Help, mijn menstruatiecup lekt!

Een menstruatiecup lekt normaal gesproken niet, mits je hem juist gebruikt. Je kunt er zonder problemen lekvrij mee sporten, zwemmen en slapen. Helaas komt lekken toch wel eens voor, zeker tijdens de eerste paar keren dat je de cup draagt. Als je menstruatiecup lekt, kan dit verschillende redenen hebben. Wij zetten de meest voorkomende redenen en bijbehorende oplossingen voor je op een rij.

Menstruatiecup lekt

12 redenen waarom je menstruatiecup lekt:

1. De cup heeft zich niet volledig geopend

Een menstruatiecup blijft normaal gesproken op zijn plek zitten omdat hij vacuüm is gezogen in je vagina. Dit vacuüm kan alleen worden bereikt als de cup volledig geopend is. Als de cup zich niet helemaal opent bij het inbrengen, kan hij zich dus ook niet vastzuigen. Het gevolg hiervan is dat je menstruatiecup lekt.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om na het inbrengen van de cup de onderkant van de cup te controleren. Als je hier nog ergens een vouw in voelt, betekent dat dat de cup niet helemaal open is. Je kunt ook proberen zachtjes aan het steeltje te trekken. Als de cup goed niet goed vacuüm zit, kun je hem gemakkelijk naar beneden trekken.

Als de cup niet volledig geopend is, draai of wiebel de cup dan een beetje om ervoor te zorgen dat hij openklapt.

Merk je dat de cup vaak niet goed opent bij het inbrengen? Lees dan dit artikel: Menstruatiecup klapt niet open: 9 tips.

2. Verkeerde hoek

In het begin kan het lastig zijn om te bepalen wat de juiste hoek is voor het inbrengen van je menstruatiecup. Probeer daarom eerst met je vinger te voelen hoe de ligging van je vagina precies is. Breng daarna de cup in en probeer verschillende hoeken uit. Je zult zo snel genoeg uitvinden welke positie voor jou het beste werkt. De juiste positie voorkomt dat je menstruatiecup lekt.

Menstruatiecup lekt: hoe inbrengen

3. Verkeerde maat

Er bestaan verschillende maten menstruatiecups. Het belangrijk om de juiste maat voor jouw lichaamsbouw en mate van bloedverlies te gebruiken. De kans op lekken is immers groter als de cup te groot of te klein is voor jouw vagina.

Lees hier meer: Welke maat menstruatiecup kies ik?

Houd de richtlijnen van de fabrikant van jouw cup aan. Er zijn ook bedrijven die twee maten meeleveren, zodat je de mogelijkheid hebt om ze beiden uit te proberen en de beste voor jouw lichaam te kiezen.

menstruatiecup aanbieding

 

4. Gekantelde, laaghangende baarmoeder

Bij sommige vrouwen is de baarmoeder lichtjes gekanteld. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn bij het gebruik van een menstruatiecup. Je moet echter wel uitkijken als de baarmoedermond laag hangt. Je loopt dan namelijk risico dat je menstruatiecup naast de baarmoedermond opent, met lekken als gevolg.

Zorg er daarom bij het inbrengen voor dat je baarmoedermond zich boven de cup bevindt door met je vingers te voelen. Onderstaande video legt het nog iets beter uit:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

5.  Te hoog geplaatste cup

Ook als je je cup te diep inbrengt, bestaat er de kans dat de cup zich naast de baarmoedermond opent. Probeer de cup daarom niet te hoog te plaatsen en te voelen of je cup goed onder de baarmoedermond zit. Dit zal voorkomen dat je menstruatiecup lekt.

6. Slappe bekkenbodemspieren

Sommige vrouwen kampen met (te) slappe bekkenbodemspieren, waardoor de cup na het inbrengen niet goed op zijn plek blijft zitten en naar beneden zakt. Vaak wordt in dit geval aangeraden zachtere cup te kiezen die goed meevormt met je vagina en daardoor beter blijft zitten.

Er bestaan overigens ook oefeningen om je bekkenbodemspieren te verstevigen.

7. Zeer sterke bekkenbodemspieren

Ook het tegenovergestelde kan aan de hand zijn: je hebt juist zeer sterkte bekkenbodemspieren. Dit kan ervoor zorgen dat de wanden van de cup worden ingeduwd, waardoor het vacuüm wordt verbroken. Dit veroorzaakt lekken. Als jij hier ook last van hebt, dan heb je waarschijnlijk baat bij een cup van steviger materiaal.

8. De gaatjes zijn dicht

In de rand van een menstruatiecup zitten een aantal gaatjes die ervoor zorgen dat de cup zich vacuüm zuigt. Het komt soms voor dat de gaatjes vóór het eerste gebruik niet goed zijn doorgeprikt of dat ze verstopt zijn geraakt door het niet goed schoonmaken van de cup. Hierdoor blijft de cup niet goed zitten en zakt gemakkelijk naar beneden. Dat zorgt ervoor dat je menstruatiecup lekt.

Maak de gaatjes goed schoon nadat je je cup leegt, ook om hygiënische redenen. Doe dit op de volgende manier:

 • Vul de cup met warm water.
 • Leg je handpalm op de bovenkant van de cup.
 • Draai de cup nu om en zorg dat de cup vacuüm afsluit.
 • Knijp in de cup. Het water spuit nu uit de gaatjes.

Als de gaatjes toch dicht blijven, poets ze dan met een zachte (tanden)borstel of prik ze door met een satéprikker of gesteriliseerde naald.

Mijn menstruatiecup lekt

9. Het steeltje steekt te ver uit

Een te ver uitstekend steeltje kan onder druk komen te staan of ergens achter blijven hangen, met de kans dat het vacuüm van de menstruatiecup verbroken wordt. Controleer of het steeltje bij jou uit je vagina steekt als de cup goed hebt ingebracht. Mocht dit zo zijn, dat kun je het steeltje gemakkelijk inkorten door er een stukje vanaf te knippen.

10. De cup overstroomt

Menstruatiecups kunnen tot wel 30 ml bloed opvangen. Dit is een stuk meer dan tampons, die vaak maar tot 5 ml kunnen absorberen. De gemiddelde vrouw verliest tijdens haar menstruatie 30 tot 60 ml bloed. Omdat er ook andere stoffen dan alleen bloed worden afgevoerd, verliezen we vaak meer en is het nodig om de cup vaker te verschonen. Ook om hygiënische redenen wordt minimaal eens per 12 uur aangeraden.

Het kan zijn dat jij meer bloed verliest dan de gemiddelde vrouw en dat je cup eerder vol raakt. Als je de cup niet op tijd leegt, zal dit zorgen voor lekken.

Mocht dit bij jou het geval zijn, verschoon de cup dan wat vaker. Je zou ook voor de zekerheid een maandverbandje kunnen dragen tijdens de eerste dagen van je menstruatie.

Mijn menstruatiecup lekt

11. Restbloed in je vaginale opening

Het kan voorkomen dat je vlekjes in je ondergoed vindt net nadat je je menstruatiecup hebt schoongemaakt en opnieuw ingebracht. Hierbij gaat het meestal om vals alarm, ofwel, een ‘nep lek’.

Het wordt veroorzaakt door een mengsel van bloed dat zich op de vaginawand bevond tijdens het inbrengen van de cup en het water van de net schoongemaakte cup. Heb jij hier vaker last van, zorg ervoor dat je jezelf even schoonveegt na het inbrengen van de cup.

12. Darmbewegingen

Sommige vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van darmklachten, zoals constipatie of diarree. Darmbewegingen kunnen ervoor zorgen dat je menstruatiecup een klein beetje verschuift. Dit kan ervoor zorgen dat je menstruatiecup lekt, met name als hij al vrij vol zit. Probeer je cup vaker te verschonen of eventueel een maandverbandje te dragen.

menstruatiecup aanbieding

Voordelen van de menstruatiecup

Zoals we al zeiden kun je een menstruatiecup bij juist gebruik zonder problemen lekvrij dragen. Er zitten bovendien vele voordelen aan het gebruik van een menstruatiecup. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Bevat geen chemicaliën (zoals BPA), bleekmiddelen of giftige stoffen die maandverband en tampons wel bevatten
 • Gaat 10 jaar mee
 • Hypoallergeen
 • Goed voor het milieu
 • Voordelig
 • Comfortabel: je voelt of ziet ‘m niet zitten en je hebt geen last van een uithangend touwtje
 • Geen huidirritatie of uitslag
 • Droogt je niet uit
 • Kan meer bloed opvangen dan maandverband of tampons
 • Verschonen gemiddeld tussen de 6 en 12 uur

 

1 antwoord
 1. Ansie
  Ansie zegt:

  Ik gebruik nu ongeveer een half jaar een cup. Bevalt me super goed. De laatste tijd zat mijn cup niet fijn, lekte een beetje en zakte tijdens het sporten naar beneden. Na lang zoeken kwam ik er achter dat het kwam doordat de gaatjes dicht zaten. Goed doorgeprikt en probleem opgelost!! Ik hoop dat anderen hier ook wat aan hebben.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *