ongesteld op vakantie menstruatie uitstellen

Ongesteld op vakantie? Dit zijn onze tips!

Heb jij ook het gevoel alsof je altijd ongesteld wordt op vakantie? Erg vervelend, want je wil tijdens je strandsessies of trektochten liever geen rekening hoeven houden met het verwisselen van je tampon. Om nog maar te zwijgen over doorlekken, buikkrampen en andere vervelende kwaaltjes. Hieronder geven we je een aantal handige tips om je vakantie met menstruatie zo fijn mogelijk door te komen.

Tips voor ongesteld zijn op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie en word je precies dan ongesteld?
We helpen je er doorheen!

1. Genoeg voorraad

Dit klinkt voor de hand liggend, maar: zorg dat je genoeg menstruatieproducten meeneemt. De mogelijkheid bestaat namelijk dat deze op de plek van bestemming minder goed verkrijgbaar zijn of dat ze een stuk duurder zijn dan in Nederland. Stop ook zeker genoeg in je handbagage, mocht je koffer per ongeluk kwijtraken of later aankomen.

Ook als je niet ongesteld hoeft te worden doe je er goed aan een voorraadje mee te nemen. De kans bestaat namelijk altijd dat je onverwacht ongesteld wordt, of misschien zelfs voor de eerste keer je menstruatie krijgt. Wel zo fijn om goed voorbereid te zijn!

Om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken, is het slim om een menstruatiecup aan te schaffen. Een menstruatiecup is een super comfortabele manier om je menstruatie te managen. Je kunt je cup 12 uur dragen zonder hem te verschonen, ook tijdens het zwemmen. Je hebt er daarnaast maar 1 nodig waar je jaren mee kunt doen.

Lees hier meer informatie over de menstruatiecup

Extra tip: als je de pil slikt, vergeet dan niet een nieuwe strip mee te nemen op reis. Ook extra ondergoed komt misschien goed van pas.

Als extra bescherming of 'back up' kun je menstruatie ondergoed meenemen. Dit neemt weinig ruimte in beslag in je baggage. Menstruatie ondergoed kun je makkelijk omwisselen met je normale ondergoed, mocht je menstruatie onverwacht beginnen. Ook kun je menstruatie ondergoed makkelijk even uitwassen onder de kraan en laten drogen. Op vakantie heb je misschien niet altijd een wasmachine bij de hand!

Het nadeel van menstruatie ondergoed is natuurlijk dat je het niet kunt dragen tijdens veel zonvakantie activiteiten zoals watersport en zwemmen. Veel mensen combineren zowel het ondergoed als de cup, afhankelijk van de situatie. Beide zijn duurzame producten en kunnen hergebruikt worden. Dat is een extra voordeel op vakantie of op reis, want je zult nooit zonder menstruatieproducten komen te zitten!

2. Pijnstillers

Heb je vaak last van buikkrampen, hoofdpijn of andere klachten tijdens je menstruatie? Dan doe je er goed aan om genoeg pijnstillers mee te nemen. Je weet immers niet of de pijnstillers die jij altijd gebruikt eenvoudig verkrijgbaar zijn op reis.

download hier je zomervakantie toilet essentials checklist!

3. Hygiëne

Was altijd je handen vóór en na het verwisselen van je tampon of maandverband of het verschonen van je menstruatiecup. Neem een flesje water, antibacteriële zeep zonder water en vochtige doekjes mee, voor het geval je ergens terecht komt zonder fonteintje.

4. Gezond eten en drinken

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen menstruatieklachten verergeren. Met name zout eten, cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen boosdoeners zijn. Probeer deze voedingsmiddelen daarom het liefst te vermijden.

Eet daarnaast zo gezond mogelijk. Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij menstruatieklachten zijn groene bladgroenten, noten, avocado’s, bananen en vette vis. Drink daarnaast veel water.

Tip: probeer ook op vakantie ongezonde voeding te vermijden als je ongesteld bent.

5. Blijf bewegen

Vaak zorgt lichte beweging ervoor dat je menstruatiepijn vermindert. Maak een lekkere wandeling, doe wat stretch- of yoga-oefeningen of neem een duik in het zwembad.

