Tijdens je menstruatie kun je te maken krijgen met nare geurtjes. De geur kan zijn van het menstruatiebloed zelf en de afscheiding, maar kan ook gerelateerd zijn aan de hormoonveranderingen die plaatsvinden tijdens je cyclus. Hormoonveranderingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tijdens je menstruatie meer zweet dan normaal.
Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken. Meestal ruik je dit ook alleen maar zelf. Zodra (menstruatie)bloed in aanraking komt met zuurstof, dus wanneer het je lichaam verlaat, komen de geuren vrij. Afhankelijk van je hormonen, kan ook de geur per menstruatie en zelfs per menstruatiedag verschillen. We geven je een aantal tips die kunnen helpen.
-
Draag ademende kleding en ondergoed. Het liefst van katoen. Hetzelfde geldt voor andere kledingstukken als je wat meer zweet tijdens je menstruatie. Katoen ademt meer dan andere stoffen. Je kunt eventueel je ondergoed ook een keer extra wisselen tijdens je menstruatie.
-
Gebruik voor je vagina geen zeep. De vagina reinigt zichzelf. Het is dus helemaal niet nodig om zeep te gebruiken om je vagina schoon te maken. Ook zeep die speciaal gepromoot wordt voor de vagina, zal geen meerwaarde bieden. Het is belangrijk de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren, dit kan namelijk zelfs leiden tot bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Spoelen met lauwwarm water is het beste en enige noodzakelijke voor een goede en gezonde vaginale hygiëne.
Wil je toch graag een frisse, zeepgeur down there, dan kun je bijvoorbeeld je schaamstreek met wat zeep wassen.
-
Gebruik liever geen tampons of maandverband. Iedereen heeft natuurlijk een favoriet menstruatieproduct en vaak is het ook gewenning. Het nadeel van tampons is dat ze naast je menstruatiebloed ook al het andere vocht weg halen uit de vagina. Dit kan voor irritaties zorgen. Daarnaast is de kans op bacteriën groter (zeker als je een tampon niet vaak genoeg wisselt).
Maandverband ademt niet, dit kan de geur tijdens je menstruatie juist versterken. Een menstruatiecup is een stuk hygiënischer en zet vacuüm, hierdoor komen geurtjes minder snel vrij. Gebruik je toch het liefst tampons of maandverband, verwissel deze dan wat vaker en zorg ervoor dat het maandverband of de tampon niet geparfurmeerd is. Deze verstoren de zuurgraad van de vagina en vergroten daarmee de kans op infecties.
Als je liever niets inbrengt in je vagina, is menstruatie ondergoed een alternatief. Menstruatie ondergoed is vaak gemaakt van katoen en ademt beter dan maandverband. Je kunt menstruatie ondergoed ook gebruiken in combinatie met een menstruatiecup, voor extra bescherming.
Wil je toch graag tampons en/of maandverband blijven gebruiken, kijk dan naar alternatieve materialen zoals 100& katoen of wissel je tampon of maandverband een keertje extra. Hierdoor verklein je de kans op bacteriën.
- Hou rekening met je dieet. Overmatige consumptie van bijvoorbeeld alcohol en suiker kunnen invloed hebben op lichaamsgeur. Dit staat los van je menstruatie.
-
Maak je er niet druk om! Menstrueren is volkomen normaal en iets bijzonders dat jouw lichaam elke maand doet. Daar horen een aantal dingen bij zoals de geur. Zoals we al eerder benoemden, ben jij vaak de enige die het merkt. Probeer je er dus niet te druk om te maken en doe vooral waar jij je lekker bij voelt.
Vaginale infectie of normale geur?
Het is belangrijk om lichamelijke veranderingen in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je rond blijft lopen met een vaginale infectie of andere onnodige klachten. Vraag jezelf het volgende:
Is de geur die je tijdens je menstruatie opmerkt elke maand hetzelfde? Zo ja, dan is deze waarschijnlijk inderdaad gerelateerd aan het bloedverlies en hormonale veranderingen tijdens je menstruatie.
Is de geur sterk en neigt het naar een vissige geur? Maak voor de zekerheid een afspraak bij de huisarts. Een sterke geur of geur die richting een visgeur gaat is vaak gelinkt aan een vaginale infectie. Hiervoor wordt meestal een antibioticakuur voorgeschreven.
- Maak je je toch zorgen of heb je last van de geur tijdens je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts voor advies.