bruin bloed bruine afscheiding menstruatie ongesteld

Wat zegt de kleur van je menstruatiebloed?

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar de kleur, textuur en geur van je menstruatiebloed kan veel zeggen over je gezondheid en hormoonhuishouding. Verschillende studies hebben aangetoond dat het monitoren van menstruatiebloed en het identificeren van patronen bij tieners, kan helpen bij het identificeren van potentiële gezondheidsrisico's van volwassenen. Met het monitoren kan ook veel beter worden vastgesteld of je menstruatieverloop normaal en gezond is of niet (bron 1).

Niet geheel onbelangrijk dus om je bloed in de gaten te houden tijdens je menstruatie. Met een menstruatiecup heb je goed zicht op de kleur, geur en hoeveelheid van je bloedverlies.

Bloed tijdens je menstruatie kan verschillende kleuren hebben en dit is meestal volkomen normaal. 

 

Felrood bloed tijdens je menstruatie

Op de middelste dagen van je menstruatie zul je voornamelijk felrood bloed verliezen. Dit is 'nieuw' bloed, aangemaakt door je lichaam, dat eigenlijk gelijk het lichaam verlaat. Bloed dat niet veel in aanmerking komt met zuurstof, behoud zijn felrode kleur.

 

Lichtroze bloed tijdens je menstruatie

Een lager oestrogeenlevel zorgt voor een lichtere kleur van je menstruatiebloed. Een lager oestrogeenlevel heb je bijvoorbeeld als je hormonale anticonceptie gebruikt. Vaak is lichtroze menstruatiebloed gemengd met baarmoederhalsvocht.

 

Donkerrood, lichtbruin, donkerbruin of zwart bloed / afscheiding

Op de eerste en/of laatste dagen van je menstruatie en soms ook nog een aantal dagen na je menstruatie  kom je misschien bruin bloed tegen (of afscheiding met daarin een beetje bruin bloed). Bloed wat al langer in je lichaam zit en dus in meer aanraking met zuurstof is gekomen, verkleurd. Deze kleuren schrikken misschien af, maar zijn meestal geen rede tot zorg.

Bruin bloed of bruine afscheiding kan soms ook één van de eerste tekenen zijn van een zwangerschap. Ook wel innestelingsbloeding genoemd. Meestal geberud dit zo'n zes tot twaalf dagen na de innesteling.

Zwart bloed kan soms wijzen op een verstopping in de vagina. Andere symptomen van een vaginale verstopping kunnen zijn:

- sterk ruikende afscheiding
- koorts
- moeite met urineren
- jeuk of zwelling in of rond de vagina

Raadpleeg je huisarts als je bovenstaande symptomen ervaart.

 

Grijs bloed / grijze afscheiding

Grijze afscheiding is meestal een teken van bacteriële vaginose, een aandoening die optreedt als gevolg van een onbalans tussen nuttige en schadelijke bacteriën in de vagina.

Andere symptomen van bacteriële vaginose zijn onder andere:

- jeuk in en rond de vagina
- sterke vaginale geur 
- brandend of pijnlijk urineren

Ervaar je deze klachten? Raadpleeg dan de huisarts. Meestal wordt hiervoor een antibioticakuur voorgeschreven.

 

Oranje bloed of afscheiding

Oranje bloed of afscheiding duidt ook vaak op een infectie, zoals bacteriële vaginose of trichomoniasis (Seksueel overdraagbare aandoening, SOA). Raadpleeg de huisarts als oranje bloed of afscheiding gepaard gaat met andere klachten zoals jeuk/pijn.

bron 2

bruin bloed menstruatie

 

Heb je klachen of twijfel je of je menstruatie normaal is? Blijf er niet mee rondlopen, maar ga er mee naar de huisarts. 

Bron 1: Menstruation in Girls and Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign
Bron 2: Medical News Today

 

 

Menstruatiecup kopen
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.