Wasbaar maandverband: wat zijn de voor- en nadelen?

Wasbaar maandverband wordt net zoals de menstruatiecup door steeds meer vrouwen gezien als een aantrekkelijk alternatief voor wegwerp menstruatieproducten. Zo is katoenen maandverband een stuk lichaamsvriendelijker en duurzamer dan wegwerp maandverband. Lees hieronder wat wasbaar maandverband precies is, welke voor- en nadelen eraan kleven en wat de ervaringen van gebruikers zijn.

Wasbaar maandverband

Charlie Banana wasbaar maandverband (bron: Tanterosa.be)

Wat is wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband is maandverband dat je kunt hergebruiken. Het lijkt op gewoon maandverband, maar bevat aan de zijkant twee flappen (zie bovenstaande foto). Deze kun je met drukknoopjes of klittenband vastmaken onder je ondergoed, zodat het goed blijft zitten. Na gebruik was je het maandverband en gebruik je het opnieuw.

Wasbaar maandverband is meestal gemaakt van (biologisch) katoen of polyester, maar ook bamboe wordt steeds vaker gebruikt. Sommige maandverbandjes bevatten een laagje gecertificeerde PUL (polyurethaan laminaat polyester). Dit voorkomt doorlekken.

Er zijn maandverbanden voor zowel lichte als hevige menstruaties. Deze laatste worden ook vaak gebruikt voor ‘s nachts. Daarnaast heb je wasbare inlegkruisjes, die zijn bedoeld voor vaginale afscheiding of hele lichte dagen, bijvoorbeeld de laatste dag van je menstruatie.

Je verwisselt wasbaar maandverband net zo vaak als je met wegwerp maandverband zou doen: om de 4 tot 6 uur of totdat het verband nat aanvoelt. Eén maandverbandje gaat ongeveer 3-4 jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je hem draagt en hoe je hem wast en droogt.

Voordelen van wasbaar maandverband

Alhoewel al veel vrouwen overstag zijn, zijn de voordelen van ‘nieuwe’ menstruatieproducten niet altijd meteen voor iedereen duidelijk. Eerder schreven we al over de voordelen van de menstruatiecup. Maar wat zijn nu precies de voordelen van wasbaar maandverband?

1. Lichaamsvriendelijk

Ten eerste is wasbaar maandverband een stuk beter voor je lichaam dan wegwerp maandverband:

 • Het katoen dat wordt gebruikt voor wegwerp maandverband wordt gebleekt. Dit zorgt ervoor dat er mogelijk resten van bleekmiddelen achterblijven in het maandverband.
 • Tijdens de verbranding van chloor komt dioxine vrij. Dit is een schadelijke stof die kan leiden tot abnormale weefselgroei in de buik en voortplantingsorganen.
 • Wegwerp maandverband bestaat voor ongeveer 90% uit plastic. Dit zorgt voor een broeierig effect, waardoor bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Niet erg fris!
 • Maandverband bevat in veel gevallen parfum. Dit kan leiden tot irritaties en zelfs allergische reacties.
Wasbaar maandverband

MyPad wasbaar maandverband (bron: bol.com)

2. Duurzaam

Wegwerp menstruatieproducten zorgen voor ontzettend veel afval. Gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 menstruatieproducten in haar hele leven. Al deze producten gooi je na een paar uur gebruik weg – inclusief de plastic verpakking. Erg zonde.

Wasbaar maandverband gaat gemiddeld gezien zo’n 3-4 jaar mee en is dus een stuk duurzamer en beter voor het milieu.

3. Goedkoop

De aanschaf van een kleine collectie wasbaar maandverband is duurder dan het equivalent aan wegwerp maandverband. Toch zul je op den duur veel goedkoper uit zijn. Als je overigens écht geld wil besparen, dan is een menstruatiecup de beste keus.


Meer lezen: 10 voordelen van de menstruatiecup


Nadelen van wasbaar maandverband

Naast bovenstaand voordelen kleven er helaas ook een aantal nadelen aan het gebruik van wasbaar maandverband:

1. Minder geschikt om mee te sporten

Doordat je maandverband buiten je lichaam draagt, is het minder geschikt om mee te sporten of intensief te bewegen dan inwendige menstruatieproducten. Zwemmen is helaas niet mogelijk.

Daarnaast neemt een maandverbandje zweet op, wat zorgt voor geurtjes.

2. Warm

Met name maandverbandjes gemaakt van polyester zijn erg warm om te dragen. Dit is op warme zomerdagen minder prettig.

3. Investering

Ondanks het feit dat je een aantal jaar met één maandverbandje kunt doen, vergt het toch een investering om een (kleine) collectie aan te leggen. Lees hier hoeveel maandverband je gemiddeld nodig hebt.

4. Wassen na ieder gebruik

Je dient wasbare maandverband na ieder gebruik te wassen. Dit kost meer moeite dan het simpelweg weggooien van een wegwerp maandverbandje. Ook vinden sommige vrouwen het een vies idee. Daarnaast gaan niet alle bloedvlekken er even goed uit, wat minder fris oogt.

