Menstruatiecup uitkoken: zo doe je dat

Je menstruatiecup uitkoken is belangrijk voor een goede hygiëne. Maar hoe doe je dit precies? Hieronder geven we je de beste tips & tricks.

Menstruatiecup uitkoken

Waarom je menstruatiecup uitkoken?

Het doel van het uitkoken is  je menstruatiecup desinfecteren: het doden van ongewenste bacteriën. Het uitkoken wordt ook wel steriliseren genoemd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat de aanwezigheid van bacteriën kan zorgen voor irritaties en andere klachten. Ook vergroot het de kans op tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd.

LET OP: bij correct gebruik van de menstruatiecup is de kans op het oplopen van TSS nihil!

Naast het uitkoken is het natuurlijk belangrijk om je cup goed te verzorgen. Lees hier hoe je je menstruatiecup schoonmaakt.

Je menstruatiecup uitkoken: hoe en hoe lang?

Je kookt je menstruatiecup uit door hem in een pannetje met kokend water te plaatsen. Laat de cup hier 3 minuten in borrelen. Zorg dat de cup helemaal onder water is en dat hij de bodem van de pan niet raakt. Een handig trucje hiervoor is het plaatsen van de cup in een garde.

Er bestaan ook speciale magnetron sterilisators. Hiermee kun je je cup in de magnetron steriliseren. Kijk hier echter goed mee uit: mogelijk tasten ze het materiaal van de cup aan. Als je veranderingen aan het materiaal merkt, gebruik deze dan liever niet meer.

Menstruatiecup uitkoken

Bron: Reddit.com

Hoe vaak dien je je menstruatiecup uit te koken?

Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken.

Laat de cup na het uitkoken opdrogen en berg hem dan op in een ademend zakje. Je kunt hem dan tijdens je volgende menstruatie meteen gebruiken.

Je menstruatiecup uitkoken met azijn of baking soda

Om je cup een grondige schoonmaakbeurt te geven kun je je menstruatiecup ook uitkoken met een eetlepel azijn en een schepje baking soda. Laat hem vervolgens in de zon drogen.

Menstruatiecup uitkoken met baking soda

Doe dit echter alleen als je cup verkleurd is, vlekken heeft of vreemd ruikt. Als je deze middelen met regelmaat gebruikt, kunnen ze namelijk het materiaal van de cup aantasten.

In dit artikel geven we je extra tips tegen verkleuringen of een vreemd ruikende cup.


Welke menstruatiecup kiezen

Related: Menstruatiecup kopen: welke cup & waar?


 

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *