Zwanger en ongesteld tegelijkertijd, kan dat?

Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van bloedverlies en verwarren dit met hun menstruatie. Het kan zelfs voorkomen dat vrouwen door tussentijds bloedverlies pas laat doorhebben dat ze zwanger zijn. Het is echter onmogelijk om zwanger en ongesteld tegelijkertijd te zijn. Hieronder leggen we uit waarom en bespreken we wat mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap kunnen zijn.

Zwanger en ongesteld

Zwanger en ongesteld tegelijkertijd: waarom kan dat niet?

Als je als vrouw in de vruchtbare leeftijd zit, bereidt je lichaam zich elke maand voor op een mogelijke zwangerschap. Er wordt een eicel gerijpt in één van de eierstokken en daarnaast wordt het slijmvlies van de baarmoeder dikker om de innesteling van de bevruchte eicel mogelijk te maken.

Als deze eicel niet bevrucht wordt, stoot je lichaam deze samen met het baarmoederslijmvlies af. Dit is je menstruatie. Als je de anticonceptiepil slikt, vindt er geen eisprong plaats en krijg je elke maand een “schijnmenstruatie”.

Je kunt echter nooit zwanger en ongesteld tegelijkertijd zijn. Als je zwanger bent, betekent dit namelijk dat er een bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden. Dit bevruchte eitje hoeft het lichaam logischerwijs niet te verlaten.

Zwanger en ongesteld

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Het is dus duidelijk: je kunt kunt niet op hetzelfde moment zwanger en ongesteld zijn. Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen kampen met bloedverlies tijdens de zwangerschap. In de eerste zestien weken heeft een op de vijf vrouwen hier last van. Tussen de twintig en veertig procent hiervan is in het eerste trimester.

Vaak is bloedverlies tijdens de zwangerschap onschuldig, maar het is toch raadzaam om dit altijd met je huisarts of verloskundige te bespreken, zodat de oorzaak ervan achterhaald kan worden.

Een aantal mogelijke oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap zijn:

Innestelingsbloeding

Als de bloeding in het eerste trimester van de zwangerschap plaatsvindt, kan het zijn dat het gaat om een innestelingsbloeding. Ongeveer 5 tot 7 dagen na de bevruchting bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder, waar deze zich zal proberen te hechten aan de baarmoederwand. Tijdens deze innesteling kan er een bloedvaatje worden geraakt, waardoor je wat bloed kunt verliezen.


menstruatie appsRelated: 10 voordelen van de menstruatiecup


Wondje aan de baarmoedermond of in de baarmoederhals

Als je zwanger bent zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat de baarmoeder extra doorbloed is. Hierdoor komen de bloedvaten dichter aan de oppervlakte te liggen en kunnen ze gemakkelijker beschadigen, bijvoorbeeld tijdens seks of een vaginaal onderzoek. Het bloeden stopt doorgaans vanzelf na maximaal 36 uur.

Bloedverlies vanuit de placenta

In het begin van de zwangerschap is de placenta nog niet één geheel: dit ontwikkelt zich langzaam tijdens het verloop van de zwangerschap. Het kan voorkomen dat je tijdens dit proces last hebt van wat bloedverlies.

Zwangerschapshormoon HCG

Tijdens de zwangerschap produceert de placenta het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen eisprong en menstruatie plaatsvinden. Bij sommige vrouwen wordt er weinig HCG geproduceerd, waardoor er toch een bloeding plaatsvindt, ook al is er geen sprake van een eisprong. Dit lijkt op een menstruatie en kan tijdens de gehele zwangerschap plaatsvinden.

Zwanger en ongesteld

Blaasontsteking, vaginale infectie of SOA

Een blaasontsteking kan zorgen voor licht bloedverlies, evenals verschillende vaginale infecties (bijvoorbeeld een schimmelinfectie). Ook sommige SOA’s, zoals chlamydia en gonorroe, kunnen kleine bloedingen tijdens de zwangerschap veroorzaken.

Poliepen

Een poliep is een klein, bolvormig en pijnloos gezwel dat zich kan bevinden in de baarmoeder of baarmoederhals. Poliepen zitten met een steeltje aan de slijmvlieswand van de baarmoeder(hals) vast. Ze bestaan uit zacht en glanzend slijmvliesweefsel.

Zwanger en ongesteld

Poliepen komen vrij vaak voor, met name bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. In 95% van de gevallen zijn poliepen goedaardig en veroorzaken ze geen klachten. Als ze echter gaan groeien, kunnen ze kwetsbaar worden en verschillende klachten met zich meebrengen, zoals zware menstruatiebloedingen en een waterige, bloederige afscheiding tussen menstruaties door. Deze afscheiding kan verward worden met menstruatie.

Ook zwangere vrouwen kunnen poliepen hebben. Soms kunnen deze voor complicaties bij de zwangerschap zorgen. Doordat de baarmoeder tijdens zwangerschap goed doorbloed is, wordt de poliep kwetsbaar en kan deze gaan bloeden. Gebeurt dit regelmatig en blijkt de poliep kwaadaardig te zijn, dan moet deze worden verwijderd om een miskraam te voorkomen.

Ernstige complicatie of miskraam

Soms heeft bloedverlies tijdens de zwangerschap een ernstige oorzaak, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, mola-zwangerschap, afwijking aan de placenta of een miskraam. Vaak gaat dit gepaard met buikpijn en andere klachten. Neem altijd contact op met je verloskundige of huisarts als je vermoedt dat er sprake is van een ernstige complicatie.

Zwanger en ongesteld

Bloedverlies aan het einde van de zwangerschap

Als je last hebt van bloedverlies aan het einde van je zwangerschap is dit een teken dat de bevalling spoedig zal beginnen. Ook bij het breken van de vliezen kun je wat bloed verliezen. Dit is normaal en hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Bloedverlies opvangen

Je kunt bloedverlies tijdens je zwangerschap het beste opvangen met een inlegkruisje of maandverband. Gebruik geen inwendige producten als je zwanger bent.

Ben jij benieuwd hoe je bloedverlies buiten een zwangerschap om het beste kunt opvangen? Lees dan hier ons uitgebreide artikel over de menstruatiecup. De menstruatiecup is de beste manier om je menstruatie te regelen: het bevat geen sporen van bleekmiddelen, pesticiden en andere giftige stoffen die tampons en maandverband wel bevatten. Daarnaast is het gebruik van menstruatiecups goed voor je portemonnee én het milieu.

Practicups menstruatiecup doosje voorkant

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *