Hoe diep of ver menstruatiecup inbrengen

Menstruatiecup: hoe diep moet ik mijn cup inbrengen?

Veel mensen die voor het eerst een menstruatiecup gebruiken, vragen zich af hoe diep ze de menstruatiecup moeten inbrengen. Een logische vraag! Lees hieronder het antwoord.

Hoe diep moet je een menstruatiecup inbrengen?

De meeste mensen gebruiken tampons voordat ze de overstap maken naar de menstruatiecup. Tampons breng je zo ver mogelijk in, tot je niet meer verder kunt duwen met je vinger. Op die plek blijven ze goed zitten en voel je ze als het goed is niet.

Het inbrengen van de menstruatiecup gaat iets anders. Je vouwt de cup eerst, zodat hij gemakkelijk naar binnen gaat. Dan breng je de cup in.

how to insert a menstrual cup menstruatiecup practicups inbrengen

Je cup klapt automatisch open als hij op de goede hoogte is ingebracht en creëert vervolgens een vacuüm. Hierdoor blijft hij goed zitten. De positie van de cup is iets lager dan die van een tampon, zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien.

Je menstruatiecup zit goed als je hem niet voelt zitten. Controleer wel even of cup volledig geopend is. Je kunt dit doen door aan de onderkant van de cup te voelen.


LEES MEER: Menstruatiecup klapt niet open: 9 tips


Ieder lichaam is echter anders. Zo kan de lengte van de vagina en de positie van de baarmoedermond van persoon tot persoon verschillen. Het is daarom een kwestie van uitproberen! Als je je in het begin onzeker voelt en bang bent dat je doorlekt, kun je eventueel een inlegkruisje dragen voor extra bescherming.

Hieronder kun je een goede instructievideo bekijken:

Wat gebeurt er als ik mijn menstruatiecup te laag inbreng?

Als je je cup te laag inbrengt, zal je hem voelen zitten. Hij kan zich bovendien niet openen en dus niet goed vacuüm zuigen, waardoor je zult lekken. Ook steekt het steeltje uit, wat erg oncomfortabel is.

Wat gebeurt er als ik mijn menstruatiecup te hoog inbreng?

Als je je cup te hoog inbrengt, loop je het risico dat hij naast de baarmoedermond komt te zitten. Hierdoor loopt je bloed langs de cup af en vangt hij niks op. Ook hierdoor zul je lekken.

Het is waarschijnlijk een beetje oefenen, maar na een paar keer zul je er handigheid in krijgen. Het allerbelangrijkste is dat je checkt of je cup goed geopend is.

Practicups menstruatiecups kopen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.