menstruatie ondergoed ongesteld ongesteldheids onderbroek

Menstruatie ondergoed: wat zijn de voor- en nadelen?

Menstruatie ondergoed of ongesteldheids ondergoed, past net als de menstruatiecup en wasbaar maandverband in het rijtje van duurzame menstruatieproducten. Het is speciaal ondergoed dat je tijdens je menstruatie draagt en keer op keer opnieuw gebruikt. Lees hieronder hoe menstruatie ondergoed precies werkt, wanneer je het kunt dragen en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is menstruatie ondergoed?

Menstruatie ondergoed is ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt. Het ziet eruit als normaal dames ondergoed, maar je kunt het zonder andere bescherming dragen tijdens je menstruatie. Dit komt door de speciale materialen waar het van gemaakt is.

Menstruatie ondergoed is in Amerika al wat langer bekend dan in Nederland, maar ook in ons land zijn period panties in opmars. Omdat ze wasbaar zijn, is het een duurzaam alternatief voor wegwerp menstruatieproducten. En dat is fijn, want tampons en maandverband zorgen voor ontzettend veel restafval: gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 menstruatieproducten in haar leven. Uit ecologisch oogpunt zijn duurzame producten daarom een zeer goed alternatief.

Vaak zijn deze producten ook nog eens comfortabeler en beter voor je lichaam. Tampons en maandverband bevatten namelijk resten van schadelijke stoffen, zoals bleek en pesticiden. Geen fijn idee!

Let op: naast speciaal menstruatie ondergoed bestaan er ook zogenaamde ‘ongesteldheidsbroekjes’. Dit is ondergoed dat een ander soort lekvrij laagje bevat dan menstruatie ondergoed. Je kunt deze slipjes daarom niet zonder andere menstruatieproducten gebruiken. Daarnaast is het lekvrije laagje maar 5 tot 10 wasbeurten werkzaam. Kijk hier dus goed mee uit.

Wanneer kun je menstruatie ondergoed gebruiken?

Je draagt menstruatie slipjes tijdens je menstruatie zonder dat je extra bescherming nodig hebt. Je kunt het echter ook als aanvulling op andere menstruatieproducten gebruiken, bijvoorbeeld als je heel hevig ongesteld bent of simpelweg wat extra zekerheid wilt. Zo combineren vrouwen menstruatie ondergoed soms met de menstruatiecup als ze nog aan het gebruik moeten wennen.

Je kunt menstruatie ondergoed echter in nog meer situaties gebruiken. Het ondergoed is geschikt voor:

 • Tijdens je menstruatie
 • In combinatie met een ander product, voor extra zekerheid bij hevige menstruaties
 • Vaginale afscheiding
 • Licht urineverlies (incontinentie)
 • Na je bevalling
 • Als je voor het eerst ongesteld bent (er zijn mini-broekjes voor meisjes vanaf 8 jaar)

Je kunt menstruatie ondergoed ook dragen tijdens het sporten. Sommige merken hebben hiervoor speciaal ‘activewear’. Het ondergoed is helaas niet geschikt om mee te zwemmen. Je zult hiervoor dus een alternatief moeten zoeken.

Hoe werkt menstruatie ondergoed precies?

Menstruatie ondergoed is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zowel wat betreft model als materiaal. Je kunt ze kopen als normale, hoge of lage slip, string of boxershortje. Het materiaal verschilt per merk en uitvoering.

Meestal bestaat de slip zelf uit (biologisch) katoen, bamboe, elastaan (spandex), nylon, polyamide, lycra of micro polyester. Het kruisje (dat het bloed opvangt) bestaat uit meerdere lagen.

 1. Het bovenste laagje, dat tegen je vagina zit, bestaat uit een zacht en comfortabel materiaal, zoals katoen of bamboe. Het doel van dit laagje is om het vocht door te laten, maar snel weer op te drogen. Dit voorkomt dat het gaat broeien.
 2. Het tweede laagje is (vaak) antibacterieel, wat ervoor zorgt dat geurtjes worden geneutraliseerd.
 3. In het derde laagje wordt het vocht opgevangen en vastgehouden. Hoe dikker dit laagje is, hoe meer bloed of urine het kan absorberen. Soms bestaat het uit meerdere laagjes.
 4. Het onderste laagje bestaat uit polyurethaan laminaat polyester, afgekort als PUL. Dit PUL laagje is vochtafstotend en beschermt tegen doorlekken.

