Practicups Menstruatiecup lekt oorzaken menstruatie cup

Mijn menstruatiecup lekt! De oorzaken en tips op een rijtje.

Dan heb je eindelijk de stap gemaakt om een menstruatiecup te proberen, maar nu blijkt dat je menstruatiecup lekt! Heel vervelend en ook niet de bedoeling want in principe zou een menstruatiecup niet moeten lekken. Een lekkende cup kan meerdere redenen hebben en is meestal makkelijk op te lossen door een aantal kleine dingetjes aan de manier waarop je cup gebruikt aan te passen. We zetten wat oorzaken en tips op een rijtje om een lekkende menstruatiecup te voorkomen:

1. De cup is niet goed ingebracht

Ieder lichaam is anders. Zo kan de lengte van de vagina en de positie van de baarmoedermond van vrouw tot vrouw verschillen. Het is daarom een kwestie van uitproberen  hoe diep je de cup moet inbrengen. 

 

Het kan zijn dat de cup niet op de goede hoogte is ingebracht en daardoor lekt. Door de cup een voorzichtig een klein beetje verder te duwen of de cup aan de onderkant met twee vingers een beetje heen en weer te wiebelen, kun je uitproberen of dit de rede is van een lekkende menstruatiecup.

menstruatiecup lekt

2. De cup is niet goed uitgeklapt

Als de cup niet goed uitgeklapt is tijdens het inbrengen, dan zit deze niet vacuüm. Hierdoor gaat de cup lekken. Het is belangrijk om tijdens het inbrengen goed te controleren of de cup volledig is open geklapt en vacuüm zit. Hier lees je hoe je dit precies kunt doen.

3. De cup zit heeft zich niet goed vacuüm gezogen

Of de cup goed open is geklapt en vacuüm zit, kun je controleren. Doe dit door met een vinger langs de onderkant van de cup te gaan. Als hij niet helemaal open is, pak de cup dan aan de basis vast en draai hem een stukje totdat hij openspringt.

menstruatiecup inbrengen

4. De cup is vol

Meestal voel je zelf wanneer de cup vol is en kun je hem op tijd leegmaken. Hoe snel de cup vol raakt, verschilt per vrouw en natuurlijk ook per dag van je menstruatie.

Als de cup toch te vol raakt, kan hij gaan lekken. De eerste maanden dat je de cup gebruikt, is het daarom aan te raden hem wat vaker te legen, zodat je weet hoe je menstruatie verloopt. Je kunt de eerste keren dat je een menstruatiecup gebruikt ook een inlegkruisje gebruiken voor extra zekerheid. 

Menstruatiecup vangt 3-5 keer meer op dan tampon

 

Practicups Menstruatiecups kopen 2 maten
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.