Is een menstruatiecup gevaarlijk?

Vraag jij je af of het gebruik van een menstruatiecup gevaarlijk is? Dan kunnen wij je geruststellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de menstruatiecup een veilig alternatief voor tampons en maandverband is. Hieronder leggen we uit waarom.

Menstruatiecup gevaarlijk

Is het gebruik van de menstruatiecup gevaarlijk?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Uit een recent, grootschalig onderzoek is gebleken dat de menstruatiecup een veilige en betrouwbare manier is om je menstruatie te managen.

Voor het onderzoek is een analyse van 43 studies gemaakt, waar in totaal 3319 vrouwen uit zowel welvarende als armere landen aan meededen. In totaal zijn 199 merken menstruatiecups geanalyseerd, verkrijgbaar in 99 landen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Menstruatiecup: veilig, minder lekkage en comfortabel

De conclusie van de analyse is dat menstruatiecups minstens even veilig zijn als tampons en maandverband. Er is geen toegenomen gezondheidsrisico verbonden aan het gebruik van de cup. Denk hierbij aan infecties of invloed op de vaginale flora.

Ook bleek uit het onderzoek dat de vrouwen die de menstruatiecup gebruiken nauwelijks last van de cup ervaren. Ze kampen vrijwel niet met pijn, schuren of andere ongemakken.

Menstruatiecup gevaarlijk of niet?

Daarnaast hadden de vrouwen minder last van lekkage dan met andere menstruatieproducten. De bevindingen van de studie stellen het volgende: “Vier onderzoeken maakten een directe vergelijking tussen menstruatiecups en gangbare menstruatieproducten. De gerapporteerde lekkage was vergelijkbaar of minder dan bij wegwerp maandverband of tampons.

Uit de onderzoeken bleek eveneens dat 73% van de vrouwen zich – na enige oefening – comfortabel voelt met de menstruatiecup en wil doorgaan met het gebruik ervan.

Reden voor het onderzoek

De reden voor het onderzoek was volgens de wetenschappers dat alle menstruerende meisjes en vrouwen effectieve, veilige en betaalbare menstruatieproducten nodig hebben. Maar liefst 1,9 miljard vrouwen in de wereld menstrueren, met een gemiddelde van 65 dagen per jaar. Helaas zijn er tot nu toe weinig vergelijkende onderzoeken naar menstruatieproducten gedaan.

Vaak hebben meisjes en vrouwen in landen met lagere inkomens door de afwezigheid van goede menstruatieproducten last van doorlekken en gezondheidsproblemen. Ook worden meisjes in sommige landen thuis gehouden van school, lopen ze risico om een doelwit van seksueel misbruik of dwang te worden en worden de werksituaties van vrouwen beïnvloed. Ook hygiëne is vaak een probleem.

Menstruatieproducten

Daarnaast gebruiken meisjes of vrouwen niet altijd menstruatieproducten die wel verkrijgbaar zijn. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals onwetendheid, vooroordelen, kosten en angst voor onveiligheid van het product.

Hulporganisaties die armere gebieden van menstruatieproducten voorzien, gebruiken hiervoor in veel gevallen wegwerp menstruatieproducten. Door de huidige kennis over lekkage, veiligheid en aanvaarding van de menstruatiecup te analyseren en te vergelijken met andere producten, willen de onderzoekers ervoor zorgen dat organisaties weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Menstruatiecup: gezonder dan tampons en maandverband?

Decennialang hebben vrouwen tampons en maandverband gebruikt zonder er vraagtekens bij te zetten. Pas de laatste jaren wordt wordt meer aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico’s die er kleven aan het gebruik van deze producten. Veel vrouwen zien daarom de menstruatiecup als een betere, gezondere optie. Waarom is dit precies?

Menstruatiecup gevaarlijk of niet?

Schadelijke stoffen

Fabrikanten van tampons en maandverband zijn niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te zetten. Helaas bevatten deze producten (resten van) schadelijke stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Pesticiden, gebruikt voor het verbouwen van katoen.
  • Dioxinen, een schadelijke stof die vrijkomt bij het bleken van de katoen.
  • Viscose, een stof die tampons en maandverband het grote absorptievermogen geeft.
  • Plastic.
  • Geurstoffen.

Omdat de vaginawand zeer goed doorbloed is, neemt deze gemakkelijk stoffen op die ermee in aanraking komen. Met name bij tampons bestaat hierdoor de kans dat bovenstaande stoffen je lichaam binnendringen.

Het voordeel van menstruatiecups is dat ze bestaan uit 100% medische siliconen, een lichaamsvriendelijk materiaal zonder chemicaliën. Met het gebruik van een cup loop je daarom geen risico op het opnemen van stoffen die je liever niet in je lichaam wilt hebben.

Bloemen

Vaginale flora

Naast de schadelijke stoffen die in tampons (en maandverband) zitten, kan het gebruik ervan ook de vaginale flora aantasten. Waarom?

Tampons absorberen naast menstruatiebloed ook veel gunstige lactobacillen die in de vagina thuishoren. Deze beschermen de vagina tegen infecties door candida of bacteriën. Daarnaast zorgt het absorberende vermogen van tampons in sommige gevallen ook voor uitdroging van het vaginale slijmvlies, waardoor irritaties en zelfs kleine wondjes kunnen ontstaan.

De menstruatiecup absorbeert in tegenstelling tot tampons niets, maar vangt je menstruatiebloed slechts op. Hierdoor wordt de vaginale flora niet aangetast, zoals ook uit bovenstaand onderzoek naar voren komt.

Tamponziekte

Tamponziekte staat ook wel bekend als het toxischeshocksyndroom of toxic shock syndrome (TSS). De ziekte wordt veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie en komt met name voor bij menstruerende vrouwen die tampons dragen.

De bacterie is normaal gesproken niet schadelijk, maar kan in sommige gevallen een infectie veroorzaken. Risicosituaties zijn bijvoorbeeld:

  • Een broeierige omgeving
  • Wondjes of beschadigingen van de huid en slijmvliezen

Het gebruik van tampons kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot bovenstaande situaties. Met name tampons met een hoge absorptiegraad zijn een risicofactor, omdat ze vaak langer gedragen worden.

Tamponziekte

Bron: iStock

Volgens de wetten van de logica zou het risico op tamponziekte bij gebruik van de menstruatiecup kleiner moeten zijn dan bij gebruik van tampons. Bij juist gebruik van de cup (dus: tijdig schoonmaken en uitkoken) is de kans op een infectie zeer klein.

In tegenstelling tot tampons absorberen menstruatiecups namelijk niets en laten hierdoor je vaginale flora intact. Ook laten cups geen pluisjes of andere restmaterialen achter in de vagina. Daarnaast komt er bij het gebruik van de menstruatiecup geen zuurstof bij het menstruatiebloed. Dit voorkomt een broeierige omgeving.

Lees hier ons eerdere artikel over tamponziekte.

Conclusie

Volgens het grootschalige onderzoek gepubliceerd in The Lancet zitten geen gevaren aan het gebruik van de menstruatiecup, mits je hem op de juiste wijze gebruikt. Daarnaast zitten er nog andere voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. Zo is het dragen van een cup zeer comfortabel en bovendien goed voor het milieu én je portemonnee. Je kunt één cup namelijk tot wel tien jaar lang gebruiken.

Practicups menstruatiecup doosje voorkant

Wil jij graag een menstruatiecup kopen? Dan is het slim om voor een bedrijf te gaan waarbij je gelijk beide maten cups voor de prijs van één toegestuurd krijgt. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste cup kiest. Geïnteresseerd? Klik dan op onderstaande button.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *