Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome): wat is het precies?

Tamponziekte staat ook wel bekend als het toxischeshocksyndroom of toxic shock syndrome (TSS). De ziekte kan bij iedereen optreden, maar komt met name voor bij menstruerende vrouwen die tampons dragen. Hieronder kijken we naar de oorzaak, symptomen en behandeling van TSS.

Tamponziekte toxic shock syndrome

Bron: Shutterstock

Wat is tamponziekte?

Tamponziekte is een acute, ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie van de staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie is bij iedereen wel eens op de huid of in de neus aanwezig, maar veroorzaakt in de meeste gevallen geen ernstige infecties.

Je kunt geïnfecteerd raken door het langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen. Hierbij komen toxinen het bloed binnen.

Symptomen van het toxic shock syndrome kunnen onder andere bestaan uit extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts. Als de patiënt in shock verkeert kan de ziekte dodelijk aflopen. Schakel daarom meteen de een arts in bij het vermoeden van tamponziekte.

Tampon toxic shock syndrome

© Grazia

De oorzaak van tamponziekte

De stafylococcus aureus bacterie is bij iedereen wel eens aanwezig en is normaal gesproken onschuldig. Er zijn omstandigheden waarbij de bacterie zich kan ontwikkelen tot een infectiehaard, zoals in het geval van:

 • Een broeierige omgeving
 • Wondjes of beschadigingen van de huid en slijmvliezen
 • Verminderde weerstand

In dat geval kan de bacterie huidaandoeningen, zoals puisten en krentenbaard, veroorzaken. Ook loop je risico op bloedvergiftiging of longontsteking.

Ongeveer de helft van de mensen die TSS oplopen zijn jonge, menstruerende vrouwen die tampons dragen. Bij het langdurig inhouden van een tampon kan de stafylococcus aureus bacterie toxinen gaan produceren. Dit zijn giftige stoffen die in de bloedbaan terechtkomen.

Bij mensen met het toxic shock syndrome groeien de bacteriën zo snel dat ze het immuunsysteem laten overreageren. Dit kan leiden tot een shocktoestand.

Het komt wel eens voor dat een andere bacterie tamponziekte veroorzaakt, namelijk de streptococcus pyogenes. Net als de stafylococcus aureus bacterie dragen veel mensen deze met zich mee. Behalve TSS kan de bacterie krentenbaard en wondroos veroorzaken.

Tamponziekte toxic shock syndrome

Bron: iStock

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van tamponziekte zijn:

 • Zeer hoge koorts
 • Griepverschijnselen (diarree, spierpijn, rillingen)
 • Braken
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Roodheid over het hele lichaam en rode ogen
 • Duizeligheid
 • Extreme vermoeidheid
 • Extreme bloeddrukdaling (shock)
 • Afschilferen van de huid (na ongeveer drie tot zeven dagen)

TSS tast binnen de eerste week meerdere organen aan, zoals het hart, nieren, lever en longen. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot orgaanuitval, wat dodelijk kan aflopen. Ongeveer 5% van de slachtoffers overlijdt aan de ziekte.

Als jij vermoed dat je lijdt aan tamponziekte, raadpleeg dan meteen een arts.

Tamponziekte TSS

Bron: Betty.me

Hoe kun je TSS behandelen?

TSS wordt gediagnosticeerd op basis van de symptomen van de patiënt. Er is geen onderzoek naar de ziekte mogelijk. Soms wordt door de arts een bloedonderzoek uitgevoerd om andere aandoeningen uit te sluiten.

Na de diagnose is het noodzakelijk dat de patiënt meteen begint met antibiotica. Als de ziekte op tijd is herkend, is dit in bijna alle gevallen een effectieve behandeling.


 Meer lezen? 10 voordelen van de menstruatiecup.


