Menstruatiecup Practicup inbrengen hoe

Menstruatiecup inbrengen: hoe doe je dat?

 

1. Kies de beste cup voor jouw lichaam

Je menstruatiecup goed inbrengen valt of staat met de aanschaf van de juiste menstruatiecup voor jouw lichaam. Zaken als de vorm, lengte en hardheid zijn belangrijk om rekening mee te houden.

Ook is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat. Practicups geeft je meteen twee cups voor de prijs van één, zodat je cup altijd past.

2. Steriliseren

Om ongewenste bacteriën te doden, dien je je cup vóór het eerste gebruik en na elke menstruatie te steriliseren. Dit klinkt ingewikkeld, maar is erg eenvoudig.

Je kookt de cup simpelweg zo’n 3 minuten uit in een pannetje water. Belangrijk is dat de cup helemaal onder water is en dat hij de bodem niet raakt. Je kunt hem bijvoorbeeld in een garde hangen. Herhaal dit proces na elke menstruatie voordat je je cup opbergt.

3. Was je handen

Was je handen altijd met water en zeep voordat je je menstruatiecup inbrengt. Wel zo hygiënisch! Spoel de zeep goed af, om irritaties te voorkomen.

4. Vouwen

Omdat een cup natuurlijk niet zo in je vagina past, vouw je hem eerst. Er zijn vele verschillende soorten vouwen die je kunt uitproberen.

De meeste vrouwen gebruiken de C-vouw (zie afbeelding). Hierbij vouw je de cup dubbel en dan nog een keer, zodat de cup er van boven uitziet als een C. Lees hier meer manieren om je menstruatiecup te vouwen.

Het is belangrijk om uit te proberen wat jij het fijnst vindt. Hoe smaller je de cup vouwt, hoe gemakkelijke hij in te brengen is. Zorg er wel voor dat je kiest voor een vouw waarbij de cup gemakkelijk openklapt als hij eenmaal ingebracht is.

Practicups Menstruatiecups

5. Inbrengen

Oké, nu is het tijd om de cup daadwerkelijk in te brengen. Vouw je cup in de gekozen vorm. Houd met je andere hand je schaamlippen uit elkaar. Ontspan de spieren van je vagina en richt de cup lichtjes naar achteren. Breng de cup in.

De cup zal afhankelijk van de persoon en het verloop van je menstruatie op een andere hoogte blijven hangen. De bedoeling is echter dat je de cup vrij laag in de vagina draagt.

Laat de cup los zodat hij openklapt. De cup creëert nu een vacuüm. Dit houdt de cup op zijn plek en voorkomt lekken.

how to insert a menstrual cup menstruatiecup practicups inbrengen

Sommige mensen vinden het fijn om een gehurkte houding aan te nemen bij het inbrengen. Ook kun je één voet op de rand van het toilet zetten.

Het kan zijn dat het steeltje van de cup een beetje uitsteekt. Deze kun je zonder problemen afknippen. Doe dit wel pas als je vertrouwd bent met het verwijderen van de cup!

6. Controleren

Zit de cup goed op zijn plek? Dan is het belangrijk om te controleren of je cup volledig geopend is. Doe dit door met een vinger langs de onderkant van de cup te gaan. Als hij niet helemaal open is, pak de cup dan aan de basis vast (de onderkant van de cup, niet het steeltje) en draai hem een stukje totdat hij openspringt.

 

Help, het inbrengen van mijn menstruatiecup lukt niet!

Lukt het jou niet om je menstruatiecup goed in te brengen of is het inbrengen pijnlijk? Dat is helemaal niet vreemd. Bij veel vrouwen verloopt het de eerste paar keer niet helemaal soepel. Een aantal tips voor het inbrengen van je menstruatiecup:

  • Kies een andere vouwtechniek.
  • Als je cup te stug is om hem in te brengen, houd hem dan even onder de warme kraan. Hier wordt de cup iets soepeler van. Werkt dit niet? Kies dan voor een zachtere cup.
  • Merk je dat je cup niet goed openspringt? Houd hem dan vóór het inbrengen onder de koude kraan. Dit maakt het materiaal stugger. Soms helpt het ook om een paar stappen te zetten, met je heupen te schommelen of een paar keer te springen.
  • Klapt de cup juist te vroeg open? Houd hem dan dichter bij de bovenrand vast.
  • Kies een andere maat menstruatiecup.
  • Experimenteer met de hoogte waarop je de cup inbrengt.
  • Doet het inbrengen van je menstruatiecup pijn of gaat het erg stroef? Dan kun je een beetje water of glijmiddel op waterbasis gebruiken.
  • Probeer de cup in verschillende houdingen in te brengen, bijvoorbeeld gehurkt (eventueel in de douche) of met één voet op de rand van het toilet.
  • Merk je dat je het inbrengen spannend vindt en dat je spieren te gespannen zijn? Neem dan een warme douche of doe iets anders ontspannends. Probeer het daarna nogmaals. Oefening baart kunst!

 

Practicups menstruatiecup kopen 2 maten

 
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.