Wat is endometriose en wat zijn de symptomen

Wat is endometriose en wat zijn de symptomen?

De maand maart is endometriose maand. We schenken daarom deze maand extra aandacht aan deze aandoening waar naar schatting 10% van de vrouwen (in de vruchtbare levensfase) last van heeft. Vaak worden klachten door huisartsen of specialisten niet direct gelinkt aan endometriose omdat ze soms ook lijken op klachten die wijzen op een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld het prikkelbaar darmsyndroom. Het is daarom extra belangrijk endometriose bespreekbaar te maken.

 

Wat is endometriose?

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Dit slijmvlies wordt elke maand dikker ter voorbereiding op een zwangerschap. Als je niet zwanger wordt na een eisprong, breekt deze slijmvlieslaag na ongeveer 2 weken weer af. en gaat bloeden. Dit bloed (samen  met wat slijm) is je menstruatie.

Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat lijkt op dit slijmvies ook buiten de baarmoeder. Bijvoorbeeld in de buikholte of eierstokken. 

Net als in de baarmoeder, groeit dit slijmvlies en breekt het af, maar het hiervan kan niet naar buiten zoals bij een menstruatie. Het komt dan terecht in de buikholte, in de eierstok of tussen de baarmoeder en de blaas of endeldarm. Dit zorgt voor een ontstekingen.

De oorzaak van endometriose is niet duidelijk. Wellicht is het erfelijk maar ook dit is nog niet bewezen.

Endometriose is een goedaardige aandoening, maar deze gaat niet vanzelf over.

Wat zijn de klachten en symptomen?

De klachten kunnen erg verschillen. Zowel per persoon als per periode. Klachten hangen ook af van de plek waar het slijmvlies zit. Wel ervaart bijna iedereen: pijn.

  • Pijn tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Pijn bij plassen of ontlasting
  • Constante buikpijn
  • vruchtbaarheidsproblemen

Op de website van de endometriose stichting kun je de endometriosetest doen.


Onderzoek en diagnose

  • Gynaecologisch inwendig onderzoek
  • Echoscopisch onderzoek.
  • MRI-scan: Indien er op basis van de klachten of bij lichamelijk onderzoek duidelijke aanwijzingen zijn voor endometriose, wordt eventueel een MRI-scan verricht om de uitgebreidheid van de endometriose in kaart te brengen.
  • Kijkoperatie: als er naast verdenking op endometriose ook een sprake is van een vruchtbaarheidsproblemen kan een kijkoperatie overwogen worden.

 

Behandeling

De keuze van de behandeling hangt af van de klachten. In eerste instantie zal de gynaecoloog waarschijnlijk een behandeling op basis van medicatie voorschrijven, maar als de klachten heftig zijn en de medicatie niet voldoende is, kan een operatieve behandeling besproken worden.

 

Gevolgen van endometriose

Naast de, soms dagelijkse, klachten beinvloedt endometriose ook de vruchtbaarheid. Van de 10 vrouwen die moeilijk zwanger worden, hebben 3 endometriose. Meestal geldt wel dat hoe erger en uitgebreider de endometriose is, hoe kleiner de kans is dat iemand zonder medische hulp zwanger wordt.


Op de website van de endometriose stichting vind je uitgebreide informatie en  advies over endometriose. 



bronnen:
https://www.umcg.nl/
https://www.endometriose.nl/
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/endometriose
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.