wat is een menstruatiecup en hoe werkt het?

Menstruatiecup: wat is het en hoe werkt het?

Een menstruatiecup is een gezonder, milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor tampons en maandverband. Je draagt een menstruatiecup in je vagina tijdens je menstruatie. Een cup vangt het menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen. Je kunt een cup maximaal 12 uur dragen. Daarna leeg je hem eenvoudig in het toilet. 

Hoe werkt een menstruatiecup precies?

De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van medische siliconen. Ze zijn daarom veilig om langere tijd te dragen (tot 12 uur) en voelen comfortabel aan.

Medische siliconen is een zachte siliconen en soepel genoeg om mee te buigen en vouwen met de bewegingen die je maakt. Je voelt een menstruatiecup dus niet, mits je deze goed hebt ingebracht

menstruatiecup hoe werkt het inbrengen

Een cup lijkt misschien wat groot als je tampons gewend bent, maar door de cup goed te vouwen is deze vrijwel dezelfde grootte als een tampon om in te brengen. Zodra je de cup hebt ingebracht, klapt deze uit en vormt een vacuüm. Hierdoor komt er geen zuurstof meer bij in tegenstelling tot bij tampons. 

Dit heeft een aantal grote voordelen:
1. Er vormen geen bacteriën
2. Er komen geen nare geuren vrij

De cup blijft op zijn plek zitten door het vacuüm.

Menstruatiecup net zo groot als tampon Practicups

Hoe weet ik of mijn menstruatiecup vol is?

Meestal voel je zelf wanneer de cup vol is en kun je hem op tijd leegmaken. Dit gevoel is lastig te beschrijven en bij iedereen anders. Soms voel je bijvoorbeeld iets wat lijkt op luchtbelletjes als je cup vol is. Hoe snel de cup vol raakt, verschilt per vrouw en natuurlijk ook per dag van je menstruatie.

Als de cup toch te vol raakt, kan hij gaan lekken. De eerste maanden dat je de cup gebruikt, is het daarom aan te raden hem wat vaker te legen, zodat je weet hoe je menstruatie verloopt. Je kunt de eerste keren dat je een menstruatiecup gebruikt ook een inlegkruisje gebruiken voor extra zekerheid. 

practicups vangen tot 4 keer meer op dan tampons

Hoe kan ik het beste mijn menstruatiecup legen?

Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen zonder hem te legen. Vrouwen die hevig ongesteld zijn, zullen hem misschien 2-3 keer per dag moeten legen.

Was altijd eerst je handen voordat je je menstruatiecup verwijdert. Verwijder de cup door met twee vingers de onderkant in te drukken zodat het vacuüm breekt. Als het vacuüm gebroken is, kun je de cup langzaam en rechtop naar beneden trekken. Deze giet je gelijk leeg in het toilet. Na het legen van je cup spoel je hem simpelweg onder de kraan met water schoon. Gebruik liever eerst koud water en daarna pas warm water. Dit verkleint de kans op het verkleuren van de cup.

Let erop dat je de cup, gaatjes, ribbeltjes en het steeltje goed afspoelt. Wrijf goed met je handen of een zacht borsteltje over de cup, zodat alle resten worden verwijderd.

Sommige vrouwen gebruiken een olie- en parfumvrije zeep, maar dit is niet per se nodig. Water is voldoende. Dit is daarnaast beter voor het materiaal van de cup en de pH-waarde van je vagina.

Is er geen kraantje binnen handbereik, dan kun je de cup met toiletpapier even schoonvegen en weer opnieuw inbrengen. Zorg dan wel dat je bij de volgende wissel de cup goed afspoelt. Als je dit van te voren weet, kun je eventueel vochtige doekjes op waterbasis meenemen of een flesje water.

Een stap voor stap uitleg over het verwijderen van je cup vind je hier.

Meer informatie over de voordelen van menstruatiecups vind je hier.

practicups kopen

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.