Als van plan bent om je veel in het water te begeven, dan is het absoluut een aanrader om een menstruatiecup aan te schaffen.

 

zwemmen of sporten met menstruatiecup of menstruatie ondergoed

6. Relax!

Vergeet tussen alle activiteiten niet ook af en toe rust te pakken. Als je teveel doet, kan dat menstruatieklachten verergeren. Zorg daarom voor een goede balans tussen leuke activiteiten en rustmomenten en geniet vooral van je vakantie! 

Ongesteld op vakantie voorkomen of uitstellen

Wil jij liever je menstruatie uitstellen of overslaan zodat je niet ongesteld wordt op vakantie? Dan kun je dat op verschillende manieren doen.

Als je de anticonceptiepil slikt, kun je in plaats van een stopweek inlassen meteen doorgaan met je volgende strip. Je hebt dan wel kans op doorbraakbloedingen. LET OP: dit kan alleen bij de eenfasepil. Bij een meerfasenpil ligt het aan de samenstelling van de pil of dit mogelijk is. Lees de bijsluiter of raadpleeg je huisarts of apotheek.

Er bestaan ook pillen die je huisarts kan voorschrijven, zoals Primolut N of Orgametril. Hiermee kun je je menstruatie tot twee weken uitstellen. Het nadeel is dat er veel hormonen in de pillen zitten. Je kunt dus (net als bij de gewone pil) last krijgen van bijwerkingen. Overleg daarom altijd met je huisarts.

Als je hormonen slikken geen fijne optie vindt, kun je ook je vakantie zoveel mogelijk om je menstruatie heen plannen. Je kunt je menstruatie namelijk niet uitstellen op een natuurlijke manier of zonder bovenstaande pillen.

Met een menstruatiecup hoef je een stuk minder aan je menstruatie te denken. Je kunt hem tot 12 uur lang dragen en er gewoon lekker mee in het zwembad duiken!

Veranderingen in je cyclus tijdens je vakantie

Het is mogelijk dat je menstruatie op vakantie anders is dan anders. Dit heeft verschillende oorzaken.

Ten eerste kunnen menstruatieklachten verergeren doordat je anders (vaak ongezonder) eet en drinkt dan thuis. Ook een warmer klimaat of een ontregelde biologische klok kunnen de oorzaak zijn van een verstoorde menstruatie, krampen of een opgeblazen gevoel. Daarnaast is stress een belangrijke boosdoener. De bekende pak- en regelstress vóór (en tijdens) de reis kan effect hebben op je menstruatie.

Bovenstaande zaken kunnen er zelfs voor zorgen dat je cyclus gaat schommelen. Zo kun je bijvoorbeeld een langere of hevigere menstruatie hebben dan normaal. Het kan ook voorkomen dat je eerder of later ongesteld wordt of mogelijk helemaal niet ongesteld wordt op vakantie.

Vakantietips nodig? Neem eens een kijkje op Travel Girls
Ga je kamperen? Dan vind je goeie tips over zowel kamperen zelf als persoonlijke verzorging en gezondheid op Kampeerwijzer.

 

 Menstruatiecup op vakantie

Terug naar blog

1 reactie

Hi Practicups, ik heb nog een extra tip. Elke maand ervaar ik behoorlijke menstruatiepijn en bloedverlies, wat betekent dat ik altijd veel menstruatieproducten moet meenemen. Dit kan lastig zijn als je moet vliegen, een excursiedag hebt of gewoon wil ontspannen aan het strand/zwembad. Daarom heb ik een speciale tas-in-tas (merk: Petite Discrete) bedacht die me veel meer bewegingsvrijheid en zelfvertrouwen geeft. In plaats van een grote tas mee te sjouwen, draag ik nu een handig, stijlvol, compact tasje. Dit loop niet alleen stukken comfortabler, maar je kan de tas ook aan de deurklink hangen zodat je je handen vrij hebt om te wisselen. Ook is er ruimte voor mijn medicijnen die ik moet innemen. Ik hoop dat mensen dit onder ogen krijgen, want sinds ik mijn eigen tas gebruik, is mijn bewegingsvrijheid tijdens mijn menstruatie veel comfortabeler geworden. Overigens niet alleen op vakantie, maar ook op kantoor.

Randy

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.