In de afgelopen jaren zijn duurzame menstruatieproducten een stuk populairder geworden. Dit betekent ook dat er meer aanbod is. Een positieve ontwikkeling want hierdoor is er voor ieder wat wils. Het maakt het kiezen van het perfecte product voor jou alleen wel lastiger! Naast menstruatieondergoed en wasbaar maandverband is de menstruatiecup een duurzame optie en een goede vervanger van tampons. Maar, welke cup past bij jou?
Voordat je de verschillende cups naast elkaar zet, is het handig om te weten hoe hoog je baarmoedermond zit.
-
Hoe hoog zit je baarmoedermond?
Het beste meet je de hoogte van je baarmoedermond tijdens je menstruatie. Dan zit deze namelijk het laagst. Je kunt dit het makkelijkst zelf doen met je middelvinger. Je baarmoedermond voelt als een medium-hard stukje weefsel of bobbel.
Voel je je baarmoedermond al na 1/3e van je vinger, dan zit jouw baarmoedermond laag, bij 2/3e van je vinger zit je baarmoedermond op gemiddelde hoogte en alles daarboven wijst erop dat je baarmoedermond hoog zit.
Afhankelijk hiervan kies je een vorm die past. Zo kun je bij een lage baarmoedermond beter kiezen voor een 'kortere' cup (vorm van een eierdopje) en bij een middel tot hoge baarmoeder kun je gaan voor een cup met langere vorm.
Wil je meer precizie, dan kun je een meetlintje naast de vinger waarmee je gemeten hebt houden en deze milimeters vergelijken met de grootte van de menstruatiecups.
(Practicups zijn geschikt voor een middel tot hoge baarmoedermond en hebben een lengte van 55-57mm afhankelijk van de maat Practicup)
-
Vorm: menstruatiecups bestaan in verschillende vormen. Let bij je aankoop op dat de vorm van de cup past bij de hoogte van je baarmoedermond. Als tweede kun je rekening houden met hoe hevig je menstruatie is.
Je kunt bij de meeste cups het steeltje afknippen, reken dit stukje niet mee bij het meten. Knip het steeltje alleen af als je zelfverzekerd ben in het inbrengen en het verwijderen van je menstruatiecup.
Het steeltje is niet gemaakt om een menstruatiecup mee te verwijderen. Enkel om de cup in een betere positie te brengen.
-
Materiaal: meestel zijn menstruatiecups gemaakt van medische siliconen, maar er bestaan ook cups van rubber en TPE. Houd bij de aanschaf van een cup rekening met eventuele allergieën. Tip: medische siliconen zijn anti-allergeen en dus geschikt voor iedereen.
-
Steeltje: een steeltje geeft vaak een gevoel van zekerheid. De meeste steeltjes zijn alleen niet gemaakt om een menstruatiecup ook daadwerkelijk mee te verwijderen. Niet alleen is het niet goed voor je lichaam om een menstruatiecup te verwijderen door aan het steeltje te trekken, het steeltje zal bij veel cups ook na korttijdig gebruik afbreken. Het steeltje aan menstruatiecups is gemaakt om de cup anders te positioneren. Om bijvoorbeeld goed het vacuüm te creëren of om zo beter bij de onderkant van de cup te komen zodat je de cup goed kunt verwijderen.
Zorg ervoor dat je het vacuüm altijd verbreekt voordat je een menstruatiecup verwijderd.
Als je het steeltje niet voelt zitten tijdens het dragen van je menstruatiecup, kun je deze gewoon laten zitten. Voel je het steeltje wel, dan kun je deze bij Practicups afknippen. Knip het steeltje alleen af als je genoeg ervaring hebt met het inbrengen en verwijderen van je cup.
-
Rand: er zijn cups met dikke randen, dunne randen of juist helemaal geen rand. Een cup met een rand zal minder snel naar beneden zakken. Een dikke rand kan daarentegen ietwat oncomfortabel zijn.
-
Maat: vaak wordt gedacht dat de maat van een menstruatiecup afhangt van de hevigheid van je menstruatie. Dit klopt, maar de maat is vooral belangrijk voor het draagcomfort. Heb je een fijne bouw en ben je maagd, kies dan een kleinere maat cup. Ben je vaginaal bevallen en heb je een hevige menstruatie, dan is een grotere maat cup waarschijnlijk beter. Dit is geen gouden regel, maar meer een richtlijn. Jij kent je eigen lichaam het beste!
-
Lengte: de lengte van de cup is vooral van belang als je een laaghangende of juist hoge baarmoedermond hebt. Houd hier dus rekening mee. In het begin van dit artikel leggen we uit hoe je de hoogte van je baarmoedermond meet.
-
Kleur: ga je voor natuurlijk (ofwel een transparante cup) of wil je liever een kleurtje? Hou er rekening mee dat menstruatiecups met een kleur vaak meer ingrediënten bevatten. Een transparante cup is meestal het milieuvriendelijkst. Een rede waarom je voor een gekleurde cup zou kiezen is bijvoorbeeld zodat je verkleuring minder snel ziet. Een nadeel van gekleurde cups is dat je hierdoor minder goed je menstruatie en de textuur van je bloedverlies kunt monitoren.
-
Hardheid: de ideale hardheid van jouw cup heeft te maken met je bekkenbodemspieren. Zachte cups zijn voor de meeste vrouwen geschikt, terwijl harde cups vaak alleen gebruikt kunnen worden door vrouwen met een zeer hoge spierspanning in de bekkenbodemspieren. Heb je een gevoelige blaas en/of vagina, kies ook dan voor een zachte cup.
- Afwerking: matte cups hebben vaak een zijdezachte finish, terwijl transparantere cups wat plakkeriger zijn. Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur.