menstruatie ongesteld cup practicups tampon

Menstruatiecup nadelen: 5 zaken die je moet weten over menstruatiecups

Ondanks het feit dat het gebruik van een menstruatiecup ontzettend veel voordelen heeft, kleven er ook een aantal nadelen aan. Deze nadelen zorgen er soms voor dat vrouwen huiverig zijn voor de aanschaf van een menstruatiecup. Wat zijn de nadelen van de menstruatiecup precies? Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

1. Groter dan een tampon

Veel vrouwen vinden een menstruatiecup er enorm groot uitzien vergeleken met een tampon. De gedachte die als eerste door hun hoofd schiet is: ‘Dat past toch nooit?’.

Het klopt inderdaad dat een menstruatiecup – in uitgeklapte vorm – groter is dan een tampon. Maar omdat je je cup vouwt voordat je hem inbrengt, is het verschil een stuk kleiner, zoals je hieronder kunt zien:

Er zijn vele verschillende vouwtechnieken die je kunt gebruiken. Gebruik de vouw die jij zelf het prettigst vindt. Binnen in je vagina klapt de cup uit en voel je hem niet zitten.

practicups tampon

Vrouwen die normaal gesproken geen tampons gebruiken of die nog maagd zijn, kunnen misschien extra opzien tegen het gebruik van een menstruatiecup. In het volgende puntje geven we een aantal tips die het gebruik van de cup gemakkelijker maken.

2. Het inbrengen en verwijderen vergt oefening

Het gebruik van de menstruatiecup heeft een zogenaamde learning curve: bijna niemand zal het de eerste (paar) keer perfect doen. Veel vrouwen hebben het inbrengen en verwijderen na zo’n drie menstruaties onder de knie.

Het grootste probleem is dat sommige vrouwen bij de eerste paar pogingen gespannen zijn, wat het inbrengen en verwijderen extra lastig maakt. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, is het namelijk onmogelijk om je cup goed in te brengen of te verwijderen.

Heb jij moeite met het inbrengen of verwijderen van je cup? Een aantal tips:

  • Kies voor een zachte cup die geen pijn doet bij het inbrengen of verwijderen.
  • Lees de gebruiksaanwijzing goed door.
  • Gebruik een vouwtechniek die jij prettig vindt.
  • Ontspan! Gespannen bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat je nauwer bent, en dat wil je nu juist niet.
  • Gaat het inbrengen wat stroef? Dan kun je een beetje glijmiddel op waterbasis gebruiken.
  • Heb je moeite met het verwijderen van je cup? Verzeker jezelf er dan van dat je het vacuüm goed verbroken hebt door onderin de cup de knijpen. Kun je niet goed bij de onderkant? Duw dan mee met je bekkenbodemspieren (een beetje alsof je de grote boodschap doet) en wiebel je cup zachtjes naar beneden met het steeltje. Verbreek nu het vacuüm.
  • Lukt het verwijderen nog steeds niet? Ga dan iets ontspannends doen of neem een warme douche en probeer het later opnieuw. Raak niet in paniek, de cup kan niet kwijtraken!

3. Schoonmaken

Het grote voordeel van menstruatiecups is dat ze duurzaam zijn. Je kunt je cup keer op keer hergebruiken, wat ontzettend goed is voor het milieu. De consequentie hiervan is je je cup wel zelf moet schoonmaken. Sommige vrouwen zien hier tegenop.

Je menstruatiecup schoonmaken is echter een fluitje van een cent. Je gooit de inhoud van je cup simpelweg in het toilet en je spoelt je cup in de wasbak om. Klaar is kees! Je hoeft niet bang te zijn voor een bloedbad op de vloer of op je handen, mits je de cup met beleid verwijdert en hem rechtop houdt.

Maar wat nu als je geen wasbak bij de hand hebt, bijvoorbeeld op een openbaar toilet? In dat geval is het voldoende om je cup met een wc papiertje of vochtig doekje af te vegen. Thuis was je hem dan weer met water. Het is voldoende om dit één keer in de 24 uur te doen.

Je kunt overigens ook een flesje water meenemen en de cup hiermee afspoelen. Zorg wel dat je altijd schoon drinkwater gebruikt, ook op reis.

4. Een menstruatiecup is duurder dan een doosje tampons

De aanschaf van een menstruatiecup is inderdaad duurder is dan bij maandverband of tampons. Het grote voordeel is echter dat je een menstruatiecup jaren lang kunt gebruiken. 

Op de lange termijn bespaar je dus juist heel veel geld uit door een menstruatiecup te gebruiken. En je bent ook nog eens lief voor het milieu.

 

5. Lastig om jouw maat te bepalen

Er bestaan verschillende maten menstruatiecups. Soms is het lastig om te bepalen welke maat geschikt is voor jou.

Veel bedrijven maken onderscheid tussen cups voor vrouwen die ooit bevallen zijn en vrouwen die nooit bevallen zijn. Dit is echter een beetje kort door de bocht en gaat lang niet altijd op. Iedereens lichaam is anders. Vaak is het simpelweg een kwestie van uitproberen welke maat het meest geschikt is voor jou.

Menstruatiecup proberen maat 2

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.