OrganiCup review & ervaringen

Menstruatiecups worden steeds populairder, en dat is niet zo gek: ze zijn gezonder, comfortabeler, goedkoper én milieuvriendelijker dan tampons en maandverband. Er zijn vele menstruatiecups op de markt, waardoor het lastig is om te bepalen welke cup de beste keus is voor jou. In onderstaande review bespreken we de OrganiCup en kun je ervaringen van gebruikers lezen.

organicup review

Wat is de OrganiCup?

OrganiCup is een Deense cup gemaakt van 100% medische siliconen (zoals bij de meeste menstruatiecups het geval is). Dit materiaal bevat geen chemicaliën en is anti-allergeen. Cups van medische siliconen zijn daarom veel beter voor je lichaam dan tampons en maandverband.

*Disclaimer: de OrganiCup bevat wel sporen van latex. Dit leggen we later in deze review verder uit.

Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen, afhankelijk van je vloed. De cup vangt je bloed op in plaats van het te absorberen. Hierdoor worden droogheid en irritaties voorkomen. Je kunt bovendien tot wel 10 jaar met een menstruatiecup doen.

Door het vacuüm dat wordt gecreëerd bij het inbrengen, blijft de cup goed zitten. Je kunt er dus gewoon mee sporten, zwemmen en slapen. Ook zorgt het vacuüm voor dat er geen zuurstof bij het bloed komt. Hierdoor heb je geen last van geurtjes of bacteriegroei.

Hoe werkt de OrganiCup?

Maat

De OrganiCup heeft de vorm van een wijnglas en is transparant. De cup is verkrijgbaar in twee maten, namelijk maat A en maat B.

 • Maat A: doorsnede van 40mm – lengte van 49mm zonder steeltje – inhoud 25ml
 • Maat B: doorsnede van 45mm – lengte van 53mm zonder steeltje – inhoud 30ml

Organicup review

Volgens OrganiCup is maat A geschikt voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn, en maat B voor vrouwen die wel ooit bevallen zijn. Deze richtlijn gaat echter niet in alle gevallen op en is daarom wat kort door de bocht. Het is een kwestie van uitproberen welke cup jij het fijnste vindt. Het nadeel is wel dat je hiervoor allebei de cups apart moet kopen.

Flexibiliteit

Menstruatiecups bestaan in verschillende flexibiliteiten, meestal gecategoriseerd als zacht, medium en hard. De OrganiCup valt onder de categorie medium. Dit betekent dat niet alle vrouwen de cup kunnen dragen. Als je een gevoelige vagina hebt, kan het zijn dat je de cup voelt zitten. In dat geval kun je beter kiezen voor een zachte menstruatiecup.

Steeltje

Het steeltje van de OrganiCup is vrij lang. Het kan daarom zijn dat je deze voelt in zittende houding. Je kunt het steeltje overigens wel afknippen. Als je je daar niet zeker genoeg over voelt, kun je beter voor een cup gaan met een korter steeltje.

Gebruik

Het inbrengen, verwijderen en schoonmaken van de OrganiCup werkt net zoals bij andere menstruatiecups. Lees hier meer over in dit artikel: hoe werkt een menstruatiecup?

Doordat de OrganiCup een beetje aan de stugge kant is, kan het zijn dat het inbrengen en verwijderen iets minder comfortabel is dan bij een zachte cup. De Organicup is daarom niet de beste cup voor jonge meisjes en (sommige) beginnende gebruikers.

menstruatiecup aanbieding

Let op: sporen van latex

In 2018 zijn een aantal merken cups in Denemarken getest op de aanwezigheid van o.a. ftalaten, nitrosaminen, PAK’s, chloorparaffines, latexproteïnes en onbedoelde verontreinigingen, vluchtige verbindingen en kleur. (Bron)

Geen van de geteste merken bevatte ongewenste chemische stoffen. Uit de test bleek echter wel dat de OrganiCup sporen van latex bevatte. Het is dus een minder geschikte cup om te kiezen bij een latexallergie.


Organicup reviewMeer lezen:

Welke menstruatiecup is de beste keus?


Ervaringen met de OrganiCup

Uit online reviews blijkt dat een deel van de vrouwen tevreden is met de OrganiCup. Toch zijn er ook de nodige punten van kritiek.

Zo kunnen we in verschillende beoordelingen lezen dat vrouwen de cup voelen zitten tijdens het dragen. Bij sommige vrouwen gaat het om het steeltje (op te lossen door het steeltje af te knippen), maar bij sommige vrouwen om de cup zelf. Dit komt waarschijnlijk door de hardheid van de cup.

Hier beschrijft een beginnende gebruiker dat de cup bij haar niet goed openklapte. Ook voelde zij de cup zitten. Na een aantal cyclussen kreeg ze het inbrengen echter beter onder de knie, maar bleek ze keer op keer door te lekken. Ze had dit probleem niet bij een zachtere cup: die leek beter aan te sluiten op haar lichaam.


Ga je liever voor een zachte cup waarbij je gelijk twee maten toegestuurd krijgt? Klik dan op onderstaande button:


In deze YouTube video zien we dat een gebruikster met gemengde gevoelens praat over de OrganiCup. Ze is heel enthousiast over het concept menstruatiecup, maar geeft aan dat de OrganiCup de eerste paar keer niet fijn zat. Ook deed het eruit halen een beetje pijn.

In de reacties onder dit artikel kunnen we nog meer problemen van vrouwen met de OrganiCup lezen. Zo hebben vrouwen het wederom over het feit dat de cup vrij stug is. Daarnaast is het vacuüm soms moeilijk te verbreken en de cup lastig te verwijderen.

Toch is niet iedereen negatief en zijn er ook vrouwen die wel tevreden zijn over de OrganiCup.

Conclusie

We zetten de voor- en nadelen van de OrganiCup voor je op een rij.

Voordelen van de OrganiCup:

 • Gemaakt van medische siliconen: bevat geen chemicaliën en giftige stoffen
 • Transparante cup: geen kleurstoffen gebruikt bij de productie
 • Voor een deel van de vrouwen een fijne cup

Lees hier meer voordelen van menstruatiecups in het algemeen.

Nadelen van de OrganiCup:

 • Slechts één maat per verpakking
 • Vrij stug
 • Lang steeltje
 • Geen gemakkelijke cup voor jonge meisjes en beginnende gebruikers
 • Niet altijd lekvrij
 • Bevat sporen van latex (alleen een probleem bij een latexallergie)
 • De klantenservice is alleen in het Engels

Twijfel jij nog over welke cup te kiezen? Lees dan dit artikel: Welke menstruatiecup is de beste keus?

Waar te koop?

OrganiCup is online te bestellen via hun eigen website of te koop bij Kruidvat.
Prijs: vanaf €21,95 (excl. verzendkosten).

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *