt er door de meeste vrouwen niet openlijk over gepraat. Zo blijkt uit onderzoeken dat 75% van de vrouwen op hun werk hun tampon of maandverband wegmoffelt als ze naar het toilet gaan.

Onze problemen vallen echter in het niet bij de uitdagingen die miljoenen vrouwen ter wereld moeten doorstaan. Zij beschikken bijvoorbeeld niet over schoon sanitair, water of voldoende privacy. Daarnaast zijn hygiëneproducten voor veel vrouwen te duur om aan te schaffen of simpelweg niet voorhanden, waardoor zij gedwongen zijn om sokken of lappen te gebruiken. Dit vergroot de kans op infecties, wat kan leiden tot complicaties bij de zwangerschap en bevalling en zelfs onomkeerbare lichamelijke schade.

Menstrual Hygiene Day poster

Bron: Wsscc.org

Ook heerst er in sommige gebieden zo’n groot taboe op menstruatie dat voorlichting geheel ontbreekt. Hierdoor worden vele mythes over menstruatie in stand gehouden, met als gevolg dat meiden een enorme achterstand oplopen, zowel op het gebied van gezondheid als economisch en sociaal.

India

In grote delen van India wordt menstruatie gezien als vies en onrein. Daarom mogen vrouwen bijvoorbeeld geen voedsel bereiden of zure etenwaren (zoals augurken) aanraken of eten. Vaak mogen ze zichzelf ook niet wassen, met name tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Ook mogen ze niet bidden of heilige boeken vasthouden. 23% van de meisjes in India stopt met het volgen van onderwijs zodra ze hun eerste menstruatie hebben gehad.

Bangladesh

In Bangladesh worden meisjes zeven dagen in huis opgesloten. Ze mogen geen vis, eieren of zout eten en geen mannelijke familieleden zien. Ze mogen zichzelf wel wassen in de rivier, maar alleen ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds heel laat, zodat niemand hen ziet. Als de week voorbij is, komen zeven mensen hen een feestmaal brengen. Ook worden hun armen ingewreven met kurkuma, net zoals bij een huwelijksceremonie.

Menstrual Hygiene Day en mythes over menstruatie

Nepal

Volgens de Napelese ‘Chaupadi Pratha’-traditie mogen vrouwen tijdens hun menstruatie hun huis niet betreden omdat dat ongeluk brengt. Zij slapen vijf dagen in ‘menstruatiehutten’, wat zeer onhygiënisch en onveilig is. Ook mogen zij niet koken, hun ouders aanraken, naar de tempel of naar school gaan of iets anders eten dan gezouten brood of rijst.

Menstrual Hygiene Day wil dat er een einde komt aan mythes over menstruatie en streeft naar gelijke kansen voor meiden en jongens.

Menstrual Hygiene Day evenementen

Tijdens de Menstrual Hygiene Day worden er vele evenementen in tientallen landen georganiseerd. In 2017 vonden er bijvoorbeeld 350 evenementen in 54 landen plaats. Hier kun je zien welke evenementen er in 2018 plaatsvonden tijdens de Menstrual Hygiene Day.

Wil jij de Menstrual Hygiene Day steunen? Klik dan op de link en kijk hoe je dat kunt doen.

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.