Welke menstruatiecup is de beste keus?

De beste menstruatiecup voor jouw lichaam kiezen kan best lastig zijn. Na het lezen van deze 9 punten weet je welke menstruatiecup je het beste kunt kopen.

Inhoudsopgave:

 1. Vorm
 2. Materiaal
 3. Steeltje
 4. Rand
 5. Maat
 6. Lengte
 7. Kleur
 8. Hardheid
 9. Afwerking
 10. Conclusie: wat is de beste cup?

1. Vorm

Menstruatiecups bestaan in verschillende vormen, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien. We bespreken kort de voor- en nadelen van de meestvoorkomende vormen.

Welke menstruatiecup te kiezen?

Bron: Putacupinit.com

Klassieke vorm

De meeste menstruatiecups hebben een klassieke vorm: die van een eierdopje of wijnglas. Sommige van deze cups zijn iets langer of juist ronder dan andere, maar ze lijken in de basis erg veel op elkaar.

Het grote voordeel van de klassieke vorm is dat deze cups eenvoudig in te brengen en te verwijderen zijn:

 • Ze klappen ze gemakkelijk open zodra je ze hebt ingebracht.
 • Er is genoeg ruimte om met je vingers het vacuüm te verbreken en de cup te verwijderen.
 • Je kunt goed aan de basis voelen of de cup goed zit en hem eventueel op en neer te wiebelen om hem iets beter te positioneren.

Bel

De FemmyCycle is een ronde, brede cup die lijkt op een bel (op bovenstaande afbeelding de drie rechter cups in de tweede rij van boven). Door de breedte van de cup is de kans groter dat je hem voelt zitten. Ook is het met deze cup een beetje zoeken hoe je hem het beste kunt inbrengen en verwijderen.

Omdat de FemmyCycle cups vrij kort zijn, worden ze vaak aangeraden bij vrouwen met een zeer lage baarmoedermond.

Opvouwbare cup

De Lily Cup is een opvouwbare cup, bedoeld om hem gemakkelijk mee te kunnen nemen in je tas (zie afbeelding hierboven: de twee linker cups in de derde rij van boven).

Het inklapbare aspect maakt het echter lastiger om de cup in te brengen en te verwijderen. De kans bestaat namelijk dat de cup bij het inbrengen niet goed openklapt. Bij het verwijderen kan de cup juist teveel inklappen, waardoor je knoeit. Ook kunnen ze minder bloed opvangen dan de meeste cups.

Conclusie: een menstruatiecup met de klassieke vorm is in de meeste gevallen de beste keus. Het is niet voor niets dat het overgrote merendeel van de cups deze vorm heeft.

Terug naar inhoudsopgave

2. Materiaal

Meestel zijn menstruatiecups gemaakt van medische siliconen. Er bestaan echter ook rubberen menstruatiecups en cups gemaakt van TPE, het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden.

Rubberen cups komen bijna niet voor en zijn daarom geen logische keuze. (Als je toch voor een rubberen cup mocht gaan, houd er dan rekening mee dat ze niet geschikt zijn als je een latex-allergie hebt.)

De keuze blijft dan: medische siliconen of TPE? Wij geven de voorkeur aan medische siliconen. Waarom?

 • Cups van medische siliconen gaan langer mee, namelijk tot wel 10 jaar. TPE heeft iets meer last van materiaalmoeheid door het vouwen van de cup. Hierdoor gaan gaan ze gemiddeld zo’n 3-5 jaar mee.
 • TPE springt moeilijker terug in zijn originele vorm dan medische siliconen. Hierdoor klapt een cup van TPE iets moeilijker open.
 • Medische siliconen is het materiaal dat het meest compatibel is met het menselijk lichaam. Het wordt daarom ook gebruikt in bijvoorbeeld medische implantaten.

menstruatiecup aanbieding

3. Steeltje

Ook wat betreft steeltjes is er volop keus. Lange of korte steeltjes, platte of ronde, hol of niet hol, noem het maar op. Sommige steeltjes bestaan zelfs uit één of meerdere bolletjes of een soort hendeltje.

