Mythe over cups menstrual ongesteld mythes

7 mythes over menstruatie

Helaas bestaan er vele onzinnige mythes over ongesteld zijn en alles wat erbij komt kijken. Wij zetten hieronder 7 mythes over menstruatie voor je op een rij.

1. PMS bestaat niet

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste mythe over menstruatie om te ontmaskeren. Volgens een Canadese studie ondergaan de meeste vrouwen geen significante hormonale veranderingen die zouden kunnen leiden tot stemmingswisselingen. Toch voelen veel vrouwen zich somberder vlak voor hun menstruatie.

Voor de studie werd dagelijks de urine van vrouwen tussen de 18 en 40 jaar oud onderzocht en werd naar hun gemoedstoestand gevraagd. De verzamelde gegevens duiden erop dat slechts 1 op de 6 vrouwen vóór hun menstruatie geïrriteerd, verdrietig of humeurig leek te zijn. Ze ontdekten dat, afgezien van een paar uitzonderingen, er geen aanzienlijke hormonale veranderingen plaatsvonden die kunnen worden gelinkt aan de beruchte PMS-stemmingswisselingen.

2. Vrouwen laten tijdens hun menstruatie mayonaise bederven

Dit wordt in sommige landen daadwerkelijk geloofd. De mythe was vooral populair in Frankrijk, maar ook in Spanje was men hier van overtuigd.

3. Ook laten ze ham bederven

In Engeland publiceerde een medisch tijdschrift uit de negentiende eeuw brieven van verschillende doctoren die beweerden vrouwen te hebben gezien die ham konden laten bederven als zij dit tijdens haar menstruatie aanraakten. Ongelooflijk dat deze mythe ondersteund werd door de zogenaamde geneeskunde van die tijd.

4. En augurken

Dit wordt geloofd in India. Niet alleen op het platteland, maar ook in steden gelooft zo’n 59% procent van de vrouwen in deze mythe. Om hier de draak mee te steken is een maandverband fabrikant de uitdrukking “touch the pickle” op de verpakking gaan gebruiken:

5. Vrouwen moeten apart wonen

In India heeft deze mythe ertoe geleid dat vrouwen ergens anders moeten eten en zelfs wonen tijdens hun menstruatie. Er mag tijdens deze tijd van de maand niets gedeeld worden met vrouwen.

Veel vrouwen worden geïsoleerd van hun familie tijdens een sociale gelegenheid als eten.

6. Menstruatie en het uiterlijk

Deze middeleeuwse gedachtegang hield in dat als je een lichte vloed had, je een mannelijke uitstraling zou hebben. Als je daarentegen een zware vloed had, werd geloofd dat je meer kans had op een misvormde of doodgeboren baby. Ja… gruwelijk.

7. Menstruatie heeft een slechte invloed op mannen

In sommige culturen zijn vrouwen dankzij deze onzinnige mythe niet toegestaan in tempels, mogen ze geen eten serveren of in het algemeen contact hebben met anderen.

In Nieuw-Guinea bestonden er stammen die geloofden dat menstruerende vrouwen ongeluk brachten of anderen ziek konden maken. Er is een geval bekend van een man die van zijn vrouw scheidde nadat hij haar tijdens haar menstruatie op zijn beddengoed had zien liggen. Het is ongelooflijk wat het effect van autosuggestie en mythes over menstruatie kan zijn.

Menstruatie mythes

Vergroot het bewustzijn door #periodpositive te zijn

Helaas bestaan er tegenwoordig nog steeds vele mythes over menstruatie, met name in minder ontwikkelde landen. Om te helpen taboes en mythes rondom menstruatie te doorbreken, is het belangrijk om period positive te zijn.

Meer weten over period positivity? Volg ons dan via Instagram

Meer mythes over menstruatie vind je ook in dit artikel van She Health

Menstruatiecup bestellen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.