10 voordelen van de menstruatiecup

De menstruatiecup heeft ontzettend veel voordelen vergeleken met maandverband en tampons. Toch blijven de meeste vrouwen hun vertrouwde producten gebruiken, vaak uit onwetendheid. Lees daarom hieronder 10 voordelen van de menstruatiecup die je nog niet wist.

Voordelen menstruatiecup

10 voordelen van de menstruatiecup:

1. Bevat geen schadelijke stoffen

De vaginawand is zeer goed doorbloed en neemt daarom gemakkelijk stoffen op die ermee in aanraking komen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat tampons en maandverband (resten van) schadelijke stoffen kunnen bevatten. Met name bij het gebruik van tampons loop je het risico dat deze stoffen je lichaam binnendringen. Erg ongezond dus!

Enkele voorbeelden van schadelijke stoffen die in tampons gevonden kunnen worden, zijn:

  • Dioxine, een stof die kan ontstaan bij de verbranding van chloor. Chloor wordt gebruikt voor het bleken van het katoen waar tampons en maandverband van gemaakt worden. Dioxine kan onder andere zorgen voor abnormale weefselgroei in de buik en voortplantingsorganen.
  • Pesticiden, ofwel chemische bestrijdingsmiddelen, die worden gebruikt voor de productie van katoen. Katoen is het meest besproeide gewas ter wereld en bevat daarom veel resten van bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Viscose. Dit is een kunstmatige vezel die tampons het grote absorptievermogen geeft. Door het gebruik van tampons kunnen er kleine vezels van viscose achterblijven in de vagina, waardoor ze een broedgebied kunnen vormen van dioxine. Dit kan zelfs leiden tot tamponziekte.
  • Geurstoffen. Soms bevatten tampons en maandverband geurstoffen. Deze zijn niet zozeer schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel irritaties en uitslag veroorzaken.

Voordelen van de menstruatiecup: vrij van schadelijke stoffen

Het gekke is dat fabrikanten de ingrediënten van maandverband en tampons niet op de verpakking hoeven te vermelden. Daarnaast is de regelgeving met betrekking tot schadelijke stoffen in tampons erg gebrekkig.  Vrouwen hebben dus vaak geen idee wat ze eigenlijk in hun lichaam stoppen.

De menstruatiecup is in tegenstelling tot maandverband en tampons 100% veilig in gebruik. De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van medische siliconen. Medische siliconen is een materiaal dat geen schadelijke stoffen bevat en geen resten in het lichaam achterlaat. Kortom: de menstruatiecup is een zeer gezond alternatief voor maandverband en tampons.

2. Gaat tot wel 10 jaar mee

Een ander groot voordeel van menstruatiecups is dat een cup tot wel 10 jaar meegaat. Je kunt dus een kwart van je vruchtbare periode met één menstruatiecup doen. Ideaal toch?

3. Voorkomt irritaties en allergische reacties

Zoals we al schrijven zijn de meeste menstruatiecups gemaakt van medische siliconen, een lichaamsvriendelijk materiaal dat geen allergische reacties veroorzaakt. Ze zijn dus ook zeer geschikt voor vrouwen die last hebben van allergieën of een gevoelige huid.

Daarnaast tast een menstruatiecup het natuurlijke vaginale slijmvlies niet aan. Hierdoor is de kans op huidirritatie of uitslag nihil. Doordat een cup menstruatiebloed alleen opvangt en niet absorbeert, voorkomt het daarnaast uitdroging van de vagina.

Voordelen van de menstruatiecup: irriteert de vagina niet

4. Milieuvriendelijk

Zoals we al zeiden gaat een menstruatiecup tot wel 10 jaar mee. Normaal gesproken gebruikt een vrouw in 10 jaar ongeveer 4.000 tampons. Met het gebruik van een menstruatiecup bespaar je dus niet alleen op een enorme berg afval, maar ook op de verpakkingen, het materiaal en de productie. Dit maakt menstruatiecups zeer milieuvriendelijk.

5. Voordelig

Aangezien je 10 jaar met een cup doet, bespaar je logischerwijs ook op de aanschafkosten van tampons en maandverband. Een menstruatiecup kost meestal zo rond de €25, terwijl je met 10 jaar aan tampons en maandverband al gauw €450 kwijt bent. Met die €425 die je hiermee bespaart kun je een hoop leuke dingen doen!

 

 

6. Comfortabel

Hoewel het gebruik van de menstruatiecup wat oefening vergt, zijn ze super comfortabel om te dragen. Door het zachte, soepele materiaal voel je de cup niet zitten. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van een uithangend touwtje dat in de weg hangt bij toiletbezoek of uit je bikinibroekje hangt.

Voordelen van de menstruatiecup: comfortabel

7. Hygiënisch

Een menstruatiecup absorbeert in tegenstelling tot tampons niets en is daardoor hygiënischer in gebruik. Als je de cup goed schoonmaakt tijdens je menstruatie en na elke menstruatie 3 minuten uitkookt, is de kans dat er ongewenste bacteriën op blijven hangen nihil.

Daarnaast laat een cup geen pluisjes of andere restmaterialen achter in de vagina, zoals bij tampons wel het geval is. Dit maakt het gebruik van de menstruatiecup zeer hygiënisch. De kans op tamponziekte is daarnaast kleiner.

8. Je hoeft een cup minder vaak te verschonen

Een cup kan meer bloed opvangen dan maandverband of tampons. Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur laten zitten (afhankelijk van je vloed), terwijl je een tampon al na 4 uur moet verwisselen (ook uit hygiënisch oogpunt). Als je een menstruatiecup draagt kun je met gemak een hele dag werken of een dagje weg zonder de cup te hoeven verschonen. Ideaal!

racticups menstruatiecup absorptie tampon

9. Je zit nooit meer zonder

Je kent het wel: je bent ongesteld geworden en grijpt zonder na te denken naar het kastje in de badkamer waar jij jouw tampons bewaart. Helaas zie je tot je grote schrik dat je vergeten bent een nieuw doosje te kopen. Help! Dit leed blijft je bespaard als je de menstruatiecup gebruikt. Je gebruikt jouw cup keer op keer opnieuw en grijpt dus nooit mis.

 

 

10. Neemt geen plek in beslag op reis

Als je ongesteld moet worden op vakantie, neem je normaal gesproken een voorraadje tampons of maandverband mee of moet je ter plekke op zoek naar een drogist. Met een menstruatiecup ben je je gehele menstruatie voorzien. Daarnaast is een cup zeer licht en neemt geen ruimte in beslag. Je hoeft hem slechts in je koffer te mikken vóór je reis en klaar is kees.

Voordelen menstruatiecup

Zijn er ook nadelen?

Hoewel de menstruatiecup ontzettend veel voordelen heeft, zitten er ook nadelen aan het gebruik van de cup. Een aantal bezwaren die vrouwen mogelijk kunnen hebben, zijn:

1. Het inbrengen en verwijderen is lastig

Het gebruik van de menstruatiecup vergt voor de meeste vrouwen inderdaad enige oefening. Bijna niemand zal het de eerste (paar) keer perfect doen.

Een aantal tips:

  • Ontspan!
  • Gebruik bij het inbrengen een vouwtechniek die jij prettig vindt en die ervoor zorgt dat de cup goed kan openen in je vagina.
  • Controleer hierna goed of de cup helemaal geopend is. 
  • Verbreek bij het verwijderen van de cup het vacuüm voordat je de cup eruit haalt.

Na twee menstruaties doe je dit allemaal zonder met je ogen te knipperen.

2. Hij is zo groot!

Ja en nee. Als je een menstruatiecup vouwt, is hij nauwelijks breder dan een tampon. Mocht je de eerste paar keer toch nog moeite hebben met het inbrengen, kun je ook wat glijmiddel op waterbasis gebruiken.

3. Je moet hem zelf schoonmaken

Ja, dat klopt. Het schoonmaken van de cup is echter een fluitje van een cent en helemaal niet vies. Je hoeft niet bang te zijn voor een bloedbad op de vloer of op je handen, als je het tenminste op de juiste manier doet.

Je verwijdert de cup, kiept de inhoud van de cup simpelweg leeg in de wc en maakt de cup schoon met water. Mocht je geen fonteintje bij de hand hebben, kun je ook een flesje water gebruiken. De cup alleen schoonmaken met wc papier of een vochtig intiemhygiëne-doekje (zonder alcohol, parfum of olie) is ook prima. Zorg er dan voor dat je de cup de volgende keer wel met water wast.

Voordelen van de menstruatiecup

4. Een cup is duurder dan een pakje tampons

Dit klopt, maar zoals we hierboven al schreven, haal je de kosten er snel uit. Op den duur bespaar je ontzettend veel door een cup te gebruiken in plaats van maandelijks wegwerpproducten te kopen die je naar een paar uur gebruik weer weggooit.

5. Lastig om je maat te bepalen

Vaak maken bedrijven onderscheid tussen cups voor vrouwen die ooit bevallen zijn en vrouwen die nooit bevallen zijn. Dit gaat echter lang niet altijd op. Vaak is het simpelweg een kwestie van uitproberen.

Tip: ga voor een cup waarbij je gelijk 2 maten geleverd krijgt, zoals deze cup. Hier betaal je slechts €20,- voor 2 maten cups. Je kunt ze dus eenvoudig allebei uitproberen.

Ben jij overtuigd van de voordelen van de menstruatiecup en zou jij zelf graag een cup willen uitproberen? Klik dan hieronder voor meer informatie.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.