Menstruatiekalender: meer inzicht in je menstruatiecyclus

Met een menstruatiekalender krijg je meer grip op je maandelijkse cyclus. Dit kan handig zijn als je zwanger wilt worden of simpelweg wilt weten wanneer je volgende menstruatie zich aandient. Hoe werkt een menstruatiekalender precies en hoe kun je er je voordeel uit halen? Lees het in onderstaand artikel.

Wat is een menstruatiekalender

Een menstruatiekalender is een menstruele tracker die je helpt bij het in kaart brengen van je cyclus.

De eenvoudigste manier om je menstruatie bij te houden is door middel van een online menstruatiekalender app. Op die manier kun je super eenvoudig op je telefoon je eigen cyclus tracken. Je kunt een menstruatiekalender downloaden op zowel Android als iOS toestellen. Sommige apps zijn gratis, sommige (deels) betaald. Lees hier welke menstruatie apps fijn zijn om te gebruiken.

Je kunt ook zelf een menstruatiekalender maken, bijvoorbeeld in je agenda of notitieboekje. Er zijn ook kant-en-klare menstruatiekalender PDF-bestanden op internet te vinden die je kunt invullen en printen. Deze methoden kosten echter een stuk meer tijd en moeite dan het downloaden van een app.

Menstruatiekalender app Life

Life – Period Tracker Calendar

Inzien op welke dag van je menstruatiecyclus je bent

Je kunt met een menstruatiekalender precies zien op welke dag van je cyclus je je bevindt. Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt een dag voordat je weer ongesteld wordt. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 36 dagen.

Je menstruatiecyclus bestaat uit 4 fasen:

  • Menstruatie: hierbij wordt de onbevruchte eicel samen met het baarmoederslijmvlies afgevoerd. Dit duurt gemiddeld zo’n 5 dagen.
  • Folliculaire fase: tijdens deze fase rijpt een nieuwe eicel in één van de eierstokken en wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Dit duurt ongeveer 14 dagen.
  • Eisprong (of ovulatie): hierbij komt de rijpe eicel los van de eierstok. Dit duurt 1 tot 2 dagen. Na de eisprong is een vrouw 24 uur vruchtbaar.
  • Luteale fase: tijdens deze fase maakt de baarmoeder zich klaar voor innesteling van de mogelijk bevruchte eicel. Dit duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, begint de eerste fase opnieuw.

Een menstruatiekalender kan berekenen in welke fase je je bevindt, mits je regelmatig ongesteld bent. Ongeveer 75 tot 80 procent van de vrouwen heeft een regelmatige cyclus, de rest niet. Bij een onregelmatige cyclus zal de voorspelling iets minder nauwkeurig zijn. Ook vrouwen die net ongesteld zijn of in de overgang zitten, zullen niet altijd van een menstruatiekalender op aan kunnen.

Maar wat heb je nu aan de informatie die een menstruatiekalender je geeft? Lees hieronder de 3 belangrijkste functies:

1. Voorbereid zijn op je menstruatie

Ten eerste weet je precies wanneer je volgende menstruatie zich aandient. Een menstruatie app kan je zelfs een melding sturen om je aan je volgende menstruatie te herinneren, bijvoorbeeld een paar dagen van tevoren of op de dag zelf.

Dit kan ook van pas komen als je een activiteit aan het plannen bent waarbij je liever niet ongesteld wilt zijn, zoals zwemmen, een dagje sauna of een vakantie. Bovendien weet je wanneer je nieuwe menstruatieproducten moet inkopen of je menstruatiecup weer tevoorschijn moet halen.

Practicups menstruatiecups muurschildering

Practicups menstruatiecups


Meer lezen: 10 voordelen van de menstruatiecup


2. Voorspellingen over PMS en menstruatiepijn

Sommige vrouwen hebben last van klachten vóór of tijdens hun menstruatie, veroorzaakt door de hormoonschommelingen die plaatsvinden. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn.

Sommige vrouwen kampen tijdens de ovulatie bijvoorbeeld met ovulatiepijn (in de buik) of gevoelige borsten.

Als de klachten vlak vóór de menstruatie plaatsvinden, spreekt men van het premenstrueel syndroom (PMS). Typische PMS klachten zijn gevoelige borsten, krampen, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook je emoties kunnen worden beïnvloed. Je kunt je bijvoorbeeld sip, chagrijnig en prikkelbaar voelen of last hebben van huilbuien.

Tijdens de menstruatie zelf hebben sommige vrouwen last van menstruatiepijn en -klachten, zoals buikkrampen, hoofdpijn, pijnlijke borsten, moeheid, duizeligheid en een opgeblazen gevoel. Ook cravings of acné zijn bekende verschijnselen.

Het voordeel van een menstruatiekalender app is dat hij je persoonlijke voorspellingen kan geven over bovenstaande zaken. Dit maakt het gemakkelijker om hierop in te spelen en bijvoorbeeld een stapje terug te doen.

