What is PCOS polycysteus-ovariumsyndroom

Wat is PCOS en wat zijn de symptomen?

Het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een veel voorkomende aandoening die de werking van de eierstokken van een vrouw beïnvloedt. Polycysteuze eierstokken bevatten een groot aantal onschadelijke follikels die tot 8 mm groot zijn. De follikels zijn onderontwikkelde zakjes waarin eicellen zich ontwikkelen. Bij PCOS zijn deze zakjes vaak niet in staat om een eicel vrij te geven, waardoor de eisprong niet plaatsvindt.


Dit zijn de 3 belangrijkste kenmerken van PCOS

  • Een onregelmatige menstruatie -  je eierstokken geven niet regelmatig eitjes vrij (ovulatie).
  • Overtollig androgeen - hoge(re) niveaus van "mannelijke" hormonen in je lichaam, wat fysieke tekenen kan veroorzaken zoals overmatige gezichts- of lichaamsbeharing
  • Polycysteuze eierstokken - je eierstokken worden vergroot en bevatten veel met vocht gevulde zakjes (follikels) die de eicellen omgeven.

 

Wat zijn de symptomen van polycysteus ovarium syndroom (PCOS)?

Als je tekenen en symptomen van PCOS hebt, worden ze meestal duidelijk tijdens je late tienerjaren of vroege twintiger jaren.

Ze kunnen bestaan uit:

  • Onregelmatige menstruaties of helemaal geen menstruaties.
  • Moeite om zwanger te worden als gevolg van onregelmatige ovulatie of geen ovulatie.
  • Overmatige haargroei (hirsutisme) - meestal op het gezicht, de borst, de rug of de billen.
  • Gewichtstoename
  • Dunner wordend haar en haaruitval op het hoofd
  • Vette huid of acne

Is er een behandeling voor PCOS?

COS kan niet genezen worden, maar de symptomen kunnen wel behandeld worden. Praat met je huisarts als je denkt dat je de aandoening hebt om een passend behandelplan op te stellen.

Als je PCOS hebt en je hebt overgewicht, dan kunnen afvallen en een gezond, evenwichtig dieet sommige symptomen verbeteren. Dit omdat PCOS meestal gelinkt is aan abnormale hormoonspiegels in het lichaam, waaronder hoge insulineniveaus. Overgewicht of obesitas verhoogt de hoeveelheid insuline die je lichaam produceert.

Er zijn ook medicijnen beschikbaar om symptomen zoals overmatige haargroei, onregelmatige menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen te behandelen.

Als vruchtbaarheidsmedicijnen niet effectief zijn, kan een eenvoudige chirurgische procedure genaamd laparoscopische eierstokboring (LOD) worden aanbevolen.

Hierbij wordt hitte of een laser gebruikt om het weefsel in de eierstokken te vernietigen dat androgenen, zoals testosteron, produceert.

Met behandeling kunnen de meeste vrouwen met PCOS zwanger worden.


Neem altijd contact op met je huisarts als je twijfelt over je symptomen.

menstruatiecup kopen practicups


Bronnen:  https://www.nhs.uk/ - https://www.thuisarts.nl/

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.