Menstruatiecup uitkoken menstruatie cup practicups steriliseren

Menstruatiecup uitkoken: zo doe je dat. De beste tips & tricks!

Je menstruatiecup uitkoken is belangrijk voor goede hygiëne en je gezondheid. In tegenstelling tot tampons of maandverband, hergebruik je een menstruatiecup. Dit betekent dat het belangrijk is dez goed te onderhouden en veilig te gebruiken. Maar hoe doe je dit precies? We geven je de beste tips & tricks.

Waarom je menstruatiecup uitkoken?

Het doel van het uitkoken van je menstruatiecup is om hem te desinfecteren: het doden van ongewenste bacteriën. Het uitkoken wordt ook wel steriliseren genoemd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, omdat de aanwezigheid van bacteriën kan zorgen voor irritaties en andere klachten. Ook vergroot het de kans op tamponziekte, ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd.

LET OP: bij correct gebruik van de menstruatiecup is de kans op het oplopen van TSS nihil!

Naast het uitkoken is het natuurlijk belangrijk om je cup, tijdens je menstruatie, goed te verzorgenLees hier hoe je je menstruatiecup schoonmaakt.

Je menstruatiecup uitkoken: hoe en hoe lang?

Je kookt je menstruatiecup uit door hem in een pannetje met kokend water te plaatsen. Laat de cup hier 3-5 minuten in borrelen. Zorg dat de cup helemaal onder water is en dat hij de bodem van de pan niet raakt. Een handig trucje hiervoor is het plaatsen van de cup in een garde.

Uitkoken menstruatiecup steriliseren schoonmaken

Er bestaan ook speciale magnetron sterilisators. Hiermee kun je je cup in de magnetron steriliseren. Kijk hier echter goed mee uit: mogelijk tasten ze het materiaal van de cup aan. Als je veranderingen aan het materiaal merkt, gebruik de cup dan best niet meer.

Hoe vaak moet je een menstruatiecup uitkoken?

Je dient je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie uit te koken. Tijdens je menstruatie is het voldoende om je cup grondig met water schoon te maken.

Laat de cup na het uitkoken drogen en berg hem dan op in een ademend zakje. Je kunt hem dan als je volgende menstruatie begint meteen gebruiken.

Je menstruatiecup grondig reiningen of verkleuring weghalen

Om je cup een grondige schoonmaakbeurt te geven kun je je menstruatiecup een half uurtje in een bakje met waterstofperoxide (verdund met water) laten weken. Waterstofperoxide is te koop bij de meeste drogisten. Doe dit niet te vaak (bijvoorbeeld elke 6 maanden), want dat zal het materiaal van de cup aantasten. 


Gaat het puur om verkleuring dan raden wij aan geen grondige reiniging te doen. Verkleuring van je cup kan helemaal geen kwaad. Door je cup niet schoon te maken met andere middelen dan kokend water, kun je hem het langst blijven gebruiken.

 

practicups menstruatiecups menstruatieondergoed

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.