Welke maat menstruatiecup kies ik?

Menstruatiecups worden steeds populairder en zijn voor een groeiend aantal vrouwen het voorkeursproduct als ze ongesteld zijn. Ben jij ook overstag en wil je graag een menstruatiecup kopen? Lees dan hieronder welke maat menstruatiecup jij het beste kunt kiezen.

Wat is een menstruatiecup?

Menstruatiecups zijn kleine bekertjes gemaakt van soepel, flexibel materiaal die je in je vagina draagt tijdens je menstruatie. De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen, maar er bestaan ook rubberen cups of cups gemaakt van TPE, het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden.

Een menstruatiecup vangt, in tegenstelling tot tampons en maandverband, menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen.

Hand met menstruatiecup groene achtergrond met tekst

Bij het inbrengen van een menstruatiecup is het de bedoeling dat je een vacuüm creëert waardoor de cup op zijn plek blijft en niet lekt. Je kunt een menstruatiecup tot wel twaalf uur inhouden. Als je last hebt van een hevige menstruatie zul je hem mogelijk vaker moeten legen. Dit merk je zelf vaak snel genoeg.

Je kunt tijdens het dragen van de menstruatiecup gewoon slapen, zwemmen, sporten of naar de sauna. Als de cup goed vacuüm is ingebracht, zal de cup niet lekken.

Lees meer: Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Welke maat menstruatiecup?

Bij de aanschaf van menstruatiecups kun je bij de meeste merken kiezen uit twee maten. Meestal kun je naar aanleiding van de informatie van de fabrikant redelijk goed inschatten welke maat menstruatiecup voor jou het meest geschikt is.

Welke maat het beste is voor jou is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de hevigheid van je menstruatie en je bouw zijn van belang.

Practicups menstruatiecup afmetingen tampon

Sommige bedrijven maken onderscheid in maten aan de hand van leeftijd (jonger of ouder dan 30 jaar) en of je een vaginale bevalling hebt gehad of niet. Dit is echter niet altijd een doorslaggevende factor. Sommige vrouwen gebruiken zelfs verschillende maten cups, afhankelijk van het verloop van hun menstruatie.

Tip:

Als je slim bent, ga je voor een bedrijf waarbij je gelijk twee maten opgestuurd krijgt. Je kunt zo gemakkelijk zelf uitproberen welke cup jij het fijnst vindt (of ze eventueel allebei gebruiken).

racticups menstruatiecup absorptie tampon

 

Voordelen van de menstruatiecup

We hebben al kort een aantal voordelen van de menstruatiecup aangestipt. Hieronder zetten we alle voordelen nog eens voor je op een rij:

  • Bevat geen chemicaliën (zoals BPA), bleekmiddelen of giftige stoffen die maandverband en tampons wel bevatten
  • Gaat 10 jaar mee
  • Hypoallergeen
  • Goed voor het milieu
  • Voordelig
  • Comfortabel: je voelt of ziet ‘m niet zitten en je hebt geen last van een uithangend touwtje
  • Geen huidirritatie of uitslag
  • Droogt je niet uit
  • Kan meer bloed opvangen dan maandverband of tampons
  • Verschonen gemiddeld tussen de 6 en 12 uur

Eerlijk is eerlijk, het inbrengen van een menstruatiecup vergt in het begin soms wat oefening. Vaak duurt een het een paar menstruaties voordat je het onder de knie hebt. Maar als je eenmaal een menstruatiecup hebt uitgeprobeerd, wil je hoogstwaarschijnlijk niets anders meer.

Zou jij ook graag de overstap willen maken naar een menstruatiecup maar wil je nog wat meer informatie? Lees dan het artikel Hoe werkt een menstruatiecup precies?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.