Hoelang kun je een tampon inhouden?

Hoelang kun je een tampon inhouden? En wat zijn de mogelijke risico’s van het te lang inhouden van je tampon? Lees hieronder verder voor het antwoord op deze vragen.

Hoelang mag ik mijn tampon inhouden?

Hoeveel uur je een tampon kunt inhouden hangt af van een aantal factoren. Zo ligt het eraan in welke fase van je menstruatie je zit en hoeveel bloedverlies je hebt.

Het beste is om je tampon elke 4 uur te vervangen. Als je merkt dat je tampon eerder vol raakt en je gaat doorlekken, kun je een tampon met een hogere absorptiegraad gebruiken. Laat je tampon nooit langer dan 8 uur zitten.

Je dient je je tampon altijd te verwisselen voordat hij begint te lekken. Dit merk je als het touwtje nat wordt. Aan het begin van je menstruatie verlies je normaal gesproken meer bloed dan aan het eind. Waarschijnlijk zul je je tampon dan vaker moeten verwisselen.

Hoe lang kun je een tampon inhouden

Let op: het feit dat je niet doorlekt, wil niet zeggen dat je je tampon langer kunt laten zitten. Verwissel je tampon altijd om de 4 uur, of het nou gaat om een mini, normale of super tampon.

Slapen met tampon

Je kunt een tampon ‘s nachts inhouden, mits je hem maximaal 8 uur laat zitten. Doe dus een nieuwe tampon in voordat je gaat slapen en zet je wekker 8 uur later. Wil je graag uitslapen? Dan is het beter om een alternatief te dragen, zoals een menstruatiecup.

Een menstruatiecup is een cupje dat je inwendig draagt en je menstruatiebloed opvangt. Omdat een menstruatiecup zeer hygiënisch is, kun je hem wel tot 12 uur lang dragen zonder uit te drogen.

menstruatiecup aanbieding

Zwemmen, sporten, douchen en plassen met een tampon

Je kunt met een tampon zwemmen tijdens je menstruatie. Hoelang je een tampon kunt inhouden met zwemmen ligt eraan hoe vaak je het water ingaat. Het nadeel van tampons is namelijk dat ze kleine beetjes zwemwater kunnen opnemen. Dit is onhygiënisch. Daarnaast werkt een tampon dan niet meer goed. Het is daarom beter om na het zwemmen je tampon niet in te houden, maar meteen te verwisselen.

Hetzelfde geldt voor sporten. Na het sporten kun je gaan zweten, met als gevolg dat bacteriën worden aangetrokken. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties. Verwissel daarom na het sporten altijd je tampon.

Je kunt een tampon inhouden tijdens het douchen. Het nadeel is dat het touwtje nat wordt. Veel vrouwen brengen daarom na het douchen hun tampon in.

Ook tijdens het plassen kun je je tampon gewoon inhouden. Zorg er alleen voor dat het touwtje niet nat wordt, door hem opzij te houden.

Tampon vergeten of kwijt

Ben je je tampon vergeten en heb je hem te lang ingehouden? Dan is het belangrijk om je tampon zo snel mogelijk te verwijderen. Ben je je tampon kwijt omdat het touwtje is afgebroken of per ongeluk mee naar binnen is geduwd? Dan heb je misschien iets aan deze tips:

 • Was je handen.
 • Ontspan.
 • Ga voorzichtig met je vinger naar binnen. Je kunt eventueel wat vaseline of glijmiddel gebruiken. Je vagina loop schuin naar boven, dus probeer deze hoek aan te houden.
 • Als je het touwtje tegenkomt, probeer deze dan te pakken te krijgen.
 • Pers een beetje mee, eventueel in gehurkte houding.
 • Heeft dit geen effect? Dan kun je proberen een bad te nemen, zodat de tampon zich volzuigt en gemakkelijker te voelen is.

Is het je na bovenstaande tips niet gelukt je tampon te pakken te krijgen? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Deze kan je helpen met het verwijderen van de tampon.

Als je een tampon te lang in hebt gehouden, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot vervelende klachten, zoals:

 • Gele of bruingrijze stinkende afscheiding
 • Pijn in de vagina en het bekkengebied
 • Duizeligheid
 • Koorts

Als er een infectie is ontstaan, kan deze in de bloedbaan terecht komt. We spreken dan van tamponziekte.

Hoelang kun je een tampon inhouden

© Grazia

Wat is tamponziekte?

Tamponziekte wordt ook wel Toxic Shock Syndroom (TSS) genoemd. Dit is een acute, ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie. Deze bacterie is bij iedereen wel eens aanwezig en is in principe niet schadelijk.

Er zijn echter omstandigheden waarbij de bacterie een infectie kan veroorzaken. Denk aan bijvoorbeeld:

 • Een broeierige omgeving
 • Wondjes of beschadigingen van de huid en slijmvliezen
 • Verminderde weerstand

Het te lang inhouden van een tampon kan zorgen voor een broeierige omgeving. In dat geval kan de stafylococcus aureus bacterie toxinen gaan produceren. Dit zijn giftige stoffen die in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot een shocktoestand.

Symptomen van TSS zijn:

 • Zeer hoge koorts
 • Griepverschijnselen (diarree, spierpijn, rillingen)
 • Braken
 • Hoofdpijn
 • Roodheid over het hele lichaam en rode ogen
 • Duizeligheid
 • Extreme vermoeidheid
 • Extreme bloeddrukdaling (shock)

Uiteindelijk kan TSS leiden tot orgaanuitval met mogelijk een dodelijke afloop. Ongeveer 5% van de slachtoffers overlijdt aan de ziekte.

Raadpleeg bij het vermoeden van tamponziekte altijd meteen een arts.

Alternatief dat je langer kan inhouden met minder kans op TSS

Wil jij graag langer beschermd zijn dan met tampons en de kans op TSS verminderen? Dan is de menstruatiecup voor ideaal voor jou!

Practicups menstruatiecup cirkel hand roze

Waarom is de kans op tamponziekte met de menstruatiecup kleiner dan met tampons?
We quoten hier het gerenommeerde WebMD;
“The way in which bacterial poisons enter the bloodstream may also be related to tampon use. Sliding a tampon into place in the vagina may make microscopic tears in the walls of the vagina, rupturing tiny blood vessels. A super-absorbent tampon — especially if it’s left in place too long, or if it is used when the menstrual flow is light — can dry out the vagina, making such tearing even more likely.
Experts say menstrual cup safer than a tampon, because it has a lower risk of toxic shock syndrome, a bacterial infection. And compared with a pad, there’s no chance of chafing or rash.
Source: WebMD

Menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen. Ze vangen je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen. Ze absorberen dus ook geen vaginaal vocht, in tegenstelling tot tampons. Hierdoor loop je met de menstruatiecup geen risico op droogheid, irritaties en wondjes in het vaginale slijmvlies.

Daarnaast blijft de menstruatiecup door middel van een licht vacuüm in je vagina op zijn plek zitten. Dit zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij je menstruatiebloed komt. Hierdoor heb je geen last van broeierigheid en bacteriegroei.

Je kunt een menstruatiecup maximaal 12 uur dragen, ook tijdens het sporten, zwemmen, douchen, slapen of plassen. Lees hier meer informatie over de menstruatiecup.

Ben je geïnteresseerd geworden in de menstruatiecup? Probeer dan de super zachte en comfortabele menstruatiecups van Practicups.

menstruatiecup aanbieding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.