Grappig om te weten is dat een steeltje in veel gevallen overbodig is. Je verwijdert een menstruatiecup namelijk niet door aan het steeltje te trekken. Bij het verwijderen is het de bedoeling dat je eerst het vacuüm verbreekt, zodat de cup lichtjes inklapt en er gemakkelijk uit kan (soms helpt het om ietwat te duwen met je bekkenbodemspieren).

Als je cup diep zit, kun je het steeltje gebruiken om hem lichtjes naar beneden te trekken, maar dit is lang niet altijd nodig. Vrouwen die het steeltje voelen zitten, knippen hem daarom vaak af.

Welke menstruatiecup

Een aantal tips:

 • Kies liever niet voor in hol steeltje, in verband met hygiëne. Bij een hol steeltje is de kans groter dat er bacteriën achterblijven.
 • Een plat ‘steeltje’ met een gaatje erin (zoals bij de cups op de onderste rij) kan ietwat grof aanvoelen en is vaak ook minder flexibel. Dit kan gaan irriteren in zittende houding, aangezien het steeltje dichtbij de ingang van je vagina zit.
 • Een hendeltje kan, in tegenstelling tot wat je zou denken, het verwijderen van de cup juist moeilijker maken. Zeker omdat de betreffende cups erg breed en rond zijn. Bij een hendeltje moet je precies de goede hoek zien te vinden om hem te pakken te krijgen met je vinger. Zelfs als je hem goed inbrengt, kan de cup tijdens het dragen verschuiven.
 • Kies voor een cup met een steeltje dat gemakkelijk af te knippen is, voor het geval je hem voelt zitten.

Terug naar inhoudsopgave

4. Rand

Sommige menstruatiecups hebben een wat dikkere en bredere rand dan andere cups. Er zijn echter ook cups die juist helemaal geen rand hebben.

Het is aan te raden om een cup met een dunne rand te kiezen: deze geeft grip (zodat hij beter blijft hangen), maar is niet zo dik dat je hem voelt zitten. Ook bij het inbrengen en verwijderen is een dunne rand comfortabeler.

Welke menstruatiecup kiezen?

Bron: Rebelcircus.com

Terug naar inhoudsopgave

5. Maat

Welke maat het beste is voor jou is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de hevigheid van je menstruatie en je bouw zijn hierbij belangrijk. Vrouwen met sterke bekkenbodemspieren kunnen vaak verschillende maten cups dragen. Zij zullen de maat vooral baseren op hoe hevig hun menstruatie is.

Verschillende merken werken met verschillende maten. Er zijn een aantal dingen waarop de maat van cups is gebaseerd, namelijk:

 • Inhoud: dit varieert van ongeveer 15 ml tot 30 ml (tot de gaatjes)
 • Diameter: dit varieert van ongeveer 38 tot 48 mm

Vaak wordt vaak aangeraden dat vrouwen van boven de dertig en/of vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad een wat grotere cup gebruiken, omdat deze beter blijft hangen. Dit gaat echter niet altijd op.

Het nadeel is dat van tevoren soms lastig in te schatten is wat voor jou de beste optie is. Vaak zul je met een middenmaat wel uit te voeten kunnen, maar dit is een kwestie van uitproberen. Practicups geeft je meteen twee cups voor de prijs van één, zodat je altijd zeker weet dat je een passende cup hebt. 

racticups menstruatiecup absorptie tampon

Terug naar inhoudsopgave

6. Lengte

De lengte van menstruatiecups varieert van ongeveer 35 tot 60 mm. Het is hierbij vooral belangrijk om te weten of je baarmoedermond hoog, laag of op gemiddelde hoogte hangt.

Practicups menstruatiecup afmetingen tampon

De meeste vrouwen zullen cups die niet extreem lang of kort zijn zonder problemen kunnen dragen. Als je baarmoedermond laag hangt (als je hem gemakkelijk aan kunt raken met je vinger) of juist hoog hangt (als je hem niet of bijna niet kunt aanraken), is het slim om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een cup.

Terug naar inhoudsopgave

7. Kleur

Eén van de basisprincipes van de menstruatiecup is dat het een duurzaam en milieuvriendelijk product is. Het toevoegen van een extra stap aan de productie van de cup, namelijk het kleuren ervan, is niet erg logisch. Onze voorkeur gaat daarom uit naar kleurloze cups.

