Is een menstruatiecup biologisch?

‘Is een menstruatiecup biologisch?’ Dit is een veelgehoorde vraag van gebruikers van menstruatiecups en vrouwen die er één willen aanschaffen. Om deze vraag te beantwoorden, gaan we eerst dieper in op wat het begrip biologisch precies inhoudt. Lees je mee?

Menstruatiecup biologisch

Wat betekent biologisch?

‘Biologisch’ is een beschermde term die van toepassing is op etenswaren, zoals fruit, groente, vleeswaren en eieren. Bij het produceren van biologische etenswaren houden boeren zoveel mogelijk rekening met het milieu en het welzijn van dieren.

Zo zijn biologische producten altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook worden er geen toevoegingen van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt.

Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt de regels hiervoor. In Nederland controleert het onafhankelijke instituut Skal streng of producten wel echt biologisch zijn.

Biologisch eten

Bron: Voedingscentrum.nl

Is een menstruatiecup biologisch?

Zoals we hebben kunnen lezen geldt de term biologisch voor etenswaren. Een menstruatiecup is een gebruiksproduct waar geen biologische certificatie voor bestaat. Technisch gezien is een menstruatiecup dus niet biologisch.

Een menstruatiecup heeft wél veel positieve eigenschappen waardoor men soms de link met biologisch maakt. We zetten er een aantal op een rijtje:

Lichaamsvriendelijk

Een menstruatiecup is (bijna altijd) gemaakt van 100% medische siliconen (in slechts enkele gevallen wordt TPE of rubber gebruikt). Dat is een hypoallergeen, latexvrij materiaal dat geen gifstoffen of BPA (weekmakers) bevat. Bovendien is het niet poreus en daarom bestand tegen de ophoping van bacteriën.

Door deze eigenschappen is een menstruatiecup ideaal voor producten die voor lange tijd in het lichaam worden gedragen, zoals menstruatiecups. Het materiaal wordt ook voor medische implantaten gebruikt.

Let op: in gekleurde cups zijn mogelijk wel stoffen gebruikt die minder natuurlijk zijn. Kijk dit altijd goed na.

Menstruatiecup biologisch

Duurzaam en milieuvriendelijk

Een menstruatiecup is ook super duurzaam: één cupje gaat tot wel 10 jaar mee. Je kunt hem keer op keer opnieuw gebruiken en gooit hem dus niet na één keer weg, zoals je bij maandverband of tampons doet.

Normaal gesproken gebruikt een vrouw in 10 jaar ongeveer 4.000 tampons. Door een menstruatiecup te gebruiken bespaar je daarom op een een enorme berg afval. Maar dat niet alleen: je bespaart ook op het verpakkingsmateriaal en natuurlijk de productie van wegwerpproducten. Dit maakt menstruatiecups zeer milieuvriendelijk.


Leestip: 10 voordelen van de menstruatiecup.


Conclusie

Een menstruatiecup is niet biologisch, omdat deze term alleen van toepassing is op etenswaren. Toch heeft een menstruatiecup vele goede eigenschappen die hand in hand gaan met de biologische aspecten die voor etenswaren gelden. Zo zijn ze vrij van chemicaliën, milieuvriendelijk en duurzaam. Kortom: een zeer goede keus als jij bewuster voor producten wilt kiezen die goed zijn voor je lichaam en onze planeet.

 

Ben jij al bekend met de menstruatiecup?

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *