HTML sitemap for pages

Inklapbare content

Hoe kies ik mijn maat?

In tegenstelling tot de meeste merken, weet je met Practicups zeker dat je de juiste maat ontvangt. Wij geven je namelijk gelijk beide maten cups: maat S en L. De afmetingen zijn als volgt:

Maat S:

Inhoud (tot de gaatjes): 25 ml

Hoogte van de cup: 55 mm

Lengte van het steeltje: 10 mm

Diameter: 42 mm

Maat L:

Inhoud (tot de gaatjes): 30 ml

Hoogte van de cup: 57 mm

Lengte van het steeltje: 10 mm

Diameter: 45 mm

Welke cup je gebruikt hangt voornamelijk af van de hevigheid van je menstruatie en van je bouw. Het voordeel is dat wij je beide maten opsturen, zodat je op je gemak kunt uittesten welke cup je het fijnste vindt.

Gebruik Ctrl+F of 'find in page' in het menu van je browser om met een keywoord gemakkelijk de informatie te vinden die je zoekt.

Hoe steriliseer ik mijn Practicups?

Je doet dit door de cup 3 minuten uit te koken in een pannetje water. Zorg dat de cup de bodem niet raakt, door hem bijvoorbeeld in een garde te hangen.

Je kunt ook speciale sterilisatietabletten of een sterilisatievloeistof gebruiken als je dit fijner vindt (deze worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld het steriliseren van babyproducten).

Hier lees je meer over het steriliseren van je cup.

Hoe ga ik de eerste keer te werk?

De beste plek om je Practicups uit te proberen is op een voor jou comfortabele plek. Wij raden daarom aan dit thuis te doen.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de cup uit te proberen als ze niet ongesteld zijn. In tegenstelling tot tampons absorberen menstruatiecup niets, waardoor ze niet vast komen te zitten of je kunnen uitdrogen.

Bij sommige mensen duurt het tot zo’n 3 menstruaties voordat ze handigheid krijgen in het gebruik van de menstruatiecup. Daarom kan het een goed idee zijn om voor de zekerheid een back-up maandverbandje te dragen.

Als je eenmaal doorhebt hoe je de cup correct inbrengt en hoe vaak je hem moet verschonen (dit is afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie), zul je je zekerder voelen om alleen je Practicups te gebruiken.

Hoe breng ik mijn Practicups in?

1. Was je handen

Was je handen altijd gedurende 30 seconden met zeep vóór het inbrengen van de menstruatiecup.

2. Vouwen

Vouw de cup in een C-vorm en houd deze vorm vast om de cup in te brengen. De meeste vrouwen vinden deze vouw het comfortabelst, maar je kunt ook andere opties uitproberen. Elk lichaam is immers uniek. Bekijk hier welke vouwtechnieken je nog meer kunt gebruiken.

3. Inbrengen

Houd de cup stevig vast in de gekozen vorm. Houd met je andere hand je schaamlippen uit elkaar. Breng de cup in je vagina totdat hij volledig en comfortabel ingebracht is. De cup zal op een verschillende hoogte blijven hangen afhankelijk van de persoon en het verloop van je menstruatie. Laat de cup los zodat hij openklapt en een vacuüm creëert. Dit houdt de cup op zijn plek en voorkomt lekken.

4. Controleren

Controleer de onderkant van de cup met je vingers om er zeker van te zijn dat hij volledig geopend is. Als hij nog steeds gevouwen is, houd de cup dan vast aan de basis en draai hem een beetje totdat je merkt dat hij zich opent en vastzuigt. Gebruik de cup maximaal 12 uur, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie en de maat van de cup.

Belangrijk: Vergeet niet om de cup vóór het eerste gebruik te steriliseren. Doe dit door hem 3 minuten uit te koken in een pannetje water. Herhaal dit na iedere menstruatie.

Onze blog over het inbrengen van je cup, vind je hier.

Help, mijn menstruatiecup lekt! Wat nu?

Een menstruatiecup zou in principe niet moeten lekken. Het kan zijn dat de cup vol is, hij niet goed vacuümvast zit of hij niet goed ingebracht is. Hier lees je tips en tricks om te zorgen dat je menstruatiecup niet lekt.

Waarom zijn Practicups transparant en niet gekleurd?

We kiezen er bewust voor om geen gekleurde menstruatiecups aan te bieden. Zo hoeven er tijdens de productie geen kleurstoffen of andere middelen toegevoegd worden. We houden het op pure, medische siliconen, zonder poespas.

Daarnaast kun je met een transparante menstruatiecup je menstruatie veel beter monitoren. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar je menstruatiebloed kan je veel vertellen over je gezondheid.

Hoe verwijder ik mijn Practicups?

Was je handen. Pak de cup aan de onderkant vast en knijp er zachtjes in om het vacuüm te verbreken. Verwijder de cup door hem lichtjes op en neer te wiebelen zonder de kneep los te laten. Je hebt het steeltje hiervoor in principe niet nodig. Houd de cup recht, zodat je niet knoeit. Als je de cup helemaal verwijderd hebt, giet je hem leeg in het toilet.

Meer informatie over het verwijderen van je cup, lees je hier.

Hoe weet ik of mijn cup goed zit?

Je plaatst je Practicups menstruatiecup in de vagina onder de baarmoedermond. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte zit tussen de bovenkant van de cup en de baarmoedermond, zodat het bloed goed opgevangen kan worden. Zorg er daarom voor dat de cup niet te hoog zit, maar plaats hem zo laag als comfortabel voor jou is.

Lees hier meer over hoe diep je een menstruatiecup moet inbrengen.

Ik voel het steeltje zitten, wat nu?

In dat geval kun je het steeltje afknippen. Zorg er wel voor dat je je comfortabel genoeg voelt om de cup in te brengen en te verwijderen zonder het steeltje te gebruiken.

Oefen hier eerst een paar keer mee voordat je het steeltje afknipt.


Het steeltje is enkel bedoeld om de cup in de juiste positie te krijgen voordat je hem verwijderd.

Het is niet de bedoeling om de cup te verwijderen door aan het steeltje te trekken. Hierdoor is het vacuüm niet goed verbroken en zal op den duur ook het steeltje afbreken.


Lees hier hoe je de cup het beste verwijderd.

Kan ik sporten terwijl ik mijn Practicups menstruatiecup draag?

Jazeker, je kunt absoluut sporten terwijl je je Practicups draagt!

Sterker nog: met een menstruatiecup zul je je comfortabeler voelen dan met maandverband en tampons. Ten eerste schuurt of verschuift een cup niet, zoals bij maandverband het geval is. Daarnaast zul je meer ontspannen kunnen sporten, omdat je je minder vaak hoeft te verschonen en minder kans hebt op doorlekken.

Lees hier meer over sporten met een menstruatiecup.

Werken Practicups ook ondersteboven of bijvoorbeeld bij het doen van yoga?

Ja, als je je Practicups goed inbrengt, blijft hij op zijn plek zitten zonder te lekken.

Lees hier meer over sporten met een menstruatiecup.

Kan ik zwemmen terwijl ik mijn Practicups menstruatiecup draag?

Ja, je kunt zonder problemen zwemmen met je cup, omdat deze veilig binnen in je vagina gepositioneerd zit. Zodra de cup in je vagina openklapt en zich vacuüm zuigt, zul je niet lekken en dus zonder problemen kunnen zwemmen. Ook heb je geen last van een uithangend touwtje.

Het is wel aan te raden om de cup na het zwemmen even te legen en opnieuw in te brengen.

Lees hier meer over sporten met een menstruatiecup.

Kan ik mijn Practicups ‘s nachts dragen?

Natuurlijk! Practicups menstruatiecups kunnen tot wel 3-5 keer meer bloed opvangen dan een tampon, dus hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Je kunt een cup zonder problemen 12 uur lang dragen.

Kan ik seks hebben als ik een menstruatiecup draag?

Jazeker. Je kunt zonder problemen seks hebben terwijl je de cup draagt. We raden wel af om penetratie te hebben, omdat dat erg oncomfortabel is.

Het voordeel ten opzichte van tampons is dat de menstruatiecup geen uithangend touwtje heeft.

Vangen de Practicups menstruatiecups meer bloed op dan een tampon?

Ja. Een normale tampon absorbeert 8-10 ml bloed. Onze kleinste cup vangt 25 ml bloed op. Daarnaast drogen menstruatiecups je niet uit en voorkomen ze irritatie.


Je kunt een menstruatiecup tot 12 uur lang dragen.

Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik een spiraaltje draag?

Veel vrouwen met een spiraaltje gebruiken zonder problemen een menstruatiecup. Helaas gaat het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een spiraaltje weleens mis. Dit kan komen doordat de touwtjes van het spiraaltje vast komen te zitten tussen de rand van de cup en je vingers. Hierdoor trek je het spiraaltje naar beneden. Ook kan het spiraaltje loskomen als het vacuüm van de cup niet goed verbroken is bij het verwijderen van de cup. Verbreek dus altijd eerst het vacuum, voordat je de cup verwijderd.

Wij raden daarom aan vóór het gebruik van een menstruatiecup altijd te overleggen met je huisarts of gynaecoloog.

Hoe vaak moet ik mijn Practicups legen?

Als je net bent begonnen met het gebruik van menstruatiecups, raden we aan de cup na 4 uur te legen, zodat je een idee hebt van hoe vol de cup raakt. Daarnaast raden we aan de cup eerst thuis te gebruiken, totdat je het verschonen onder de knie hebt en je weet hoeveel bloed je ongeveer verliest.

Het duurt meestal een aantal menstruaties voordat je handigheid krijgt in het gebruik van de menstruatiecup. De meeste vrouwen voelen zich na een paar maanden 100% comfortabel met de cup. Dit is niets als je bedenkt dat je tijdens je leven zo’n 500 keer menstrueert!

Zodra je beter weet hoeveel bloed je verliest tijdens je menstruatie, heb je ook een beter idee van hoe vaak je je cup moet legen. Vrouwen met een normale tot lichte menstruatie hoeven hun cup slechts om de 12 uur te legen. Dat betekent dat je je tijdens je werkdag geen zorgen hoeft te maken over het verschonen van je cup. Het hangt heel erg af van jouw lichaam.

Als je kampt met hevig bloedverlies tijdens je menstruatie, bijvoorbeeld door vleesbomen of andere oorzaken, zal je de cup waarschijnlijk vaker moeten legen.

Kan ik glijmiddel gebruiken bij het inbrengen?

Ja, dat kan. Let er wel op dat je glijmiddel op waterbasis gebruikt. Glijmiddel op oliebasis kan het materiaal van de cup aantasten. Je kunt ook een beetje water gebruiken. Tijdens je menstruatie werkt je bloed overigens ook als glijmiddel, dus zul je waarschijnlijk geen glijmiddel nodig hebben.

Hoe gebruik ik mijn Practicups op een openbaar toilet?

Was allereerst je handen, net zoals bij het verschonen van een tampon. Verwijder de cup.

Er zijn verschillende manieren om je Practicups schoon te maken als er geen wastafel in het toilethokje aanwezig is.

Veeg de cup schoon met toiletpapier of vochtig doekje (zonder alcohol, oliën of parfum). Maak de cup schoon met water zodra je thuiskomt.

Je kunt ook een flesje water gebruiken om je cup mee af te spoelen. Gebruik altijd schoon drinkwater.

Als je bang bent om te knoeien bij het verwijderen van de menstruatiecup, wacht dan niet totdat de cup helemaal tot de rand vol zit.

Kan ik mijn Practicups gebruiken op reis?

Natuurlijk! Dat is waarschijnlijk één van de grootste voordelen van de menstruatiecup. Je hoeft geen voorraad maandverband, tampons of andere menstruatieproducten mee te nemen, die ook weer opraken en/of op sommige plekken moeilijk verkrijgbaar zijn.

Kortom: een menstruatiecup bespaart je veel ruimte in je koffer en zorgt ervoor dat je je gehele reis voorzien bent.

We raden je aan om vóór je reis te wennen aan het gebruik van Practicups. Het is daarnaast aan te raden om tijdens je reis schoon drinkwater bij je te dragen om je cup mee schoon te maken.

Lees hier meer over het gebruik van een menstruatiecup op reis.

Zijn menstruatiecups rommelig of vies om te gebruiken?

Het inbrengen van een menstruatiecup is vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Het verwijderen van de cup gaat gemakkelijk zonder vies te worden. De cup vangt al het bloed op, dus zorg ervoor dat je de cup recht houdt voordat je hem leeggiet in het toilet of de wastafel. Wacht niet met legen totdat de cup helemaal vol zit, om knoeien te voorkomen.

Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over waar je je gebruikte tampons of maandverband laat als er geen prullenbak in de buurt is. Je kunt de cup gemakkelijk in het toilethokje verschonen, ook al is er geen wastafel of prullenbak.

Het observeren van je eigen menstruatiebloed is daarnaast een goede gewoonte, omdat het je een goed beeld geeft van je (menstruele) gezondheid.

Lees hier meer over het gebruik van een menstruatiecup.

Hoe maak ik mijn menstruatiecup schoon?

Als je je cup goed verzorgt, gaat hij jaren mee. Een aantal tips:

Steriliseer de cup vóór het eerste gebruik en na elke menstruatie.

Was je menstruatiecup ten minste één keer per dag goed met water. Het kan geen kwaad als je de hele dag op pad bent en je pas toegang hebt tot een wastafel als je weer thuiskomt.

Gebruik koud water om de cup goed mee af te spoelen voordat je warm water gebruikt. Dit voorkomt verkleuring van de cup.

Gebruik eventueel niet-geparfumeerde, olievrije zeep als je dit fijn vindt. Dit hoeft echter niet per se. Water is voldoende en daarnaast duurzamer én beter voor de pH-waarde van je vagina.

Lees hier meer over het schoonmaken van je menstruatiecup.

Hoe maak ik de gaatjes van mijn cup schoon?

Vul je menstruatiecup met warm water en bedek de bovenkant met je hand. Knijp in de cup en zorg dat het water door de gaatjes naar buiten loopt.

Zitten de gaatjes verstopt? Poets ze dan met een zachte (tanden)borstel of prik ze door met een satéprikker of gesteriliseerde naald.

Lees hier meer over het schoonmaken van je menstruatiecup.

Hoe verwijder ik vlekken van mijn cup?

Na een tijdje kan je cup verkleuren. Dat is heel normaal, omdat bloed een sterkte kleurstof is. Een aantal tips:

Schrob de cup zachtjes schoon met een kleine, zachte borstel en een mengsel van water en baking soda.

Plaats je cup een aantal uur in de zon (let op dat de cup niet smelt door de hitte).

Laat je cup een nachtje in waterstofperoxide (2% of 3%) weken. Een andere optie is een mengsel van 1/2 deel water en 1/2 deel azijn. Mogelijk tast dit echter het materiaal van de cup aan. Kijk hier dus mee uit. Maak je cup hierna grondig schoon en kook hem uit voordat je hem opnieuw gebruikt.


Lees hier meer over het schoonmaken van je menstruatiecup.

Mijn menstruatiecup ruikt sterk, wat nu?

Bij sommige mensen is de geur van menstruatiebloed sterker dan bij anderen. Het zou kunnen zijn dat de geur van jouw menstruatiebloed aan de cup blijft zitten. Dit is niet raar, maar wellicht wel vervelend. Het goed schoon houden en regelmatig steriliseren van je cup, helpt.