De gevolgen van Toxic Shock Syndrome

De patiënt kan volledig herstellen van TSS. Ook de aangedane organen herstellen meestal volledig na behandeling. De kans dat de ziekte terugkeert is echter wel vrij groot (30%).

Een bekend verhaal over de mogelijke gevolgen van TSS is het verhaal van het Amerikaanse model Lauren Wasser. Zij was 24 toen ze bewusteloos werd gevonden in haar kamer. Ze had een hartaanval gehad als gevolg van TSS. Ze is gelukkig net op tijd gered. Om de infectie te stoppen moest haar rechterbeen echter wel worden geamputeerd.

Tamponziekte Lauren Wasser

Lauren is later het gezicht van TSS geworden. Ze wilde andere vrouwen voorlichten over de gevaren van tampongebruik. Ook klaagde ze tamponfabrikant Kotex aan omdat die in gebreke was gebleven met betrekking tot voorlichting over TSS. Ze had haar tampon namelijk niet langer dan de maximale tijd gedragen en had geen idee over het risico van TSS.

Helaas heeft Lauren later ook haar linkerbeen moeten laten amputeren.

Waarom zijn tampons een risicofactor?

Tampons zijn ontworpen om menstruatiebloed te absorberen. Ze absorberen alleen niet alleen het bloed, maar ook het vocht van het vaginale slijmvlies. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies uitdroogt, wat kan leiden tot irritatie, kleine scheurtjes en wondjes. Dit vergroot de kans op tamponziekte.

Tamponziekte toxic shock syndrome

Tampons die een super-absorberende kracht hebben, zijn het meest risicovol. Deze worden immers langer gedragen. Dit veroorzaakt een broeierige omgeving: de ideale voedingsbron voor de stafylococcus aureus bacterie.

TSS en de menstruatiecup

Een menstruatiecup zorgt ervoor dat het risico op TSS kleiner is dan bij gebruik van tampons:

 • Een cup vangt alleen bloed op en absorbeert niet.
 • Het laat je vaginale slijmvlies intact. Hierdoor is de kans op wondjes of irritaties kleiner.
 • Het zorgt niet voor een broeierige omgeving.
 • Tast je vaginale flora niet aan.
 • Menstruatiecups van medische siliconen of TPE zijn geen voedingsbodem voor bacteriegroei.

Menstruatiecup tamponziekte

Onlangs is (foutief) naar buiten gekomen dat de menstruatiecup meer kans op TSS zou geven dan tampons. Dit is echter onjuist. De media heeft de voorlopige resultaten verkeerd geïnterpreteerd. De voorlopige conclusie van het onderzoek is juist dat het gebruik van de menstruatiecup geen hoger risico geeft op TSS dan andere menstruatieproducten.

Hoe kun je tamponziekte voorkomen?

TSS is nooit helemaal te voorkomen, omdat we de bacterie bij ons dragen. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de kans op tamponziekte te verkleinen:

 • Kies voor het gebruik van een menstruatiecup in plaats van tampons.
 • Zorg voor een gezonde vaginale flora. Was je schaamlippen eenmaal per dag met water. Je vagina zelf is zelfreinigend en hoef je niet te wassen. Gebruik al helemaal geen onnodige vaginale douches of andere rotzooi. Deze tasten de pH-waarde van je vagina aan.
 • Draag goed ademend, katoenen ondergoed. Verschoon dit vanzelfsprekend iedere dag.

Tamponziekte vagina

Als je toch per se tampons wilt dragen, let dan op de volgende zaken:

 • Was voor en na het inbrengen van je tampon goed je handen.
 • Verwissel je tampon om de vier uur.
 • Gebruik liever geen super absorberende tampons. Deze houden vrouwen vaak langer in de vagina. Gebruik ze alleen bij een echt hevige menstruatie en houd je ook bij deze tampons aan de maximale tijd dat je ze in mag houden.
 • Wissel tampons af met maandverband of een menstruatiecup.

Tamponziekte menstruatiecup

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *