Ongesteld op vakantie: help, wat nu?

Heb jij ook het gevoel alsof je altijd ongesteld wordt op vakantie? Erg vervelend, want je wilt tijdens je strandsessies of trektochten geen rekening hoeven houden met het verwisselen van je tampon. Om nog maar te zwijgen over doorlekken, buikkrampen en andere vervelende kwaaltjes. Hieronder geven we je een aantal handige tips om je vakantie zo soepel mogelijk door te komen.

Tips voor ongesteld zijn op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie en word je precies dan ongesteld? Een aantal tips:

1. Genoeg voorraad

Dit klinkt voor de hand liggend, maar: zorg dat je genoeg menstruatieproducten meeneemt. De mogelijkheid bestaat namelijk dat deze op de plek van bestemming minder goed verkrijgbaar zijn of dat ze een stuk duurder zijn dan in Nederland. Stop ook zeker genoeg in je handbagage, mocht je koffer per ongeluk kwijtraken of later aankomen.

Ook als je niet ongesteld hoeft te worden doe je er goed aan een voorraadje mee te nemen. De kans bestaat namelijk altijd dat je onverwacht ongesteld wordt, of misschien zelfs voor de eerste keer je menstruatie krijgt. Wel zo fijn om goed voorbereid te zijn!

Om het jezelf helemaal gemakkelijk te maken, is het slim om een menstruatiecup aan te schaffen. Een menstruatiecup is een super comfortabele manier om je menstruatie te managen. Je kunt je cup 12 uur dragen zonder hem te verschonen, ook tijdens het zwemmen. Je hebt er daarnaast maar 1 nodig waar je 10 jaar mee kunt doen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Extra tip: als je de pil slikt, vergeet dan niet een nieuwe strip mee te nemen op reis. Ook extra ondergoed komt misschien goed van pas.

2. Pijnstillers

Heb je vaak last van buikkrampen, hoofdpijn of andere klachten tijdens je menstruatie? Dan doe je er goed aan om genoeg pijnstillers mee te nemen. Je weet immers niet of de pijnstillers die jij altijd gebruikt eenvoudig verkrijgbaar zijn op reis.

3. Hygiëne

Was altijd je handen vóór en na het verschonen van je tampon, maandverband of menstruatiecup. Neem een flesje water, antibacteriële zeep zonder water en vochtige doekjes mee, voor het geval je ergens terecht komt zonder fonteintje.

4. Gezond eten en drinken

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen menstruatieklachten verergeren. Met name zout eten, cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken kunnen boosdoeners zijn. Probeer deze voedingsmiddelen daarom het liefst te vermijden.

Eet daarnaast zo gezond mogelijk. Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij menstruatieklachten zijn groene bladgroenten, noten, avocado’s, bananen en vette vis. Drink daarnaast veel water.

Ongesteld op vakantie

Tip: probeer ook op vakantie ongezonde voeding te vermijden als je ongesteld bent.

5. Blijf bewegen

Vaak zorgt lichte beweging ervoor dat je menstruatiepijn vermindert. Maak een lekkere wandeling, doe wat stretch- of yoga-oefeningen of neem een duik in het zwembad.

Als van plan bent om je veel in het water te begeven, dan is het absoluut een aanrader om een menstruatiecup aan te schaffen.

6. Relax!

Vergeet tussen alle activiteiten niet ook af en toe rust te pakken. Als je teveel doet, kan dat menstruatieklachten verergeren. Zorg daarom voor een goede balans tussen leuke activiteiten en rustmomenten.

Ongesteld op vakantie

Ongesteld op vakantie voorkomen

Wil jij liever je menstruatie uitstellen of overslaan zodat je niet ongesteld wordt op vakantie? Dan kun je dat op verschillende manieren doen.

Als je de anticonceptiepil slikt, kun je in plaats van een stopweek inlassen meteen doorgaan met je volgende strip. Je hebt dan wel kans op doorbraakbloedingen. LET OP: dit kan alleen bij de eenfasepil. Bij een meerfasenpil ligt het aan de samenstelling van de pil of dit mogelijk is. Lees de bijsluiter of raadpleeg je huisarts of apotheek.

Er bestaan ook pillen die je huisarts kan voorschrijven, zoals Primolut N of Orgametril. Hiermee kun je je menstruatie tot twee weken uitstellen. Het nadeel is dat er veel hormonen in de pillen zitten. Je kunt dus (net als bij de gewone pil) last krijgen van bijwerkingen. Overleg daarom altijd met je huisarts.

Anticonceptiepil als ongesteld op vakantie

Als je hormonen slikken geen fijne optie vindt, kun je ook je vakantie zoveel mogelijk om je menstruatie heen plannen of, zoals we al eerder zeiden, een menstruatiecup aanschaffen.

Veranderingen in je cyclus tijdens je vakantie

Het is mogelijk dat je menstruatie op vakantie anders is dan anders. Dit heeft verschillende oorzaken.

Ten eerste kunnen menstruatieklachten verergeren doordat je anders (vaak ongezonder) eet en drinkt dan thuis. Ook een warmer klimaat of een ontregelde biologische klok kunnen de oorzaak zijn van een verstoorde menstruatie, krampen of een opgeblazen gevoel. Daarnaast is stress een belangrijke boosdoener. De bekende pak- en regelstress vóór (en tijdens) de reis kan effect hebben op je menstruatie.

Bovenstaande zaken kunnen er zelfs voor zorgen dat je cyclus gaat schommelen. Zo kun je bijvoorbeeld een langere of hevigere menstruatie hebben dan normaal. Het kan ook voorkomen dat je eerder of later ongesteld wordt of mogelijk helemaal niet ongesteld wordt op vakantie.

Wil jij je menstruatie op vakantie zo gemakkelijk mogelijk doorstaan? Schaf dan een menstruatiecup aan:

Menstruatiecup kopen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *