Menstruatiecup Practicups schoonmaken reinigen

Menstruatiecup schoonmaken: hoe ga je te werk?

Eén van de vele voordelen van een menstruatiecup is dat je hem kunt hergebruiken. Je menstruatiecup schoonmaken op de juiste manier is daarom erg belangrijk. Hoe en waarmee doe je dat precies? We nemen je stap voor stap mee over de verzorging van je cup vóór, tijdens en na je menstruatie.

Vóór het eerste gebruik

Voordat je je cup voor de eerste keer gaat gebruiken, dien je hem te steriliseren. Hiermee doodt je alle ongewenste bacteriën. Je doet dit door de cup 3 minuten uit te koken in een pannetje water. Zorg ervoor dat de cup de bodem niet raakt. Je kunt hem bijvoorbeeld in een garde hangen. Hierna is de cup klaar voor gebruik.

Er bestaan ook speciale sterilisators waarmee je je cup in de magnetron kunt steriliseren. Kijk hier echter goed mee uit. Mogelijk tasten ze het materiaal van de cup aan.

Tijdens je menstruatie

Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen zonder hem te legen. Vrouwen die hevig ongesteld zijn, zullen hem misschien 3-4 keer per dag moeten legen.

Was altijd eerst je handen voordat je je menstruatiecup verwijdert. Na het legen van je cup spoel je hem simpelweg onder de kraan met water schoon. Gebruik liever eerst koud water en daarna pas warm water. Dit verkleint de kans op het verkleuren van de cup.

Let erop dat je de cup, gaatjes, ribbeltjes en het steeltje goed afspoelt. Wrijf goed met je handen of een zacht borsteltje over de cup, zodat alle resten worden verwijderd.

Sommige vrouwen gebruiken een olie- en parfumvrije zeep, maar dit is niet per se nodig. Water is voldoende. Dit is daarnaast beter voor het materiaal van de cup en de pH-waarde van je vagina.

Bekijk hieronder de handige video van Put A Cup In It. Hierin wordt precies uitgelegd hoe je je cup schoonmaakt.

Disclaimer: de meiden van Put A Cup In It raden aan om met heet water te beginnen en om de cup met zeep te wassen. Zoals we al zeiden is het slim om de cup eerst met koud water af te spoelen om verkleuringen te voorkomen. Daarnaast is het gebruik van zeep niet per se nodig. Maar doe vooral wat jij zelf prettig vindt!

Hoe maak ik de gaatjes schoon?

Vul je menstruatiecup met warm water en bedek de bovenkant met je hand. Draai je hand om zonder de cup los te laten en knijp in de cup. Hierdoor loopt het water door de gaatjes naar buiten.

Als de gaatjes verstopt zitten, poets ze dan met een zachte (tanden)borstel of prik ze door met een satéprikker of gesteriliseerde naald.

Hoe maak ik mijn menstruatiecup schoon op een openbaar toilet?

Op een openbaar toilet ga je hetzelfde te werk als thuis. Maar wat als er geen fonteintje in het toilethokje aanwezig is?

In dat geval kun je de cup simpelweg schoonvegen met toiletpapier of een vochtig intiemhygiëne-doekje. Let erop dat de doekjes geen oliën, alcohol of parfum bevatten, omdat deze je cup en vagina kunnen aantasten. Maak de cup schoon met water zodra je thuiskomt.

Je kunt ook een flesje schoon drinkwater meenemen, zodat je de cup toch kunt afspoelen. Lukt dit niet, dan is dat ook geen enkel probleem. Het is voldoende om je cup eens per 24 uur met water schoon te maken.

Mijn menstruatiecup is verkleurd of heeft vlekken

Na een tijdje kan je cup verkleuren. Dat is heel normaal. Stoor je je hieraan, geef dan je menstruatiecup een extra schoonmaakbeurt. Een aantal tips:

  • Schrob je cup met een zacht borsteltje en een mengsel van water en baking soda goed schoon.
  • Plaats je cup een aantal uur in de zon. Kijk uit dat de cup niet smelt door de hitte.
  • Soms wordt aangeraden om je cup een nachtje in waterstofperoxide (2% of 3%) te laten weken. Een andere mogelijke optie is een mengsel van 1/2 deel water en 1/2 deel azijn. Mogelijk tast dit echter het materiaal van de cup aan. Kijk hier dus mee uit. Als je toch besluit deze methode te proberen, was je cup dan zeer goed en kook hem uit voordat je hem opnieuw inbrengt.

Mijn menstruatiecup stinkt

Merk je dat je menstruatiecup stinkt of niet fris meer ruikt? Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen:

  • Je hebt je cup niet goed genoeg schoongemaakt.
  • Je hebt je cup gewassen met agressieve reinigingsproducten die het materiaal hebben aangetast. Hierdoor ontstaan er kleine beschadigingen of scheurtjes (die mogelijk niet met het blote oog zichtbaar zijn) waar bacteriën zich in ophopen.
  • Je hebt je cup langer ingelaten dan de maximale aanbevolen tijd.
  • Je hebt de cup opgeborgen toen hij nog vochtig was, of op een plek die niet goed ventileert, zoals een plastic (tupperware) bakje of zakje. Hierdoor kunnen anaerobe bacteriën de overhand krijgen.
  • Je kampt met een vaginale infectie. Dit kan een vervelende geur veroorzaken die vaak een beetje muf of vissig is. Ga bij het vermoeden van een vaginale infectie altijd langs de huisarts, ook als je verder geen andere symptomen hebt.

Lees hier wat je kunt doen tegen een nare geur tijdens je menstruatie.

Hoe kom je van de vreemde geur af?

Om van de onprettige geur af te komen, is het nodig om je cup een grondige reiniging te geven. Wij raden je aan om bovenstaande tips (‘Mijn menstruatiecup is verkleurd of heeft vlekken’) op te volgen. Zorg daarnaast dat je je cup vanaf nu op tijd leegt en grondig schoonmaakt (zonder het gebruik van agressieve reinigingsproducten).

Ruikt je cup na deze grondige reiniging nog steeds? Dan is de geur waarschijnlijk niet meer te verwijderen.

Na iedere menstruatie

Het is noodzakelijk om je menstruatiecup na iedere menstruatie opnieuw te steriliseren. Berg je cup hierna op in een katoenen zakje. Gebruik geen niet-ademende zakjes of bakjes. Je cup is dan klaar voor gebruik voor je volgende menstruatie.

menstruatiecup schoonmaken uitkoken opbergen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.