3. Zwanger worden

Je kunt een menstruatiekalender ook gebruiken als je probeert zwanger te worden. Tijdens je menstruatiecyclus ben je ongeveer 6 dagen vruchtbaar, waarvan 3 dagen zeer vruchtbaar: vanaf 2 dagen vóór de eisprong tot maximaal 24 uur na de eisprong.

Een menstruatiekalender kan je precies vertellen wanneer je in je vruchtbare periode zit en wanneer je dus de meeste kans hebt om zwanger te worden. Een app kan je ook een herinnering sturen over je vruchtbare dagen.

Gebruik een menstruatie app liever niet als anticonceptiemethode. Je weet immers nooit of het echt 100% betrouwbaar is.

Andere functies van een menstruatiekalender

De meeste menstruatiekalender apps zijn meer dan menstruatie- en vruchtbaarheidstrackers: ze geven je ook de mogelijkheid om andere aspecten van je leven bij te houden.

Zo kun je bij sommige apps doelen stellen om je streefgewicht te bereiken, genoeg te slapen of meer water te drinken. Ook kun je per dag aangeven hoe je stemming was en of je alcohol hebt gedronken of seks hebt gehad. Daarnaast kun je bijhouden of je tijdens bepaalde dagen meer last hebt van droogheid of spotting.

Er zijn ook apps die medische en wetenschappelijk informatie en feitjes over menstruatie geven.

Menstruatiekalender app Flo

Menstruatiekalender app Flo

Sommige menstruatiekalender apps kun je synchroniseren met Fitbit, Google Fit of Health App (iOS).

Nadelen van menstruatiekalenders

Ondanks het feit dat een digitale menstruatiekalender heel erg handig kan zijn, zitten er ook enkele nadelen aan vast waar je misschien niet zo snel bij stilstaat.

Inbreuk op privacy

Alle intieme informatie die je deelt over je lichaam raken door het gebruik van een menstruatie app namelijk in handen van de bedrijven achter de apps. Deze informatie is een goudmijn voor grote bedrijven die jouw gegevens gebruiken voor bijvoorbeeld advertenties.

Zo is er uit een onderzoek gebleken dat bepaalde menstruatie apps informatie van hun gebruikers verkopen aan Facebook. Vaak staat dit in de kleine lettertjes van de apps, maar de meeste gebruikers lezen deze niet (goed). Check daarom altijd de disclaimer. Als je je zorgen maakt over je privacy, kun je beter een eigen (offline) menstruatiekalender bijhouden.

Ondanks dat er een winstgevend verdienmodel in dit soort apps schuilt, zijn er ook bedrijven die de informatie van hun gebruikers op een positieve manier inzetten. Zo proberen zij meer inzicht te krijgen in de menstruatiecyclus en de gezondheidsinformatie die er mogelijk in schuilt. Het delen van jouw informatie is dus niet per se negatief.

Bescherming van gegevens

Daarnaast weet je nooit zeker hoe goed menstruatiekalender apps zijn beveiligd tegen datalekken. Mocht er iets schorten aan de beveiliging, zouden je gegevens zomaar op straat kunnen belanden. Dit is waarschijnlijk geen prettig idee.

Betrouwbaarheid

De meeste apps zijn niet 100% betrouwbaar in hun voorspellingen, bijvoorbeeld over je vruchtbare dagen of mogelijke lichamelijke klachten. Ga er dus niet blind vanuit dat een app altijd gelijk heeft.

Welke menstruatiekalenders zijn er?

In een eerder artikel hebben wij een aantal menstruatiekalender-apps op een rijtje gezet, namelijk Flo, Clue en Life – Period Tracker Calendar (de laatste is alleen voor iOS). Deze apps zijn erg populair: ze zijn stuk voor stuk al meer dan 10 miljoen keer gedownload. Maar er bestaan nog veel meer apps die je kunnen helpen je cyclus te tracken.

Menstruatiekalender app Clue

Clue

Ook OB heeft een eigen menstruatiekalender. Je kunt deze online menstruatiekalender bijhouden met je eigen account. Daarnaast wordt de Menstruatiekalender van Emily Powell (alleen iOS) door vrouwen zeer goed beoordeeld.

Op de website van Thuisarts kun je een menstruatiekalender vinden die is ontwikkeld voor vrouwen die kampen met veel bloedverlies. Door het invullen van het PDF-bestand krijg je meer inzicht in hoeveel bloedverlies je hebt en of je wellicht lijdt aan menorragie (hevig vaginaal bloedverlies).

Als jij graag een menstruatiekalender app wilt gebruiken, is aan te raden om een aantal menstruatiekalenders te downloaden om te kijken welke aan jouw precieze wensen voldoet. En vergeet de kleine lettertjes niet!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *