Menstruatiearmoede houdt in dat iemand niet genoeg geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dit komt vaker voor dan je misschien denkt. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen die in armoede leven in Nederland is thuis geen geld voor menstruatieproducten (bron: armoedefonds).
Schotland is het eerste land ter wereld waar alle menstruatieproducten gratis verkrijgbaar zijn. In Frankrijk is dat het geval bij universiteiten. Eerder dit jaar was in Nederland de meerderheid van de tweede kamer voor gratis menstruatieproducten voor mensen met een laag inkomen. Of de plannen daarvoor nu nog op tafel liggen, is onduidelijk.
In Nederland worden via het Armoedefonds inmiddels op 1350 plekken gratis producten aangeboden op onder andere scholen, bibliotheken en buurthuizen. Denk aan scholen, voedselbanken, bibliotheken, maatschappelijke organisaties en buurthuizen.
Eerder dit jaar publiceerde NOS een artikel over de jaarlijkse kosten van je menstruatie.
"Er is veel onbegrip en onwetendheid over de kosten van menstrueren", zegt gynaecoloog Marlies Bongers. "'Dat kost toch heel weinig?', hoor je dan. Maar als je het niet breed hebt en je hebt twee dochters, kan dat behoorlijk aantikken. Daarbij zijn het kosten die alleen vrouwen en andere mensen met een baarmoeder treffen, en dat maakt het oneerlijk." (bron: NOS)
Weten hoeveel jouw menstruatiekost per jaar? Doe de NOS test