Hoeveel bloed vangt menstruatie ondergoed op?

Menstruatie onderbroeken kunnen gebruikt worden tijdens zowel lichte als zware menstruaties. De hoeveelheid vocht die een slipje kan opvangen varieert van 2,5 tot 20 ml, afhankelijk van het model van de onderbroek en het materiaal van het kruisje.

Zo kunnen onderbroeken met een groter oppervlak meer opvangen dan bijvoorbeeld een string, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien:

Ook absorberen sommige materialen beter dan andere. Zo neemt bamboe meer vocht op dan katoen. Daarnaast is de absorptiegraad afhankelijk van de dikte van het absorberende materiaal en uit hoeveel laagjes het bestaat. De fabrikant zal bij elke slip richtlijnen geven over hoeveel vocht het kan opvangen.

Een goede richtlijn is:

 • 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
 • 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
 • 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
 • 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels

Wil je ondergoed dat meer opneemt? Dan is het slim om te zoeken naar incontinentie ondergoed.

Menstruatie ondergoed wassen

Menstruatie ondergoed wassen is niet moeilijk, maar wel iets meer werk dan het verwisselen van een tampon of maandverband of het schoonspoelen van je menstruatiecup. Op het etiket van elk merk menstruatie ondergoed kun je de precieze wasinstructie vinden, maar in principe ga je als volgt te werk:

 • Spoel de slipjes na gebruik meteen uit met koud water. Was ze hierna meteen of laat ze drogen totdat je gaat wassen.
 • Was ze met de hand of in de wasmachine op maximaal 30 graden.
 • Indien je ze in de wasmachine doet: was ze alleen samen met andere fijnwas, zoals bh’s en lingerie.
 • Het is raadzaam om een speciaal zakje voor je slipjes aan te schaffen, zodat ze in de wasmachine beter beschermd blijven.
 • Gebruik geen bleek of wasverzachter.
 • Doe ze niet in de droger, maar laat ze drogen op een wasrek.

Let op: vóór het eerste gebruik is het aan te raden om het ondergoed 1-2 maal te wassen.

Ervaringen

Op internet zijn vele ervaringen van vrouwen met menstruatie ondergoed te vinden. Vooral het duurzame aspect en het feit dat ze comfortabel zijn wordt door veel vrouwen positief bevonden. Toch zijn er ook wat negatieve punten, bijvoorbeeld dat de slips prijzig zijn en dat het verschonen niet altijd eenvoudig is als je onderweg bent. Daarnaast kunnen ze wat viezig aanvoelen als je geen mogelijkheid hebt om je te verschonen.

Hier kun je een interessante review over menstruatie ondergoed en andere moderne menstruatieproducten lezen: Uitgetest: 5 milieuvriendelijke alternatieven voor het klassieke maandverband en de tampon.

Kortom, een aantal voor- en nadelen die gebruikers in verschillende reviews noemen, zijn:

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Lichaamsvriendelijk
 • Duurzaam
 • Ideaal om te gebruiken in combinatie met (bijvoorbeeld) de menstruatiecup.

Nadelen:

 • Wassen na ieder gebruik.
 • Lastiger verschonen als je onderweg bent.
 • Je draagt het menstruatiebloed met je mee in je slipje totdat je jezelf kunt verschonen.
 • Investering om een voorraadje aan te leggen.
 • Sommige vrouwen ervaren een een psychologische drempel omdat ze bang zijn door te lekken zonder ‘regulier’ menstruatieproduct.
 • Niet geschikt om mee te zwemmen.

Menstruatie ondergoed: waar te koop?

Wil jij graag menstruatie ondergoed kopen? Dan heb je verschillende opties.

Je kunt het beste online rondkijken.

Thinx is een populair Amerikaans merk dat verschillende soorten menstruatie ondergoed verkoopt, maar helaas zijn deze slipjes vrij prijzig. Daarnaast betaal je €8,46 verzendkosten per bestelling.

Op bol.com vind je verschillende (Nederlandse) merken menstruatie (en incontinentie) ondergoed, zoals Kikes, Garant-o-Matic, Conni, UnderWunder en Birdie Rock (let op: deze laatste zijn ongesteldheidsbroekjes en kun je dus niet zonder ander menstruatieproduct dragen).

Menstruatie ondergoed bestellen op bol.com doe je hier:

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.