Mooncup menstruatiecup review & ervaringen

Mooncup review: ben jij geïnteresseerd in de Mooncup en wil jij graag ervaringen van gebruikers met deze menstruatiecup lezen? Lees dan snel verder. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van de Mooncup op een rij.

Mooncup review en ervaringen

Bron: Wastenotstore.com

Wat is de Mooncup menstruatiecup?

De Mooncup is de allereerste menstruatiecup ter wereld die is gemaakt van medische siliconen. Voordat de Mooncup werd uitgebracht (in 2002), waren er alleen rubberen menstruatiecups verkrijgbaar. Helaas waren deze cups onbruikbaar voor vrouwen met een latex-allergie.

Medische siliconen is hypoallergeen en kan door iedereen worden gedragen. Daarom worden tegenwoordig bijna alle cups van dit materiaal gemaakt. Ook TPE wordt wel eens gebruikt, bijvoorbeeld voor de MeLuna cups.

Menstruatiecups zijn super eenvoudig in gebruik. Je brengt een cup in door hem te vouwen in een vouw die jij fijn vindt. Eenmaal ingebracht creëert de cup een vacuüm, waardoor je niet doorlekt. Doordat een cup niets absorbeert, droog je niet uit en krijg je geen last van irritaties.

Je kunt een cup maximaal 12 uur dragen. Je kunt er zonder problemen mee sporten, zwemmen, slapen en naar de sauna. Hierna verwijder je de cup en maak je hem schoon onder de kraan. Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee en is dus super duurzaam.

Meer info? Lees hier een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van menstruatiecups.

 

Eigenschappen van de Mooncup

Maat

Mooncup is verkrijgbaar in twee maten, namelijk maat A en maat B. Mooncup geeft zelf de volgende richtlijnen over de maten:

 • Maat A: diameter 46 mm – lengte 50 mm. Geschikt voor vrouwen ouder dan 30 jaar en alle vrouwen die vaginaal bevallen zijn.
 • Maat B: diameter 43 mm – lengte 50 mm. Geschikt voor vrouwen onder de 30 jaar en die niet vaginaal bevallen zijn.
Mooncup maten A en B

Bron: Mooncup.co.uk

De maten zijn volgens Mooncup niet gerelateerd aan hoeveel je vloeit.

Wij zijn van mening dat lichaamsbouw ook een belangrijke factor is en vragen ons daarom af of bovenstaande richtlijn niet wat kort door de bocht is. Dit zul je echter zelf moeten uitvinden.


Twijfel jij over welke maat menstruatiecup jij nodig hebt? Ga dan voor een merk waarbij je gelijk 2 maten voor de prijs van 1 opgestuurd krijgt.


Het steeltje van zowel maat A als maat B is 21 mm. Je kunt deze afknippen op de voor jouw gewenste lengte indien je hem voelt zitten.

Het steeltje van de Mooncup is hol. Dit vinden wij vanuit hygiënisch oogpunt een nadeel, omdat hij zo lastiger schoon te houden is.

menstruatiecup aanbieding

Flexibiliteit

De flexibiliteit van menstruatiecups wordt normaal gesproken aangeduid met ‘shore’. Meestal varieert de shore van ongeveer 30 (zeer zacht) tot 70 (zeer stevig). Helaas is er op internet niet te vinden wat de shore van de Mooncup is, alleen dat hij ‘medium’ stevig is.

Rand

De meeste menstruatiecups hebben een rand aan de bovenkant. Deze helpt om de cup beter op zijn plek te houden. De Mooncup heeft een redelijk dikke rand vergeleken met de meeste andere cups. Dit kan er bij sommige vrouwen voor zorgen dat zij de cup voelen zitten.

Mooncup review ervaringen

Bron: Twitteraccount van Mooncup

Kleur

De Mooncup is alleen verkrijgbaar in de transparante, ofwel kleurloze, versie. Dit is een pluspunt: er zijn geen kleurstoffen gebruikt bij de productie die eventueel je gezondheid of het milieu kunnen schaden.

Ervaringen

De ervaringen met de Mooncup zijn wisselend.

Er zijn online positieve ervaringen van vrouwen te vinden die naar eigen zeggen niets anders meer willen. In deze review schrijft de gebruikster: “Comfortabel je menstruatie doorkomen is toch geen overbodige luxe. Onbezorgd gaan zwemmen, fietsen, lopen, yoga doen: geweldig!”

Er zijn echter ook negatieve ervaringen te lezen van vrouwen voor wie de Mooncup geen goede match bleek te zijn.

In deze review kunnen we lezen dat de Mooncup bij de gebruikster zeer diep in de vagina zit na het inbrengen en daardoor soms moeilijk te verwijderen is. Wellicht komt omdat ze de verkeerde maat heeft gekozen of doordat de rand vrij dik is.

De schrijfster van deze review heeft een aantal keren doorgelekt met de Mooncup en ook hier schrijft een gebruikster dat de cup op haar zwaardere dagen niet voldoende bescherming biedt.

In de reacties onder deze review van een aantal menstruatiecups schrijft een gebruiksters dat de Mooncup bij haar niet werkt.

Het lijkt dus vooral een kwestie van uitproberen of de Mooncup voor jou de ideale cup is.

Conclusie

We zetten de voor- en nadelen van de Mooncup hieronder voor je op een rij.

Voordelen van de Mooncup:

 • Gemaakt van medische siliconen: vrij van chemicaliën en anti-allergeen.
 • Betrouwbaar bedrijf.
 • Voor een deel van de vrouwen een fijne cup.

Lees hier meer voordelen van menstruatiecups in het algemeen.

Nadelen van de Mooncup:

 • Slechts één maat per verpakking.
 • Onduidelijk welke flexibiliteit (shore) de cup precies heeft.
 • Hol steeltje: minder hygiënisch.
 • Heeft een dikke rand.
 • Soms moeilijk te verwijderen.
 • Niet bij iedereen 100% lekvrij.
 • Geen Nederlandse klantenservice.

Twijfel jij nog welke menstruatiecup perfect is voor jou? Lees dan dit artikel: Welke menstruatiecup is de beste keus?

Mooncup kopen?

Wil jij de Mooncup kopen? Dan kun je dit online doen bij verschillende (Nederlandse) webshops. De prijs op de officiële website van Mooncup is €29,95.

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *