Menstruatiecup vouwen menstruatie cup ongesteld menstrual

Menstruatiecup vouwen: 9 verschillende vouwtechnieken

Vind je een menstruatiecup er groot uitzien? Je bent niet de enig! Toch is een cup nauwelijks groter dan een tampon, als je hem tenminste op de goede manier vouwt. Een menstruatiecup vouwen kan op verschillende manieren. Hieronder beschrijven we 9 verschillende vouwtechnieken die je kunt gebruiken.

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een soort klein bekertje in de vorm van een eierdopje dat je tijdens je menstruatie in je vagina draagt. Bij het inbrengen van de cup wordt een vacuüm gecreëerd, waardoor hij goed blijft zitten en niet lekt. Je kunt er dan ook zonder problemen mee sporten, zwemmen en slapen.

De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van medische siliconen. Dit materiaal is lichaamsvriendelijk en anti-allergeen, waardoor je vaginale flora intact blijft. Daarnaast zijn menstruatiecups zeer zacht en comfortabel en voel je ze niet zitten. En omdat een cup je menstruatiebloed opvangt in plaats van het te absorberen, voorkomt het uitdroging en irritaties van de vagina.

Je kunt een menstruatiecup maximaal twaalf uur dragen. Als je last hebt van een hevige vloed, zul je de cup misschien iets vaker moeten legen.

De menstruatiecup vouwen

Bij het inbrengen van de menstruatiecup is het belangrijk dat je de cup op een voor jou comfortabele manier vouwt, zodat je hem gemakkelijke kunt inbrengen én hij zich volledig kan openen in de vagina. Gebeurt dit niet, dan kan de cup zich niet vacuüm zuigen, waardoor hij mogelijk lekt en/of omlaag zakt.

Een menstruatiecup vouwen is niet moeilijk, maar je moet er wel even handigheid in krijgen. Er bestaan vele verschillende vouwtechnieken die je kunt gebruiken. Hieronder zetten we de 9 meest gebruikte technieken op een rij. Het is aan jou om te kijken welke manier jij het fijnst vindt. Bekijk ook onderstaande video (Engels), zodat je een goed beeld krijgt bij alle vouwtechnieken.

De menstruatiecup vouwen op 9 manieren:

 1. Punch down - Hierbij duw je met je wijsvinger de rand van de cup naar binnen tot aan de onderkant van de cup. Vouw de cup dan dubbel. Deze vouw is met name geschikt voor zeer zachte cups, omdat hij goed kan openklappen.
 2. C-vouw - Vouw de cup dubbel en dan nogmaals, zodat er een C-vorm ontstaat als je de cup van de bovenkant bekijkt. Dit is waarschijnlijk de populairste vouw en kun je zelfs met één hand doen.
 3. 7-vouw  - Maak de cup helemaal plat en vouw één helft naar beneden, zodat de rand van de cup een 7 maakt.
 4. Dubbel - Maak de cup plat en vouw één helft een beetje naar beneden (iets minder dan bij de 7-vouw), en doe nu hetzelfde aan de andere kant van de cup. Zo zal er een dubbele 7 te zien zijn als je vanaf boven op de cup kijkt.
 5. Labia vouw - Pak een stuk van de rand van de cup vast tussen je duim en wijsvinger en knijp erin. Duw naar beneden richting het midden van de cup en vouw de zijkanten eromheen.
 6. Driehoek vouw - Maak de cup plat en vouw één van de zijkanten schuin naar beneden, zodat de cup de vorm van een driehoek krijgt.
 7. Origami vouw - Deze lijkt erg op de punch down. Duw je met je wijsvinger de rand van de cup naar binnen tot ongeveer het midden van de cup en draai één van de zijkanten van de cup eromheen. De cup lijkt nu een beetje op een rozenknop.
 8. Diamant vouw - Vouw de helft van de rand van de cup naar beneden richting de basis en rol de buitenkanten naar binnen zodat ze elkaar aanraken.
 9. Halve diamant vouw - Je kunt bovenstaande diamantvorm optioneel nog eens dubbelvouwen om hem iets kleiner te maken.

 

De menstruatiecup inbrengen

Je hebt nu gezien dat een menstruatiecup vouwen op verschillende manieren mogelijk is. Er zijn echter nog andere dingen waar je aan moet denken vóór het inbrengen van de cup.

1. Zorg dat je beschikt over de juiste maat menstruatiecup

Lees in ons eerdere artikel meer over welke maat menstruatiecup geschikt voor jou is.

2. Zorg voor een goede hygiëne

 • Was je handen vóór het inbrengen en verwijderen van de cup.
 • Maak je cup goed schoon.
 • Steriliseer je cup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie.

3. Breng de cup in

Nu is het tijd om de cup te vouwen in de door jouw gekozen vorm. Houd met je andere hand je schaamlippen uit elkaar en breng de cup in. Het is erg persoonlijk op welke hoogte de cup blijft hangen. Als hij op een voor jou comfortabele hoogte zit, laat je de cup los. Als het goed is, opent de cup zich nu volledig en creëert een vacuüm. Controleer met je vingers of de cup zich inderdaad goed geopend heeft. Mocht dit niet zo zijn, draai of wiebel de cup dan een beetje. Lees hier 9 tips voor als je cup niet goed openklapt.

how to insert a menstrual cup menstruatiecup practicups inbrengen

 

Je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen. Soms zal het nodig zijn om je cup vaker te legen. Meestal weet je na één menstruatie wel een beetje hoe snel een cup bij jou vol raakt.

Ben jij al overtuigd van alle voordelen van de menstruatiecup? 

Practicups Menstruatiecups kopen 2 maten

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.