welke menstruatieproducten zijn er

Welke menstruatieproducten zijn er?

Er zijn inmiddels veel verschillende menstruatieproducten op de markt en daar zijn we heel blij mee! Zo is er voor ieder wat wils en wordt ongesteldheid stukje bij beetje een beter bespreekbaar onderwerp. We zetten de populairste menstruatieproducten voor je op een rijtje.  
  • Maandverband

Maandverband is misschien wel één van de bekendste menstruatieproducten. Maandverband heeft een plakstrip aan de onderkant waarmee je het verband in je ondergoed plakt. Hierdoor schuift het niet. Afhankelijk van de maat die je koopt, moet je maandverband regelmatig verwisselen. Niet alleen voor het bloedverlies, ook voor de vorming van bacteriën. Maandverband is fijn als je liever niet is inbrengt in de vagina. Het nadeel is dat je met maandverband niet kunt zwemmen.

De afgelopen jaren zijn er ook veel duurzame maandverband alternatieven op de markt gekomen. Dit is maandverband dat je kunt uitwassen, vaak gemaakt van een stof die beter ademt dan wegwerp maandverband.

maandverband period pad

  • Tampon

In de jaren 70 werd de Tampon bekender. Een tampon breng je in de vagina in waardoor je menstruatiebloed wordt geabsorbeerd. Door middel van het touwtje kun je de tampon verwijderen. Het voordeel van de tampon is dat deze niet zichtbaar is en je er mee kunt zwemmen.

Ook met tampons is het belangrijk deze gemiddeld elke 4 uur te wisselen in verband met bacteriën die kunnen vormen die het toxischeschoksyndroom (TTS) kunnen veroorzaken.

tampon

  • Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een siliconen cupje wat je vouwt en inbrengt in de vagina. De cup klapt in de vagina uit en zuigt vacuum. De cup vangt vervolgens het menstruatiebloed op. Omdat er geen zuurstof bij kan, kunnen bacteriën niet vormen en kun je een menstruatiecup tot 12 uur lang dragen. Dit maakt het een stuk gezonder in gebruik dan tampons. De menstruatiecup is de laatste jaren erg populair geworden vanwege zijn duurzaamheid. Eén cup gaat namelijk jaren mee.

Menstruatiecups zijn er in verschillende vormen, en maten. Kijk hier hoe je een menstruatiecup kiest.

Een variatie op de menstruatiecup is een menstruatiedisk. Deze is wat platter. Eén van de voordelen van een menstruatiedisk is dat penetratie tijdens seks mogelijk is.

Practicups menstruatiecup

  • Menstruatieondergoed

Menstruatieondergoed is ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt. Het ziet eruit als normaal dames ondergoed, maar je kunt het zonder andere bescherming dragen tijdens je menstruatie. Dit komt door de speciale materialen waar het van gemaakt is.

Je draagt menstruatie slipjes tijdens je menstruatie zonder dat je extra bescherming nodig hebt. Je kunt het echter ook als aanvulling op andere menstruatieproducten gebruiken, bijvoorbeeld als je heel hevig ongesteld bent of simpelweg wat extra zekerheid wilt. Zo combineren vrouwen menstruatie ondergoed soms met de menstruatiecup als ze nog aan het gebruik moeten wennen.

De voor- en nadelen van menstruatieondergoed lees je hier.

menstruatieondergoed period underwear

  • Menstruatiespons

Een menstruatiespons is eigenlijk een flexibere versie van een tampon. Menstruatiesponzen hebben geen touwtje. Je brengt de spons in en deze sluit de baarmoedermond af. Een menstruatiesopns biedt langere bescherming van een tampon. Er bestaan zowel wegwerp als herbruikbare menstruatiesponzen.

menstruatiespons

 

  • Free bleeding

Free bleeding is een feministische beweging waarbij het menstruatiebloed niet opgevangen wordt. Dit wordt meestal gedaan om de taboe rond menstruatie te verbreken, maar het kan ook een bevrijdende ervaring zijn. Je voelt je misschien meer verbonden met je lichaam en staat meer stil bij het ongesteld zijn. 

free bleeding

 

 

practicups menstruatiecup kopen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.