Andere redenen waarom je cup mogelijk sterk ruikt zijn:

  • Je hebt de cup langer laten zitten dan de aanbevolen tijd.
  • Je hebt de cup niet goed schoongemaakt.
  • Je hebt de cup met producten gewassen die het materiaal hebben aangetast.
  • Je hebt de cup opgeborgen terwijl hij nog niet droog was, of op een plek die niet goed ventileert.
  • Je kampt met een vaginale infectie.

Lees hier wat tips. Als dit geen effect heeft, dan is de geur waarschijnlijk niet meer te verwijderen.

Kan ik mijn menstruatiecup uitkoken in de magnetron?

Wij raden af om je cup uit te koken in de magnetron, omdat dit het materiaal van de cup mogelijk aantast.

Lees hier hoe je je menstruatiecup het beste kunt schoonmaken.

Kan ik mijn menstruatiecup in de vaatwasser wassen?

Nee, wij raden af om je cup in de vaatwasser te wassen, omdat vaatwastabletten en andere reinigingsmiddelen de cup kunnen beschadigen en je innerlijke flora kunnen beÏnvloeden.

Lees hier hoe je je cup het beste kunt schoonmaken.

Hoe berg ik mijn Practicups op?

Practicups worden geleverd met een handig katoenen opbergzakje. Berg je cup hierin op na het uitkoken, als je cup volledig opgedroogd is. Je kunt de cup dan tijdens je volgende menstruatie meteen gebruiken.

Berg je cup niet op in een niet-ademend plastic zakje of bakje.

Kan ik Practicups gebruiken als ik een spiraal heb?

Menstruatiecups kunnen veilig gebruikt worden in combinatie met een spiraaltje. Zorg er wel voor dat je altijd eerst het vacuüm verbreekt, voordat je de menstruatiecup verwijderd.

Veel vrouwen met een spiraaltje gebruiken zonder problemen een menstruatiecup. Helaas gaat het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een spiraaltje weleens mis. Dit kan komen doordat de touwtjes van het spiraaltje vast komen te zitten tussen de rand van de cup en je vingers. Hierdoor trek je het spiraaltje naar beneden. Ook kan het spiraaltje loskomen als het vacuüm van de cup niet goed verbroken is bij het verwijderen van de cup. Verbreek dus altijd eerst het vacuum, voordat je de cup verwijderd.

We raden aan het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een spiraaltje te bespreken met je huisarts/gynaecoloog voor een passend advies.

Kan ik Practicups gebruiken na mijn bevalling?

Het wordt afgeraden om inwendige menstruatieproducten te gebruiken binnen 6 weken na je bevalling. Dit komt doordat de kans op infecties dan groter is. Wij raden aan om uitwendige bescherming (zoals wasbaar maandverband of menstruatie ondergoed) te gebruiken voor eventuele bloedingen.

Na de 6 weken, of een goedkeuring van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts, kun je weer inwendige menstruatieproducten en dus ook een menstruatiecup gebruiken.

Kan ik Practicups gebruiken als ik een verzakking van de baarmoeder heb?

Wij raden het gebruik van menstruatiecups af als er sprake is van een verzakking van de baarmoeder. Raadpleeg je huisarts voor advies over het beste menstruatieproduct voor jouw situatie.

Kan ik Practicups gebruiken met een gekantelde baarmoeder?

Als je een gekantelde baarmoeder hebt, is het vaak geen probleem om een menstruatiecup te gebruiken. De meeste vrouwen kunnen met een beetje oefening de cup op de juiste manier positioneren. Als je twijfels hebt, dan raden we aan om je huisarts te raadplegen

Kan ik Practicups gebruiken als ik endometriose heb?

Als je een gynaecologische aandoening zoals endometriose hebt, adviseren wij je je arts te raadplegen voordat je een menstruatieproduct kiest.

Dat gezegd hebbende merken veel vrouwen een verbetering in hun menstruatie wanneer zij menstruatiecups gebruiken.

Menstruatiecups vangen je bloed op in plaats van het te absorberen, daarnaast zijn ze gemaakt van medische siliconen en daarom veel vriendelijker voor je lichaam.

Kan mijn Practicups mijn maagdenvlies beschadigen?

Het maagdenvlies is een randje weefsel dat als een soort kraagje rond de ingang van de vagina zit. Menstruatiecups (en tampons) kunnen het maagdenvlies oprekken of inscheuren.

Als je sterke persoonlijke of culturele gevoelens bij je maagdenvlies hebt, raden wij je af om tampons of menstruatiecups te gebruiken.

Maken Practicups menstruaties minder pijnlijk?

Veel vrouwen merken een verbetering in menstruatiepijn met het gebruik van een menstruatiecup.

Menstruatiecups verstoren je innerlijke pH-waarde niet, dus het is een veel natuurlijkere manier om je menstruatie te managen. Ook zijn menstruatiecups hypoallergeen, waardoor ze geen allergische reacties of irritaties veroorzaken.

Werkt Practicups ook in het geval van hevige menstruaties?

Jazeker. Onze grootste maat (maat 2) kan tot wel 30 ml bloed opvangen tot de gaatjes (3-5 keer meer dan een tampon). Helemaal tot de rand kan er zelfs 37,5 ml in, maar dan zul je wel een beetje knoeien bij het verwijderen van de cup.


Je zult de cup wellicht vaker moeten legen bij een hevige menstruatie. Dit doet echter niet af van de andere voordelen van menstruatiecups!

Kan ik Practicups gebruiken als ik een vaginale schimmelinfectie heb?

Als je een vaginale schimmelinfectie hebt, kun je beter wachten met het gebruik van je menstruatiecup totdat de infectie weg is. Hierna kun je de cup zonder problemen gebruiken.

Kun je een vaginale schimmelinfectie krijgen van menstruatiecups?

Er is geen bewijs dat menstruatiecups de kans op schimmelinfecties vergroten.

Ongeveer 75% van alle vrouwen krijgt minimaal één keer in hun leven een schimmelinfectie.

Kan ik Practicups gebruiken als ik een latex allergie heb?

Ja, je kunt de Practicups menstruatiecups gebruiken als je allergisch voor latex bent, omdat onze cups latexvrij zijn.

Practicups zijn gemaakt van 100% superzachte, flexibele en comfortabele medische siliconen. Medische siliconen zijn biocompatibel met je lichaam. Het materiaal wordt daarom ook gebruikt voor medische toepassingen, waaronder implantaten.

Help, ik krijg mijn cup er niet uit! Wat nu?

Een menstruatiecup kan niet kwijtraken of vast komen te zitten, dus maak je geen zorgen.

Als het je niet meteen lukt om de cup te verwijderen, volg dan de volgende tips op:

Ontspan! Als je gespannen bent, spannen je bekkenbodemspieren zich ook aan, waardoor het moeilijker is om de cup te verwijderen.

Lukt het niet om je te ontspannen? Ga dan iets doen wat voor afleiding zorgt, bijvoorbeeld internetten of televisie kijken.

Druk zachtjes op je onderbuik, net boven je schaambeem. Veel gynaecologen doen dit tijdens onderzoeken. Dit voorkomt aanspanning van de bekkenbodemspieren.

Het kan helpen om een warme douche te nemen om te ontspannen.

Probeer de cup in gehurkte houding te verwijderen. Vaak helpt het als je een beetje meeperst.

Wacht minstens een uur nadat je wakker bent voordat je je menstruatiecup probeert te verwijderen. De zwaartekracht helpt vaak om de cup iets te laten zakken.

Verbreek het vacuüm van de cup door de basis van de cup in te drukken. Houd de cup ingedrukt en probeer hem al wiebelend naar beneden te trekken.

Als bovenstaande tips niet werken, neem dan contact op met ons. Mochten wij niet bereikbaar zijn, ga dan langs bij de huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp.

Lees hier meer advies.