Menstrual cup Period cup Use a cup Practicups

Menstruatiecup: gezonder dan tampons en maandverband?

Decennialang hebben vrouwen tampons en maandverband gebruikt zonder er vraagtekens bij te zetten. Pas de laatste jaren wordt er meer aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico’s die er kleven aan het gebruik van deze producten. Veel vrouwen zien daarom de menstruatiecup als een betere, gezondere optie. Waarom is dit precies?

Schadelijke stoffen

Fabrikanten van tampons en maandverband zijn niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te zetten. Helaas bevatten deze producten (resten van) schadelijke stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Pesticiden, gebruikt voor het verbouwen van katoen.
  • Dioxinen, een schadelijke stof die vrijkomt bij het bleken van de katoen.
  • Viscose, een stof die tampons en maandverband het grote absorptievermogen geeft.
  • Plastic.
  • Geurstoffen.

Omdat de vaginawand zeer goed doorbloed is, neemt deze gemakkelijk stoffen op die ermee in aanraking komen. Met name bij tampons bestaat hierdoor de kans dat bovenstaande stoffen je lichaam binnendringen.

Het voordeel van menstruatiecups is dat ze bestaan uit 100% medische siliconen, een lichaamsvriendelijk materiaal zonder chemicaliën. Met het gebruik van een cup loop je daarom geen risico op het opnemen van stoffen die je liever niet in je lichaam wilt hebben.

Vaginale flora

Naast de schadelijke stoffen die in tampons (en maandverband) zitten, kan het gebruik ervan ook de vaginale flora aantasten. Waarom?

Tampons absorberen naast menstruatiebloed ook veel gunstige lactobacillen die in de vagina thuishoren. Deze beschermen de vagina tegen infecties door candida of bacteriën. Daarnaast zorgt het absorberende vermogen van tampons in sommige gevallen ook voor uitdroging van het vaginale slijmvlies, waardoor irritaties en zelfs kleine wondjes kunnen ontstaan.

De menstruatiecup absorbeert in tegenstelling tot tampons niets, maar vangt je menstruatiebloed slechts op. Hierdoor wordt de vaginale flora niet aangetast, zoals ook uit bovenstaand onderzoek naar voren komt.

Tamponziekte

Tamponziekte staat ook wel bekend als het toxischeshocksyndroom of toxic shock syndrome (TSS). De ziekte wordt veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie en komt met name voor bij menstruerende vrouwen die tampons dragen.

De bacterie is normaal gesproken niet schadelijk, maar kan in sommige gevallen een infectie veroorzaken. Risicosituaties zijn bijvoorbeeld:

  • Een broeierige omgeving
  • Wondjes of beschadigingen van de huid en slijmvliezen

Het gebruik van tampons kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot bovenstaande situaties. Met name tampons met een hoge absorptiegraad zijn een risicofactor, omdat ze vaak langer gedragen worden.

Bron: iStock

Volgens de wetten van de logica zou het risico op tamponziekte bij gebruik van de menstruatiecup kleiner moeten zijn dan bij gebruik van tampons. Bij juist gebruik van de cup (dus: tijdig schoonmaken en uitkoken) is de kans op een infectie zeer klein.

In tegenstelling tot tampons absorberen menstruatiecups namelijk niets en laten hierdoor je vaginale flora intact. Ook laten cups geen pluisjes of andere restmaterialen achter in de vagina. Daarnaast komt er bij het gebruik van de menstruatiecup geen zuurstof bij het menstruatiebloed. Dit voorkomt een broeierige omgeving.

Lees hier ons eerdere artikel over tamponziekte.

Conclusie

Volgens het grootschalige onderzoek gepubliceerd in The Lancet zitten geen gevaren aan het gebruik van de menstruatiecup, mits je hem op de juiste wijze gebruikt. Daarnaast zitten er nog andere voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. Zo is het dragen van een cup zeer comfortabel en bovendien goed voor het milieu én je portemonnee. Je kunt één cup namelijk jaren lang gebruiken.

 

Op She Health vind je meer informatie over gezondheid en menstruatie.

Koop hier je menstruatiecup 2 maten

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.