Menstruatiecup stinkt: oorzaken & oplossingen

Een menstruatiecup is een ontzettend handig middel om je menstruatie mee te managen. Merk jij na een tijdje echter dat je menstruatiecup stinkt? Lees dan hieronder de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Menstruatiecup stinkt

Bron: Caringpanda.com

Waarom stinkt mijn menstruatiecup?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor een menstruatiecup die niet fris meer ruikt:

 • Je hebt je cup niet goed schoongemaakt.
 • Het materiaal van de cup is aangetast, bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve reinigingsproducten. Zo kunnen producten met olie of parfum chemicaliën achterlaten op de cup en het materiaal beschadigen. Hierdoor ontstaan er kleine beschadigingen of scheurtjes (die mogelijk niet met het blote oog zichtbaar zijn) waar bacteriën zich in ophopen.
 • Je hebt de cup langer ingelaten dan de maximale aanbevolen tijd.
 • Je hebt de cup opgeborgen toen hij nog vochtig was, of op een plek die niet goed ventileert, zoals een plastic (tupperware) bakje of zakje. Dit kan ervoor zorgen dat anaerobe bacteriën de overhand krijgen.
 • Een vaginale infectie kan een vervelende geur veroorzaken die vaak een beetje muf of vissig is. Je kunt ook een infectie hebben zonder verdere symptomen, dus het is slim om even langs de huisarts te gaan als je het gevoel hebt alsof de geur van je vagina komt.

Menstruatiecup

Oplossingen

Als je menstruatiecup stinkt, dan is het slim om hem een grondige reiniging te geven. Doe dit echter niet te vaak, omdat dit de cup juist kan aantasten.

menstruatiecup aanbieding

Een goede manier om de cup goed te reinigen is als volgt:

 • Schrob je cup met een zacht borsteltje en een mengsel van water en baking soda goed schoon.
 • Plaats je cup een aantal uur in de volle zon (let op dat hij niet smelt).
 • Laat je cup nachtje weken in waterstofperoxide (2% of 3%). Een andere optie is een mengsel van 1/2 deel water en 1/2 deel azijn. Maak je cup hierna grondig schoon en kook hem uit.

Ruikt je cup hierna nog steeds? Dan is de geur waarschijnlijk niet meer te verwijderen.

Menstruatiecup schoonmaken

Kitchenbyte.com

Houd verder de volgende zaken goed in de gaten om te voorkomen dat je menstruatiecup opnieuw vreemd gaat ruiken:

 • Reinig je cup bij elke verschoning grondig, maar vermijd het gebruik van agressieve reinigingsproducten. Gebruik het liefst gewoon water.
 • Houd de cup maximaal 12 uur in.
 • Berg je cup altijd droog op (nadat je hem hebt uitgekookt) in een ademend, katoenen zakje.
 • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Als je vermoedt dat je kampt met een infectie, laat je dan onderzoeken en behandelen.

Ben jij op zoek naar een menstruatiecup gemaakt van 100% medische siliconen die gemakkelijk schoon te houden is? Dan zijn de cups van Practicups een aanrader. Hierbij krijg je gelijk 2 maten cups voor de prijs van 1.

Practicups menstruatiecup

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *