Wat is tamponziekte? Tamponziekte wordt ook wel Toxic Shock Syndroom (TSS) genoemd. Dit is een acute, ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie is bij iedereen wel eens aanwezig en is in principe niet schadelijk.
Er zijn echter omstandigheden waarbij de bacterie een infectie kan veroorzaken. Denk aan bijvoorbeeld:
- Een broeierige omgeving
- Wondjes of beschadigingen van de huid en slijmvliezen
- Verminderde weerstand
Het te lang inhouden van een tampon kan zorgen voor een broeierige omgeving. In dat geval kan de stafylococcus aureus bacterie toxinen gaan produceren. Dit zijn giftige stoffen die in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot een shocktoestand.
Symptomen van TSS zijn:
- Zeer hoge koorts
- Griepverschijnselen (diarree, spierpijn, rillingen)
- Braken
- Hoofdpijn
- Roodheid over het hele lichaam en rode ogen
- Duizeligheid
- Extreme vermoeidheid
- Extreme bloeddrukdaling (shock)
Uiteindelijk kan TSS leiden tot orgaanuitval met mogelijk een dodelijke afloop. Ongeveer 5% van de slachtoffers overlijdt aan de ziekte.
Raadpleeg bij het vermoeden van tamponziekte altijd meteen een arts.
Hoe lang mag je een tampon inhouden?
Draag een tampon nooit langer dan 8 uur. Dit is ook het maximale aantal uur dat op de bijsluiter van tampons staat. Het beste is om een tampon elke 4 tot 6 uur of eerder te wisselen afhankelijk van hoe heftig je menstruatie is.
Alternatief dat je langer kan inhouden met minder kans op TSS
Wil jij graag langer beschermd zijn dan met tampons en de kans op TSS verminderen? Dan is de menstruatiecup voor ideaal voor jou!
Waarom is de kans op tamponziekte met de menstruatiecup kleiner dan met tampons?
We quoten hier het gerenommeerde WebMD;
“The way in which bacterial poisons enter the bloodstream may also be related to tampon use. Sliding a tampon into place in the vagina may make microscopic tears in the walls of the vagina, rupturing tiny blood vessels. A super-absorbent tampon — especially if it’s left in place too long, or if it is used when the menstrual flow is light — can dry out the vagina, making such tearing even more likely.
Experts say menstrual cup safer than a tampon, because it has a lower risk of toxic shock syndrome, a bacterial infection. And compared with a pad, there’s no chance of chafing or rash.”
Source: WebMD
Menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen. Ze vangen je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen. Ze absorberen dus ook geen vaginaal vocht, in tegenstelling tot tampons. Hierdoor loop je met de menstruatiecup geen risico op droogheid, irritaties en wondjes in het vaginale slijmvlies.
Daarnaast blijft de menstruatiecup door middel van een licht vacuüm in je vagina op zijn plek zitten. Dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij je menstruatiebloed komt. Hierdoor heb je geen last van broeierigheid en bacteriegroei.
Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur dragen, ook tijdens het sporten, zwemmen, douchen, slapen of plassen. Lees hier meer informatie over de menstruatiecup.
Ben je geïnteresseerd geworden in de menstruatiecup? Probeer dan de super zachte en comfortabele menstruatiecups van Practicups.