Menstruatie stinkt: oorzaken & oplossingen

Ongesteld zijn is alles behalve rozengeur (letterlijk) en maneschijn. Zo kan het wel eens voorkomen dat je menstruatie stinkt. Heb jij hier ook last van? Lees dan hieronder hoe dit komt en op welke manieren je het kunt voorkomen.

Menstruatie stinkt

Menstruatiebloed

Menstruatiebloed is anders dan het bloed dat door je aderen stroomt. Het heeft een andere samenstelling en structuur. Zo bevat het meer water, maar minder ijzer, eiwitten, cholesterol en bilirubine. Ook het aantal bloedplaatjes is lager. Daarnaast stolt menstruatiebloed niet. Dit komt doordat het baarmoederslijmvlies plasmine bevat: een enzym dat bloedstolsel afbreekt.

Waarom stinkt mijn menstruatie?

Normaal gesproken ruik je menstruatiebloed niet. Je baarmoeder is namelijk steriel en bevat als je gezond bent alleen goede bacteriën. Toch kan je menstruatie stinken. Dit gebeurt als je bloed je lichaam verlaat en in aanraking komt met zuurstof.

Het contact met zuurstof zorgt ervoor dat er bacteriegroei plaatsvindt. Ook als je zweet, mengt je bloed zich hiermee. Dit leidt tot de ontwikkeling van vervelende geurtjes.

In de meeste gevallen zul je alleen zelf deze geur ruiken. Toch kan het je een onzeker gevoel geven.

Wat te doen als je menstruatie stinkt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op nare geurtjes tijdens je menstruatie zo klein mogelijk te maken, namelijk:

1. Gebruik een menstruatiecup

Met stip op 1 staat het gebruik van de menstruatiecup. Een menstruatiecup is een klein bekertje gemaakt van medische siliconen dat je inwendig draagt tijdens je menstruatie. Het vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen, zoals tampons en maandverband doen. De cup blijft zitten doordat hij een vacuüm creëert in je vagina. Hierdoor lek je niet door en kun je alles doen wat je altijd doet.

Menstruatiecup tegen stinkende menstruatie

Maar hoe voorkomt een menstruatiecup nu precies dat je menstruatie stinkt?

Dit komt doordat het vacuüm ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in aanraking komt met zuurstof. Kortom: er vindt geen bacteriegroei plaats, waardoor de ontwikkeling van nare geurtjes wordt voorkomen.

Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur lang dragen. Hierna verwijder je hem, leeg je hem in het toilet en spoel je hem schoon. Hierna kun je hem weer 12 uur lang – geurloos – dragen.

Wil jij graag een menstruatiecup kopen? Bestel dan nu hieronder 2 maten cups voor de prijs van 1:

 

2. Verwissel je tampon of maandverband regelmatig

Helaas leidt het gebruik van tampons en maandverband in veel gevallen wel tot de vorming van geurtjes. Bij maandverband is dit logisch: dit draag je immers buiten je lichaam. Ook tampons kunnen echter de boosdoener zijn. Je draagt deze weliswaar inwendig, maar voorkomen helaas niet dat je bloed in aanraking komt met zuurstof.

Om zoveel mogelijk te beperken dat je menstruatiebloed gaat stinken, is het belangrijk om je tampon of maandverband tijdig te vervangen. Vervang ze het liefst om de 4 uur, of vaker als je veel last hebt van geurtjes.

Menstruatie stinkt door tampon

Bron: iStock

3. Was jezelf bij elke verschoning

Spoel je vagina bij elk toiletbezoek met lauw water schoon om eventuele achtergebleven bloedresten te verwijderen. Gebruik liever geen zeep of doekjes die parfum of alcohol bevatten: deze tasten je de pH-waarde van je vagina aan en kunnen juist de oorzaak van nare geurtjes zijn.

4. Draag katoenen ondergoed en voorkom strakke kleding

Bepaalde (voornamelijk synthetische) stoffen kunnen de ontwikkeling van geurtjes verergeren. Het is daarom het best om katoenen ondergoed te dragen. Voorkom daarnaast strakke kleding: als je kleding strak zit, loop je meer kans op zweten en een broeierig gevoel.


LEES MEER:


Nare geurtjes vóór of na je menstruatie

Heb je voor of na je menstruatie last van nare geurtjes, bijvoorbeeld van stinkende afscheiding? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is, zoals een (onschuldige) schimmelinfectie. Andere symptomen hiervan kunnen zijn jeuk, een branderig gevoel en/of pijn. Raadpleeg in dat geval altijd de huisarts. Dit geldt overigens ook als je kraamvloed (lochia) of menstruatie na je bevalling stinkt.

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *