menstruatiecup gevaarlijk

Is een menstruatiecup gevaarlijk?

Vraag jij je af of het gebruik van een menstruatiecup gevaarlijk is? Dan kunnen wij je geruststellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de menstruatiecup een veilig alternatief voor tampons en maandverband is. Hieronder leggen we uit waarom.

Is het gebruik van de menstruatiecup gevaarlijk?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Uit een recent, grootschalig onderzoek is gebleken dat de menstruatiecup een veilige en betrouwbare manier is om je menstruatie te managen.

Voor het onderzoek is een analyse van 43 studies gemaakt, waar in totaal 3319 vrouwen uit zowel welvarende als armere landen aan meededen. In totaal zijn 199 merken menstruatiecups geanalyseerd, verkrijgbaar in 99 landen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Menstruatiecup: veilig, minder lekkage en comfortabel

De conclusie van de analyse is dat menstruatiecups minstens even veilig zijn als tampons en maandverband. Er is geen toegenomen gezondheidsrisico verbonden aan het gebruik van de cup. Denk hierbij aan infecties of invloed op de vaginale flora.

Ook bleek uit het onderzoek dat de vrouwen die de menstruatiecup gebruiken nauwelijks last van de cup ervaren. Ze kampen vrijwel niet met pijn, schuren of andere ongemakken.

Daarnaast hadden de vrouwen minder last van lekkage dan met andere menstruatieproducten. De bevindingen van de studie stellen het volgende: “Vier onderzoeken maakten een directe vergelijking tussen menstruatiecups en gangbare menstruatieproducten. De gerapporteerde lekkage was vergelijkbaar of minder dan bij wegwerp maandverband of tampons.

Uit de onderzoeken bleek eveneens dat 73% van de vrouwen zich – na enige oefening – comfortabel voelt met de menstruatiecup en wil doorgaan met het gebruik ervan.

Reden voor het onderzoek

De reden voor het onderzoek was volgens de wetenschappers dat alle menstruerende meisjes en vrouwen effectieve, veilige en betaalbare menstruatieproducten nodig hebben. Maar liefst 1,9 miljard vrouwen in de wereld menstrueren, met een gemiddelde van 65 dagen per jaar. Helaas zijn er tot nu toe weinig vergelijkende onderzoeken naar menstruatieproducten gedaan.

Vaak hebben meisjes en vrouwen in landen met lagere inkomens door de afwezigheid van goede menstruatieproducten last van doorlekken en gezondheidsproblemen. Ook worden meisjes in sommige landen thuis gehouden van school, lopen ze risico om een doelwit van seksueel misbruik of dwang te worden en worden de werksituaties van vrouwen beïnvloed. Ook hygiëne is vaak een probleem.

Daarnaast gebruiken meisjes of vrouwen niet altijd menstruatieproducten die wel verkrijgbaar zijn. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals onwetendheid, vooroordelen, kosten en angst voor onveiligheid van het product.

Hulporganisaties die armere gebieden van menstruatieproducten voorzien, gebruiken hiervoor in veel gevallen wegwerp menstruatieproducten. Door de huidige kennis over lekkage, veiligheid en aanvaarding van de menstruatiecup te analyseren en te vergelijken met andere producten, willen de onderzoekers ervoor zorgen dat organisaties weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Op she health vind je meer informatie over menstruatie en menstruatiecups.

Menstruatiecup Practicups

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.