Ongesteld en zwemmen: wat is de beste manier?

Veel vrouwen gaan liever niet zwemmen als ze ongesteld zijn. Ze zijn bang dat ze doorlekken of denken dat het onhygiënisch is. Dit is echter nergens voor nodig. Zwemmen tijdens je menstruatie is heel goed mogelijk. Lees hieronder hoe je dit op de beste manier aanpakt.

Zwemmen tijdens je menstruatie

Je menstruatie hoeft geen belemmering te zijn om naar het strand of het zwembad te gaan. Sterker nog: zwemmen kan er juist voor zorgen dat je minder last hebt van menstruatiepijn. Daarnaast kan actief bezig zijn ervoor zorgen dat neerslachtige gevoelens waar sommige vrouwen tijdens hun menstruatie mee kampen verdwijnen.

Het is niet aan te raden om te gaan zwemmen zonder bescherming, omdat het onhygiënisch is als je bloed overal terecht komt. Het is daarom beter om altijd bescherming te dragen, ook als je maar licht ongesteld bent.

Maar welke bescherming is de beste keus? Hieronder bekijken we de verschillende mogelijkheden.

1. De menstruatiecup

Wanneer je gaat zwemmen tijdens je menstruatie is een menstruatiecup de beste optie. Je kunt namelijk heel goed met een menstruatiecup zwemmen omdat hij volledig inwendig zit. Met een tampon loop je het risico dat deze zich volzuigt met water, met alle gevolgen van dien. Een menstruatiecup is super comfortabel en zeer hygiënisch.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

menstruatiecup aanbieding

Een menstruatiecup is een cupje dat je in je lichaam draagt en dat je menstruatiebloed opvangt. Het absorbeert geen bloed of vaginale vloeistoffen en is daarom goed voor de pH-waarde van je vagina. Een menstruatiecup is gemaakt van 100% medische siliconen, een lichaamsvriendelijk materiaal zonder schadelijke chemicaliën. Lees hier meer informatie over de menstruatiecup.

Ongesteld en zwemmen menstruatiecup

De voordelen van een menstruatiecup tijdens het zwemmen:

 • Hygiënisch: neemt geen zwemwater op.
 • Langdurige bescherming: je kunt een cup tot wel 12 uur dragen. Je hoeft hem dus niet na elke zwembeurt te verschonen, zoals bij een tampon.
 • Onzichtbaar: je draagt de cup helemaal in je lichaam.
 • Eén cup is genoeg, omdat je hem tot wel 10 jaar lang kunt gebruiken.
 • Je kunt hem altijd dragen: als je hevig ongesteld bent, een beetje ongesteld bent, bijna ongesteld wordt of als je alleen last hebt van (bruine) afscheiding.
 • Doordat een cup alleen vocht opvangt, krijg je geen last van droogheid of irritaties.
 • Zeer comfortabel: je voelt hem niet zitten.
 • Lichaamsvriendelijk: bevat geen chemicaliën en andere schadelijke stoffen.

Ook als je voor het eerst ongesteld moet worden, kun je zwemmen met een menstruatiecup.

Tip: ga voor een cup waarbij je gelijk 2 maten geleverd krijgt, zoals deze cup. Hier betaal je slechts €20,- voor 2 cups. Je kunt ze dus eenvoudig allebei uitproberen.

menstruatiecup aanbieding

Ben je benieuwd waarom een menstruatiecup een fijn alternatief is voor tampons en maandverband? Lees dan dit artikel: Voordelen van de menstruatiecup.

2. Tampons

Een andere mogelijkheid is het dragen van tampons. Helaas kleven er wel een aantal nadelen aan het gebruik van tampons tijdens het zwemmen:

 • Als je je tampon niet diep genoeg inbrengt, loop je het risico dat de tampon volloopt met water tijdens het zwemmen. Let hier dus goed op.
 • Ondanks het feit dat je een tampon inwendig draagt, neemt een tampon mogelijk kleine beetjes water op. Hiermee bestaat er de kans dat een tampon ook bacteriën uit het zwemwater absorbeert. Uit hygiënisch oogpunt dien je je tampon na het zwemmen daarom meteen te verschonen.
 • Omdat je een tampon maar maximaal 4 uur mag dragen (of zelfs korter als je vaak het water ingaat), moet er altijd een geschikte plek aanwezig zijn om je tampon te verschonen. In een zwembad hoeft dit niet per se een probleem te zijn, maar op vakantie aan het strand is dit vaak een stuk lastiger.
 • Je dient daarnaast genoeg voorraad bij je te hebben om jezelf regelmatig te verschonen.
 • Een uithangend touwtje. Je menstruatie is niets om je voor te schamen, maar veel meisjes en vrouwen vinden het geen fijn idee als het touwtje zichtbaar is als ze gaan zwemmen.
 • Een tampon bevat schadelijke stoffen die niet goed voor je gezondheid zijn.

Kortom: een tampon is een mogelijk alternatief waar helaas verschillende nadelen aan kleven.

Ongesteld en zwemmen

3. Maandverband

In tegenstelling tot bovenstaande opties is maandverband helaas geen goed alternatief tijdens het zwemmen. Maandverband is namelijk super absorberend. Het moet het menstruatiebloed dat je verliest immers goed kunnen opvangen.

Dit betekent echter dat maandverband tijdens het zwemmen ook het water waar je in zwemt opneemt. Dit is niet alleen erg onhygiënisch, maar zorgt er ook voor dat je maandverband een zompige lap wordt tussen je benen. Niet erg fris en aantrekkelijk.

Helaas bestaat er geen maandverband waarmee je kunt zwemmen. Je kunt daarom beter andere bescherming dragen.

Ongesteld en zwemmen maandverband

@sylmarchetti on Instagram

Feit of fabel: je wordt aangevallen door haaien

Soms wordt beweerd dat je haaien zou aantrekken als je gaat zwemmen tijdens je menstruatie. Dit is niet waar. Je kunt zorgeloos in de zee zwemmen als je ongesteld bent. Haaien ruiken je menstruatiebloed niet en zullen niet massaal op je afkomen.

Ook andere wateractiviteiten in zee of open water kun je probleemloos doen. Denk hierbij aan waterspellen met je vrienden, meegaan op een bananenboot of zwemmen met dolfijnen. Ook kun je zonder zorgen naar de sauna.

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.