Waarom zijn menstruatiecups niet populairder?

Menstruatiecups zijn uitgevonden in de jaren 1930 en zijn dus zeker niet nieuw, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. De menstruatiecup is echter pas rond de eeuwwisseling in opmars gekomen. Toch blijven tampons en maandverband de populairste menstruatieproducten. Eigenlijk jammer, want de lijst aan voordelen van menstruatiecups is eindeloos. Waarom zijn menstruatiecups niet populairder dan ze zijn?

Menstruatiecups niet populairder

1. Mensen zijn gewoontedieren

Dit geldt ook voor menstruatieproducten. Vrouwen zijn vaak geneigd dezelfde producten te gebruiken die ze al sinds hun puberteit gebruiken. Als het gebruik van hun huidige producten hen niet (enorm) tegenstaat, is de kans dan ook klein dat ze hier verandering in aan zullen brengen.

2. Lage advertentiekosten

Menstruatiecups zijn in tegenstelling tot tampons en maandverband herbruikbaar. Je kunt zelfs tot wel tien jaar met één cup doen. Een enorm verschil met (wegwerp) tampons en maandverband. Tijdens onze menstruatie gebruiken we daar zo een paar per dag van, dag in dag uit, maand in maand uit.

Menstruatiecups niet populairder door beperkt reclame budget

Het is daarom logisch dat bedrijven van menstruatiecups geen enorm reclamebudget hebben. Dit is de reden dat er in de ‘mainstream’ media vrij weinig geadverteerd wordt voor menstruatiecups, alhoewel hier verandering in begint te komen. Veel vrouwen zijn hierdoor ook niet bekend met het bestaan van de menstruatiecup. Bedrijven moeten het vaak hebben van mond-tot-mondreclame.

3. Vrouwen zien op tegen het inbrengen en het gebruik ervan

Als je tampons gewend bent, kan een menstruatiecup in vergelijking daarmee enorm lijken. Veel vrouwen raken daarom een beetje geïntimideerd bij het zien van een menstruatiecup. Ze denken bij voorbaat al dat het inbrengen een onmogelijk karwei is en haken af.

Het inbrengen van een menstruatiecup is echter zeer eenvoudig. Als je de cup op de juiste manier vouwt, is hij amper groter dan een tampon.

Menstruatiecup versus tampons

Bron: Theflowcontrol.com

Ook het verdere gebruik van de cup is zeer eenvoudig, al duurt het soms een aantal menstruaties voordat je er handigheid in hebt. Het grote voordeel is dat je menstruatiecups slechts één keer per twaalf uur hoeft te verschonen. Mocht ze een hevigere menstruatie hebben, dan moet er misschien zo’n vier keer aan geloven (wat alsnog minder vaak is dan tampons). Verder kun je alles doen als je een cup draagt: sporten, slapen en zwemmen zijn geen probleem.

Daarnaast zijn menstruatiecups gezonder, omdat ze in tegenstelling tot maandverband en tampons geen resten van bleekmiddelen of pesticiden bevatten. Daarnaast zijn ze hypoallergeen. Ze absorberen bovendien geen menstruatiebloed, maar vangen slechts op. Dit voorkomt irritaties en uitdroging.

4. Vrouwen denken dat het vies of onhygiënisch is

Omdat menstruatiecups het menstruatiebloed opvangen, denken vrouwen vaak dat het verschonen ervan een vies karwei is. Dit is echter niet zo: je gooit het bloed gewoon in de wc, spoelt de cup om en klaar is kees. Het gebruik van de menstruatiecup is juist hygiënischer dan tampons of maandverband, omdat er geen zuurstof bij het menstruatiebloed komt. Dit voorkomt de vorming van bacteriën. Daarnaast is de kans op het oplopen van de tamponziekte kleiner.

Menstruatiecup

5. De aanschafprijs

De aanschafprijs van een menstruatiecup kan vrouwen afschrikken. Ze kosten maximaal een paar tientjes, maar het is toch aanzienlijk meer dan tampons of maandverband. Het voordeel is dat je de kosten er vaak na een jaar al uit hebt. Tel uit je winst!

6. Keuzestress

Ondanks het feit dat menstruatiecups minder populair zijn, bestaan er vele merken, maten, vormen en kleuren. Ook dit kan een mogelijke factor zijn waarom vrouwen minder snel geneigd zijn om een cup aan te schaffen. Uit keuzestress besluiten ze om toch maar bij hun oude en vertrouwde producten te blijven.

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *