menstruatie ondergoed ongesteld ongesteldheids onderbroek

Menstruatieondergoed: wat is het en hoe werkt het?

Menstruatieondergoed of ongesteldheids ondergoed, past net als de menstruatiecup en wasbaar maandverband in het rijtje van duurzame menstruatieproducten. Het is speciaal absorberend ondergoed dat je tijdens je menstruatie draagt en keer op keer opnieuw gebruikt. Lees hieronder hoe menstruatie ondergoed precies werkt en wanneer je het kunt dragen. De voor- en nadelen van menstruatie ondergoed lees je in dit artikel.

Wat is menstruatieondergoed?

Menstruatieondergoed is ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt. Het ziet eruit als normaal dames ondergoed, maar je kunt het zonder andere bescherming dragen tijdens je menstruatie. Dit komt door de speciale materialen waar het van gemaakt is.

Menstruatieondergoed is in Amerika al wat langer bekend dan in Nederland, maar ook in ons land zijn period panties in opmars. Omdat ze wasbaar zijn, is het een duurzaam alternatief voor wegwerp menstruatieproducten. En dat is fijn, want tampons en maandverband zorgen voor ontzettend veel restafval: gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 menstruatieproducten in haar leven. Uit ecologisch oogpunt zijn duurzame producten daarom een zeer goed alternatief.

Vaak zijn deze producten ook nog eens comfortabeler en beter voor je lichaam. Tampons en maandverband bevatten namelijk resten van schadelijke stoffen, zoals bleek en pesticiden. Geen fijn idee!

Let op: naast speciaal menstruatieondergoed bestaan er ook zogenaamde ‘ongesteldheidsbroekjes’. Dit is ondergoed dat een ander soort lekvrij laagje bevat dan menstruatie ondergoed. Je kunt deze slipjes daarom niet zonder andere menstruatieproducten gebruiken. Daarnaast is het lekvrije laagje maar 5 tot 10 wasbeurten werkzaam. Kijk hier dus goed mee uit.

Wanneer kun je menstruatieondergoed gebruiken?

Je draagt menstruatie slipjes tijdens je menstruatie zonder dat je extra bescherming nodig hebt. Je kunt het echter ook als aanvulling op andere menstruatieproducten gebruiken, bijvoorbeeld als je heel hevig ongesteld bent of simpelweg wat extra zekerheid wilt. Zo combineren vrouwen menstruatie ondergoed soms met de menstruatiecup als ze nog aan het gebruik moeten wennen.

Je kunt menstruatie ondergoed echter in nog meer situaties gebruiken. Het ondergoed is geschikt voor:

  • Tijdens je menstruatie
  • In combinatie met een ander product, voor extra zekerheid bij hevige menstruaties
  • Vaginale afscheiding
  • Licht urineverlies (incontinentie)
  • Na je bevalling
  • Als je voor het eerst ongesteld bent (er zijn mini-broekjes voor meisjes vanaf 8 jaar)

Je kunt menstruatieondergoed ook dragen tijdens het sporten. Sommige merken hebben hiervoor speciaal ‘activewear’. Het ondergoed is helaas niet geschikt om mee te zwemmen. Je zult hiervoor dus een alternatief moeten zoeken.

Hoe werkt menstruatieondergoed precies?

Menstruatieondergoed is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zowel wat betreft model als materiaal. Je kunt ze kopen als normale, hoge of lage slip, string of boxershortje. Het materiaal verschilt per merk en uitvoering.

Meestal bestaat de slip zelf uit (biologisch) katoen, bamboe, elastaan (spandex), nylon, polyamide, lycra of micro polyester. Het kruisje (dat het bloed opvangt) bestaat uit meerdere lagen.

  1. Het bovenste laagje, dat tegen je vagina zit, bestaat uit een zacht en comfortabel materiaal, zoals katoen of bamboe. Het doel van dit laagje is om het vocht door te laten, maar snel weer op te drogen. Dit voorkomt dat het gaat broeien.
  2. Het tweede laagje is (vaak) antibacterieel, wat ervoor zorgt dat geurtjes worden geneutraliseerd.
  3. In het derde laagje wordt het vocht opgevangen en vastgehouden. Hoe dikker dit laagje is, hoe meer bloed of urine het kan absorberen. Soms bestaat het uit meerdere laagjes.
  4. Het onderste laagje bestaat uit polyurethaan laminaat polyester, afgekort als PUL. Dit PUL laagje is vochtafstotend en beschermt tegen doorlekken.

Hoeveel bloed vangt menstruatie ondergoed op?

Menstruatieonderbroeken kunnen gebruikt worden tijdens zowel lichte als zware menstruaties. De hoeveelheid vocht die een slipje kan opvangen varieert van 2,5 tot 20 ml, afhankelijk van het model van de onderbroek en het materiaal van het kruisje.

Zo kunnen onderbroeken met een groter oppervlak meer opvangen dan bijvoorbeeld een string, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien:

Ook absorberen sommige materialen beter dan andere. Zo neemt bamboe meer vocht op dan katoen. Daarnaast is de absorptiegraad afhankelijk van de dikte van het absorberende materiaal en uit hoeveel laagjes het bestaat. De fabrikant zal bij elke slip richtlijnen geven over hoeveel vocht het kan opvangen.

Een goede richtlijn is:

  • 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
  • 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
  • 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
  • 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels

Wil je ondergoed dat meer opneemt? Dan is het slim om te zoeken naar incontinentie ondergoed.

Menstruatieondergoed wassen

Menstruatieondergoed wassen is niet moeilijk, maar wel iets meer werk dan het verwisselen van een tampon of maandverband of het schoonspoelen van je menstruatiecup. Op het etiket van elk merk menstruatie ondergoed kun je de precieze wasinstructie vinden, maar in principe ga je als volgt te werk:

  • Spoel de slipjes na gebruik meteen uit met koud water. Was ze hierna meteen of laat ze drogen totdat je gaat wassen.
  • Was ze met de hand of in de wasmachine op maximaal 30 graden.
  • Indien je ze in de wasmachine doet: was ze alleen samen met andere fijnwas, zoals bh’s en lingerie.
  • Het is raadzaam om een speciaal zakje voor je slipjes aan te schaffen, zodat ze in de wasmachine beter beschermd blijven.
  • Gebruik geen bleek of wasverzachter.
  • Doe ze niet in de droger, maar laat ze drogen op een wasrek.

Let op: vóór het eerste gebruik is het aan te raden om het ondergoed 1-2 maal te wassen.

    Menstruatieondergoed: waar te koop?

    Wil jij graag menstruatieondergoed kopen? Dan heb je verschillende opties.

    Je kunt het beste online rondkijken. Eén van de grotere aanbieders van (menstruatie)ondergoed is Snuggs.

    Op bol.com vind je verschillende merken menstruatie (en incontinentie) ondergoed.

     
    De voor- en nadelen van menstruatieondergoed lees je hier.
    Menstruatiecup kopen Practicups
    Terug naar blog

    3 reacties

    Bedankt Elisa! Er stonden inderdaad oude merken vermeld. We hebben het artikel aangepast.

    Team Practicups

    Hetzelfde geldt voor garant-o-matic. Faillissement in 2015.

    Elisa

    Even een update. Ik zoekt net op Birdie Rock. Zo te zien is het merk Birdie Rock niet meer verkrijgbaar. Mogelijk failliet gegaan,

    Elisa

    Reactie plaatsen

    Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.