5. Lastiger verschonen als je onderweg bent

Als je jezelf op je werk of onderweg wilt verschonen, draag je je vieze maandverband de hele dag bij je. Normaal gesproken heb je hier een speciaal zakje of tasje voor, dus in principe is dit geen probleem. Toch is het iets minder comfortabel en wellicht niet zo’n fris idee.

Wasbaar maandverband wassen: hoe doe je dat?

 • Als je de mogelijkheid hebt, is het slim om het maandverband na gebruik meteen onder de koude kraan af te spoelen.
 • Mocht je onderweg zijn, dan kun je het maandverband in een speciaal tasje/zakje opbergen en meenemen.
 • Eenmaal thuis laat je het maandverband minimaal een dag weken in een emmertje of teiltje met koud water. Je kunt er eventueel een beetje biotex, zout of soda aan toevoegen. Ververs het water elke dag. Je zult zien dat bloedvlekken er na een dag of 3 weken er het gemakkelijkst uitgaan.
 • Katoenen inlegkruisjes die je buiten je menstruatie gebruikt, hoef je niet te laten weken.
 • Was het maandverband mee met je gewone was op 30 graden of hoger. Gebruik eventueel een wasnetje om al je maandverbandjes bij elkaar te houden.
 • Gebruik geen wasverzachter. Dit vermindert de absorptievermogen van het maandverband.
 • Laat het maandverband drogen op je wasrek (plat als het kan) of gebruik het mildste programma van je wasdroger.
 • Strijk het maandverband niet.
Wasbaar maandverband wassen

Bron: thea.care

Hoeveel wasbaar maandverband heb ik nodig?

Hoeveel maandverbandjes je precies nodig hebt is erg persoonlijk, omdat het afhangt van hoe vaak je ze verschoont (ofwel: hoe hevig je menstruatie is), hoe vaak je wilt wassen en of je alleen wasbaar maandverband gebruikt of het bijvoorbeeld combineert met een menstruatiecup. Let erop dat je een maandverbandje 1-3 dagen moet laten weken om de vlekken er goed uit te krijgen.

Om je een idee te geven hebben de meeste vrouwen ongeveer:

 • 6-12 normale maandverbandjes
 • 2-4 maandverbandjes voor hevige vloed/’s nachts
 • 3-6 inlegkruisjes

Uiteraard kun je beginnen met een kleinere hoeveelheid maandverbandjes. Vanuit daar kun je dan kijken hoeveel je er nodig denkt te hebben.


Meer lezen: De menstruatiecup: de beste manier om je menstruatie te managen


Ervaringen met wasbaar maandverband

Als je naar ervaringen met wasbaar maandverband zoekt op Google, komen er vele resultaten uitgerold. De meeste vrouwen zijn er redelijk tot zeer tevreden over, vooral vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Ook ervaren ze een stuk minder irritaties dan met wegwerp maandverband.

Enkele negatieve punten waar vrouwen over praten, zijn het feit dat de vlekken er soms niet helemaal uitgaan, sommige maandverbandjes erg warm aanvoelen en het wassen (en laten weken) moeite kost. Ook zijn ze minder geschikt om mee te sporten dan bijvoorbeeld de menstruatiecup.

Hier kun je een interessante review over wasbaar maandverband en andere moderne menstruatieproducten lezen: Uitgetest: 5 milieuvriendelijke alternatieven voor het klassieke maandverband en de tampon.

Zelf wasbaar maandverband maken

Ben jij creatief aangelegd? Dan kun je ook proberen om zelf wasbaar maandverband te maken. Op YouTube zijn verschillende tutorials te vinden die je op weg kunnen helpen, zoals deze:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Wat is het beste wasbare maandverband en waar zijn ze te koop?

Wat het beste wasbaar maandverband is hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Wij raden je aan van tevoren onderzoek te doen naar de materialen van de verschillende maandverbanden die te koop zijn.

Bekende merken wasbaar maandverband zijn MaM, Charlie Banana, Imse Vimse, MyPad, Bababoe, EcoFemme, Momiji, LadyPad en JustFussy. Deze zijn helaas niet bij Kruidvat of Etos verkrijgbaar. Je kunt ze wel online kopen bij verschillende webshops, zoals bol.com. Ook als je in België woont, is online de beste manier om wasbaar maandverband aan te schaffen.

Als je twijfelt over welk wasbaar maandverband je wilt kopen, is het slim om een startpakket of probeerset aan te schaffen. Zo kun je kijken welk materiaal jij het fijnst vindt en of je wel of geen PUL laagje wilt. Door verschillende proefpakketen uit te proberen houd je de aanschafkosten laag en kun je vervolgens kijken welk merk jou het beste bevalt. Houd ook goed in de gaten of er wellicht ergens wasbaar maandverband in de aanbieding is: zo kun je een hoop geld besparen.

Ben jij al bekend met de menstruatiecup?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *