Tampons doen pijn: oorzaken en oplossingen

Normaal gesproken voel je tampons niet zitten. Ook het inbrengen en verwijderen van tampons zou pijnloos moeten zijn. Als tampons pijn doen, betekent dit vaak dat er iets mis is. Lees hieronder de mogelijke oorzaken én hoe je van de pijn af kunt komen.

Tampons doen pijn

Waarom doen tampons pijn?

Het inbrengen doet pijn

Als het inbrengen van je tampon pijn doet, kan dit verschillende oorzaken hebben:

1. Je brengt de tampon verkeerd in

Zorg ervoor dat je je tampon op de juiste manier inbrengt. Je dient hem schuin naar achteren in te brengen, richting je rug. Als je een andere hoek gebruikt, kan dit pijnlijk zijn.

Tampons doen pijn

Bron: nl.wikihow.com

2. Je ontspant niet genoeg

Als je je bekkenbodemspieren aanspant, is het een stuk lastiger om je tampon in te brengen. Logisch dat je pijn ervaart. Soms beland je zelfs in een vicieuze cirkel: omdat je bang bent voor eventuele pijn, span je je spieren onbewust nog meer aan. Zorg dus dat je ontspannen bent en leg jezelf geen druk op.

3. Je hebt last van droogheid

Als je vagina droog is, zorgt dit voor een pijnlijk, schurend en branderig gevoel bij het inbrengen van je tampon.

Vaginale droogheid heeft vele mogelijke oorzaken, zoals stress, vermoeidheid of het gebruik van tampons met een te groot absorptievermogen. Ook vrouwen die in de pre-menopauze zitten, hebben vaak last van droogheid. Dit komt doordat er minder oestrogeen wordt aangemaakt.


Menstruatiecup

TIP!

De menstruatiecup: het pijnloze alternatief voor tampons.


Tips bij vaginale droogheid:

  • Breng een klein beetje glijmiddel op waterbasis op de tampon aan voordat je hem inbrengt.
  • Zorg ervoor dat je kiest voor een tampon met een absorptiegraad die bij de mate van bloedverlies past. Tampons die veel absorberen, absorberen vaak ook extra vocht uit de slijmvliezen van je vagina.
  • Kies voor een lichaamsvriendelijk alternatief, zoals een menstruatiecup. Een menstruatiecup vangt je bloed slechts op en voorkomt hierdoor droogheid en irritaties.

4. Je vagina is geïrriteerd

Een geïrriteerde vagina kan veroorzaakt worden door te vaak wisselen van tampons, te vaak wassen met zeep of heftige seks. Hierdoor kan het inbrengen (of dragen) van een tampon pijnlijk zijn. Je kunt vaak het beste even geen tampons gebruiken om je vagina rust te gunnen.

5. Je vagina is te nauw

Bij sommige vrouwen is de ingang van de vagina vernauwd door allerlei oorzaken, zoals het niet goed hechten van het inknippen of inscheuren na de bevalling of door een operatie aan de vagina. Dit kan het inbrengen van een tampon pijnlijk maken.

Tampons doen pijn

© Grazia

6. Je hebt last van een onderliggende aandoening

Soms kan een aandoening de reden zijn van pijn bij het inbrengen. Denk hierbij aan:

  • Vaginisme. Vrouwen die last hebben van vaginisme, spannen hun spieren rond de vagina onbewust aan. Hierdoor is de vagina erg nauw en is het inbrengen van tampons, penetratie of een inwendig onderzoek pijnlijk of onmogelijk. Vermoed je last te hebben van vaginisme, raadpleeg dan je huisarts.
  • Vulvodynie. Dit is een pijnstoornis die zorgt voor chronische pijn en/of een branderig gevoel van de vulva. De exacte oorzaak is niet bekend. Als je vermoedt vulvodynie te hebben, raadpleeg dan een arts. Deze kan andere oorzaken uitsluiten.
  • Cervicale ontsteking: een ontsteking van de baarmoederhals. Dit wordt vaak veroorzaakt door een infectie.
  • Endometriose. Dit is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel “groeit” daar en zorgt voor een chronische ontsteking en veel (pijn)klachten.
  • SOA. Ook een seksueel overdraagbare aandoening kan de oorzaak zijn van de pijn.
Tampons doen pijn

Bron: iStock

Het dragen van een tampon doet pijn

Bij goed gebruik voel je een tampon niet zitten als je hem draagt. Als je je tampon toch voelt of last hebt van pijn, kan dat komen door één van bovenstaande oorzaken.

Een andere mogelijk oorzaken is dat je de tampon niet diep genoeg hebt ingebracht. Dit kan leiden tot irritaties of een pijnlijk gevoel. Probeer de tampon iets verder omhoog te duwen. Lukt dit niet, verwijder hem dan en probeer het nogmaals met een nieuwe tampon.

menstruatiecup aanbieding

Het verwijderen doet pijn

Als het verwijderen van je tampon pijn doet, heeft de tampon waarschijnlijk niet genoeg bloed geabsorbeerd. Laat je tampon iets langer zitten (let op: niet langer dan 4 uur, of 8 uur tijdens de nacht). Kies de volgende keer een tampon met een minder hoog absorptievermogen, of beter nog: een menstruatiecup. Dit is een gezonder en comfortabeler alternatief voor tampons.

 

 

Tampons doen pijn na bevallen

Als je recentelijk bevallen bent, kan het zijn dat het dragen van tampons nog pijnlijk is. Sowieso wordt afgeraden om in de zes weken na je bevalling inwendige menstruatieproducten te gebruiken in verband met infectiegevaar. Vaak is het een kwestie van afwachten totdat je vagina is hersteld en niet te gevoelig meer is.

Alternatief voor tampons: de menstruatiecup

Een (zachte) menstruatiecup is een zeer goed alternatief voor tampons, omdat deze droogheid en irritaties voorkomt. Je voelt een menstruatiecup daarnaast niet zitten tijdens het dragen ervan.

Ook is een menstruatiecup heel gebruiksvriendelijk. Je kunt een cup tot wel 12 uur dragen zonder hem te verschonen. Daarnaast gaat 1 cup tot wel 10 jaar mee. Lees hier nog meer voordelen van de menstruatiecup.

Een voorbeeld van een zachte, super comfortabele menstruatiecup is Practicups. Bij dit bedrijf krijg je gelijk beide maten menstruatiecups voor de prijs van één (€20,-).

menstruatiecup aanbieding

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *