menstruatie cup stinkt

Menstruatie: nare geurtjes. Tips!

Menstruatie: nare geurtjes

Tijdens je menstruatie kun je te maken krijgen met nare geurtjes. De geur kan zijn van het menstruatiebloed zelf en de afscheiding, maar kan ook komen doordat je bijvoorbeeld meer en/of sneller zweet tijdens je menstruatie door hormoonveranderingen. Dit is volkomen normaal en niets om je voor te schamen, maar het is natuurlijk niet heel prettig. Geuren tijdens je menstruatie kun je niet echt veranderen, maar onderstaande tips kunnen wel helpen:

  • Draag ademend ondergoed. Het liefst van katoen. Hetzelfde geldt voor andere kledingstukken als je wat meer zweet tijdens je menstruatie. Katoen ademt meer dan andere stoffen. Je kunt eventueel je ondergoed ook een keer extra wisselen tijdens je menstruatie.

  • Gebruik voor je vagina geen zeep. De vagina reinigt zichzelf. Het is belangrijk de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren, dit kan leiden tot bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Spoelen met lauwwarm water is het beste.

  • Gebruik liever geen tampons of maandverband. Tampons nemen naast menstruatiebloed ook al het andere vocht weg uit de vagina. Dit kan voor irritaties zorgen. Daarnaast is de kans op bacteriën groter (zeker als je een tampon niet vaak genoeg wisselt).

    Maandverband ademt niet, dit kan de geur tijdens je menstruatie juist versterken. Een menstruatiecup is een stuk hygiënischer en zet vacuüm, hierdoor komen geurtjes minder snel vrij. Gebruik je toch het liefst tampons of maandverband, verwissel deze dan wat vaker en zorg ervoor dat het maandverband of de tampon niet geparfurmeerd is. Deze verstoren de zuurgraad van de vagina en vergroten daarmee de kans op infecties.

    Miscchien is menstruatie ondergoed een alternatief. Menstruatie ondergoed is vaak gemaakt van katoen en ademt beter dan maandverband. Je kunt menstruatie ondergoed ook gebruiken in combinatie met een menstruatiecup.

 

Menstruatie stinkt nare geurtjes

 

Maak je je toch zorgen of heb je last van de geur tijdens je menstruatie en helpt niets? Neem dan contact op met je huisarts. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.