Menstruatiecup cup Menstrual cup voordelen

Menstruatiecup: alle voordelen van de menstruatiecup op een rijtje

Twijfel je of de menstruatiecup iets voor jou is? We zetten hieronder de belangrijkste voordelen op een rijtje. Want naast een duurzaam alternatief voor tampons en maandverband hebben menstruatiecups nog veel meer voordelen! 

 

1. Tot 12 uur bescherming
Omdat de menstruatiecup (meestal) gemaakt is van medische siliconen, zonder chemicaliën, veroorzaakt deze geen irritaties. Het is dan ook veilig om de cup tot 12 uur lang te dragen. Afhankelijk van je menstruatie zul je de cup misschien vaker moeten legen, maar op lichte dagen hoef je je de hele dag nergens druk om te maken.

2. Gaat jaren mee (duurzaam)
Elke maand een doosje tampons of maandverband kopen is verleden tijd. Menstruatiecups gaan jaren mee. Het bespaart je niet alleen de aankoop van duizenden tampons en/of maandverband, maar ook het afval. Want wist je dat alle tampons die je ooit gebruikt hebt nog steeds bestaan? Een veel milieuvriendelijker alternatief dus, die cups.

reduce reuse recycle period cup practicups

3. Geen irritaties en allergische reacties
Zoals we eerder al schreven, zijn de meeste menstruatiecups gemaakt van medische siliconen en bevatten ze geen chemicaliën. Ze veroorzaken dus geen irritaties of een allergische reactie. Tampons bevatten daarentegen allerlei chemicaliën zoals dioxinen (gerelateerd aan PID en endometriose), residuen van bestrijdingsmiddelen, bleekmiddelen, furanen en geurstoffen en kunnen flink wat irritatie veroorzaken. 

Tampons drogen de vagina ook uit. Naast het menstruatiebloed, nemen ze al het andere vocht ook op. Je zult het misschien herkennen.. op de laatste dagen van je menstruatie wordt het steeds lastiger om een tampon in te brengen of te verwijderen. 

4. Hygiënisch
Je zou denken dat menstruatiecups minder hygiënisch zijn dan tampons omdat je de cup iets dieper inbrengt.. het tegenovergestelde is waar! Doordat de cup vacuüm zuigt, kan er geen zuurstof bij. Dit betekent niet alleen dat er geen bacteriën bij kunnen, het betekent ook dat er geen nare geurtjes onstaan. De cup is volledig afgesloten, tot dat je de cup verwijderd en schoonmaakt.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je altijd je handen wast voordat je de cup inbrengt of verwijderd. 

5. Comfortabel
Alle menstruatiecups zijn anders. De één steviger dan de ander en ook de vorm en het steeltje variëert. Het is een kwestie van uitproberen om te kijken welke cup het comfortabelst is voor jou. Als je de cup hebt gevonden die het beste bij je past, hoor je deze niet te voelen en zal hij niet lekken. 

Comfortabele menstruatiecup practicups

6. Totale vrijheid
Met menstruatiecups kun je alles! Zwemmen, slapen, springen, dansen. Zelfs yoga of turnen is geen probleem. Als je de cup goed hebt ingebracht is de kans dat hij lekt nihil.

8. Nooit meer zonder menstruatieproducten
Een menstruatiecup is klein en past in elke (hand)tas. Je zult nooit meer zonder menstruatieproduct zitten! Ben je onverwachts ongesteld? Dan heb je je cup altijd bij de hand en ook op reis is dit natuurlijk een enorm voordeel. Geen pakjes tampons meer in je koffer! Practicups worden geleverd in een biologisch katoenen opbergzakje. Heb je bij je cup geen opbergzakje gekregen, zorg dan dat het zakje of doosje dat je gebruikt van een ademend materiaal is.

7. Verschillende maten bij Practicups
Omdat het vaak lastig is om van een afstandje te bepalen welke maat voor jou het fijnste is, sturen wij je meteen beide maten menstruatiecups op voor de prijs van 1:

  • Maat 1: kan 25 ml bloed opvangen
  • Maat 2: kan 30 ml bloed opvangen

Het hangt voornamelijk af van de hevigheid van je menstruatie welke cup voor jou het fijnste is. De diameter van beide cups verschilt erg weinig. Daarom zullen de meeste vrouwen beide maten passen, tenzij er sprake is van gynaecologische problemen (zoals een verzakking van de baarmoeder).

verschillende maten practicups menstruatiecups

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.