Menstruatie cyclus luteale folliculaire fase

Menstruatie Cyclus - De 4 fasen

Naast je menstruatie, bestaat je cyclus nog uit 3 andere fasen. In totaal dus 4 fasen die we samen je volledige menstruatiecyclus noemen. Deze fasen zijn: de folliculaire fase, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. Tijdens deze 4 fasen doen verschillende hormonen hun werk. Hierdoor voel je je vaak anders in elke fase van je cyclus. Dit verschilt per persoon

  1. Folliculaire fase 

    De folliculaire fase is wanneer de rijping van de eicel (ook wel follikel genoemd) plaats vindt. Als het hormoon oestrogeen zijn piek heeft bereikt, is dit een signaal voor het lichaam dat de eicel voldoende gerijpt is. De productie van luteïniserend hormoon neemt toe waardoor de eicel los komt uit de follikel. 

    Hoe voel jij je tijdens deze fase?

    Langzaamaan stijgen je oestrogeenlevels waardoor je je energieker en creatiever gaat voelen.

  2. Ovulatie of eisprong

    Als de eicel vrijkomt zitten we in de ovulatiefase. Ongeveer twee weken voor het einde van de menstruatie cyclus. Op de dagen voor, tijdens en na de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Dit betekent niet dat je op andere dagen en in andere fasen van je cyclus niet zwanger kunt worden. De kans is alleen kleiner.

    Hoe voel jij je tijdens deze fase?

    Je kunt tijdens de eisprong lichte krampen voelen. De dagen voor en na de eisprong voel je je vaak energiek en heb je meer zin in seksuele intimiteit. 

  3. Luteale fase

    Tijdens de lutaele fase maakt de baarmoeder zich klaar voor de innesteling van de bevruchte eicel. De resten van de follikel ondergaan na de eisprong een verandering. Ze vormen zich om tot een zogenoemd geel lichaam onder invloed van het luteïniserend hormoon. Daar komt de naam luteale fase vandaan.

    Hoe voel jij je tijdens deze fase?

    Deze fase duurt relatief lang (kan tot wel twee weken duren). Hoe dichter je bij de menstruatiefase komt, hoe meer PMS klachten zich kunnen voordoen. Denk hierbij aan stemmingswisselingen, eetbuien, vermoeidheid of huidproblemen. Dit komt omdat het oestrogeengehalte zakt en het progesterongehalte stijgt. De schommeling hiervan kan zorgen voor stemmingswisselingen.

  4. Menstruatie

    De eicel is niet bevrucht na de eisprong. Hierdoor raakt het gele lichaam uitgeput en zakt je progesteron  productie. Het baarmoederslijmvlies dat zich heeft gevormd voor de innesteling van de eicel wordt afgestoten. Je menstruatie begint. De eerste dag van je menstruatie is ook dag één van je volledige cyclus. 

    Hoe voel jij je tijdens deze fase?

    Hoewel de stemmingswisselen en eetbuiten misschien weer wat afnemen als je menstruatie begonnen is, kun je tijdens deze dagen meer te maken krijgen met lichamelijke klachten zoals krampen, vermoeidheid en hoofdpijn. Als je hevige menstruatieklachten ervaart, raden we je aan contact op te nemen met je huisarts. In sommige gevallen wordt norethisteron voorgeschreven. 

 

 

Wij raden je aan contact op te nemen met je huisarts als je twijfels of vragen hebt over je cyclus of hevige klachten ervaart.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.