Menstruatiecup uitkoken menstruatie cup practicups steriliseren

Menstruatiecup uitkoken: zo doe je dat. De beste tips & tricks!

Je menstruatiecup uitkoken is belangrijk voor een goede hygiëne. Maar hoe doe je dit precies? In dit artikel geven we je de beste tips & tricks.

Waarom je menstruatiecup uitkoken?

Het doel van het uitkoken van je menstruatiecup is om hem te desinfecteren: het doden van ongewenste bacteriën. Het uitkoken wordt ook wel steriliseren genoemd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat de aanwezigheid van bacteriën kan zorgen voor irritaties en andere klachten. Ook vergroot het de kans op tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd.

LET OP: bij correct gebruik van de menstruatiecup is de kans op het oplopen van TSS nihil!

Naast het uitkoken is het natuurlijk belangrijk om je cup, tijdens je menstruatie, goed te verzorgenLees hier hoe je je menstruatiecup schoonmaakt.

Je menstruatiecup uitkoken: hoe en hoe lang?

Je kookt je menstruatiecup uit door hem in een pannetje met kokend water te plaatsen. Laat de cup hier 3-5 minuten in borrelen. Zorg dat de cup helemaal onder water is en dat hij de bodem van de pan niet raakt. Een handig trucje hiervoor is het plaatsen van de cup in een garde.

Uitkoken menstruatiecup steriliseren schoonmaken

Er bestaan ook speciale magnetron sterilisators. Hiermee kun je je cup in de magnetron steriliseren. Kijk hier echter goed mee uit: mogelijk tasten ze het materiaal van de cup aan. Als je veranderingen aan het materiaal merkt, gebruik de cup dan best niet meer.

Hoe vaak moet je een menstruatiecup uitkoken?

Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken.

Laat de cup na het uitkoken opdrogen en berg hem dan op in een ademend zakje. Je kunt hem dan als je volgende menstruatie begint meteen gebruiken.

Je menstruatiecup uitkoken met azijn of baking soda

Om je cup een grondige schoonmaakbeurt te geven kun je je menstruatiecup ook uitkoken met een eetlepel azijn en een schepje baking soda. Laat hem vervolgens in de zon drogen.

Doe dit echter alleen als je cup verkleurd is, vlekken heeft of vreemd ruikt. Als je deze middelen met regelmaat gebruikt, kunnen ze namelijk het materiaal van de cup aantasten.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.