Daarnaast heb je bij deze cups beter zicht op je vloed. Het kan leerzaam zijn om zo nu en dan je vloed te observeren en eventueel je huisarts te bezoeken als je grote veranderingen opmerkt.

Welke menstruatiecup kleur

Bron: Bustle.com

Terug naar inhoudsopgave

8. Hardheid

Menstruatiecups verschillen in hardheid. In het Engels wordt de hardheid van cups aangeduid met het woord ‘shore‘, alhoewel sommige vergelijkingssites simpelweg cijfers van 1 tot 5 gebruiken om de hardheid aan te duiden.

Idealiter kies je voor een zachte cup die je goed kunt vouwen, comfortabel in kunt brengen en die je niet voelt tijdens het dragen ervan (de Organicup is bijvoorbeeld vrij hard). Kies echter niet voor een té zachte cup, omdat je dan het risico loopt dat hij niet goed openklapt en zich niet vacuüm kan zuigen in je vagina. De gemiddelde hardheid ‘shore’ van menstruatiecups ligt rond de 35-40. 

Welke menstruatiecup hardheid

Bron: Vitals.lifehacker.com

Terug naar inhoudsopgave

9. Afwerking

De afwerking van de verschillende menstruatiecups kan een groot verschil maken. Sommige cups zijn wat doorzichtiger, andere hebben juist een matte finish.

Onze ervaring is dat transparante cups vaak ietwat plakkerig aanvoelen. Dit kan het lastiger maken om de cup in te brengen of te verwijderen. Cups met een matte afwerking zijn vaak fijner, omdat ze zijdezacht aanvoelen en het inbrengen of verwijderen hierdoor een stuk gemakkelijker is.

Terug naar inhoudsopgave

menstruatiecup aanbieding

Conclusie: wat is de beste menstruatiecup?

Welke menstruatiecup test kun je het beste opvolgen? Ons advies: het is een kwestie van uitproberen. Je moet het eerst zelf testen voordat je weet of die specifieke cup ideaal voor jou is. Echter kun je je aankoopbeslissing al op een aantal zaken baseren. We sommen zie hier nog even kort op:

 • Vorm: de klassieke vorm, ofwel een eierdopje of wijnglas, is voor de meeste vrouwen de fijnste vorm.
 • Materiaal: een cup van medische siliconen is duurzamer en over het algemeen iets gemakkelijker in te brengen dan een cup van TPE.
 • Steeltje: kies voor een steeltje dat niet hol is (i.v.m. hygiëne) en gemakkelijk afgeknipt kan worden. Vermijd het liefst bolletjes, hendeltjes en korte platte steeltjes.
 • Rand: de ideale menstruatiecup heeft een dunne rand die niet teveel uitsteekt.
 • Maat: dit is persoonlijk. Ga het liefst voor een aanbieder waarbij je gelijk twee maten geleverd krijgt.
 • Kleur: kies voor een cup die zo duurzaam mogelijk is, ofwel een kleurloze cup.
 • Hardheid: zachte cups zijn het comfortabelst, maar als je erg sterke bekkenbodemspieren hebt bestaat de kans dat de cup niet goed openklapt.
 • Afwerking: kies het liefst voor een cup met een zijdezachte, matte finish.

Hand met menstruatiecup groene achtergrond

Als jij het eens bent met deze analyse dan is Practicups voor jou de beste keus:

 1. Practicups hebben een klassieke vorm en zijn kleurloos.
 2. Ze zijn gemaakt van 100% medische siliconen.
 3. Ze hebben een dunne rand, waardoor hij goed blijft hangen in de vagina, maar niet irriteert. 
 4. Het grote voordeel van Practicups is dat je meteen twee cups voor de prijs van één ontvangt, waardoor je altijd de juiste maat hebt.
 5. Daarnaast zijn het één van de zachtste cups op de markt. Zij hebben een hardheid (shore) van 35, waardoor je ze niet voelt zitten.
 6. Ze zijn zeer eenvoudig in te brengen en te verwijderen door hun zijdezachte matte finish.
 7. Het steeltje is niet hol en kan zonder problemen worden afgeknipt mocht je hem voelen zitten. 

Wat ons betreft de ideale menstruatiecup!

Practicups menstruatiecup

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.