Hoe werkt een menstruatiecup precies?

Hoewel menstruatiecups net als tampons in de jaren 1930 zijn ontwikkeld, zijn ze een stuk minder bekend. Toch lijken ze de laatste jaren in opmars, met name omdat er vele voordelen aan het gebruik van menstruatiecups zitten. In dit artikel beantwoorden we de vraag: Hoe werkt een menstruatiecup precies?

Hoe werkt een menstruatiecup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cupje in de vorm van een eierdopje of wijnglas die je in je vagina draagt tijdens je menstruatie.

In tegenstelling tot tampons of maandverband absorbeert een menstruatiecup geen bloed, maar vangt het slechts op. Een cup kan ongeveer 30 ml bloed opvangen. Tijdens je menstruatie verlies je gemiddeld 30 tot 60 ml bloed.

Menstruatiecups zijn gemaakt van soepel en flexibel materiaal, waardoor je ze niet voelt zitten. In de meeste gevallen wordt medisch siliconen gebruikt. Er bestaan echter ook rubberen menstruatiecups en cups gemaakt van TPE, het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden.

Hoe werkt een menstruatiecup tijdens zwemmen

Bij het inbrengen van de menstruatiecup wordt er een licht vacuüm gecreëerd. Hierdoor blijft de cup op zijn plek zitten en lekt hij niet. Je kunt een menstruatiecup daarom zonder problemen ’s nachts dragen. Ook sporten, zwemmen en de sauna bezoeken is geen enkel probleem.

Gemiddeld genomen zul je de cup twee tot vier keer per dag moeten legen (afhankelijk van je bloedverlies), maar in ieder geval iedere twaalf uur.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Lees hieronder stap voor stap hoe je te werk gaat bij het gebruik van een menstruatiecup.

Hoe werkt een menstruatiecup

1. Kies je maat

Allereerst is het belangrijk om de fijnste maat menstruatiecup voor jouw lichaam te kiezen. Welke maat geschikt is voor jou is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de hevigheid van je menstruatie en je bouw zijn van belang.

Sommige bedrijven maken onderscheid in maten aan de hand van leeftijd (jonger of ouder dan 30 jaar) en of je een vaginale bevalling hebt gehad of niet. Dit is echter niet altijd van belang. Sommige vrouwen gebruiken verschillende maten cups, afhankelijk van het verloop van hun menstruatie.

Tip:

Als je slim bent, ga je voor een cup waarbij je gelijk twee maten opgestuurd krijgt.

 

2. De menstruatiecup inbrengen

Stap 1

Het is belangrijk om je menstruatiecup vóór het eerste gebruik en na iedere menstruatie te steriliseren. Kook je cup ongeveer 3 minuten uit in een pannetje met ruim, kokend water. Zorg ervoor dat de cup de bodem niet raakt, door hem bijvoorbeeld in een garde te hangen. Controleer daarnaast of de luchtgaatjes goed geopend zijn.

Stap 2

Was altijd je handen vóór het inbrengen van je menstruatiecup.

Stap 3

Vouw de cup. Er zijn verschillende manieren waarop je een menstruatiecup kunt vouwen. We raden je aan de vouw te gebruiken die jij het fijnst vindt. Elk lichaam is immers uniek.

9 manieren waarop je de cup kunt vouwen:

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

  1. Punch down. Hierbij duw je met je wijsvinger de rand van de cup naar binnen tot helemaal naar de onderkant van de cup. Vouw de cup dan dubbel. Deze vouw is met name geschikt voor zeer zachte cups, omdat hij goed kan openklappen.
  2. C-vouw. Vouw de cup dubbel en dan nogmaals, zodat er een C-vorm ontstaat als je de cup van de bovenkant bekijkt. Dit is waarschijnlijk de populairste vouw en kun je zelfs met één hand doen.
  3. 7-vouw. Maak de cup helemaal plat en vouw één helft naar beneden, zodat de rand van de cup een 7 maakt.
  4. Dubbel 7. Maak de cup plat en vouw één helft een beetje naar beneden (iets minder dan bij de 7-vouw), en doe nu hetzelfde aan de andere kant van de cup. Zo zal er een dubbele 7 te zien zijn als je vanaf boven op de cup kijkt.
  5. Labia vouw. Pak een stuk van de rand van de cup vast tussen je duim en wijsvinger en knijp erin. Duw naar beneden richting het midden van de cup en vouw de zijkanten eromheen.
  6. Driehoek vouw. Maak de cup plat en vouw één van de zijkanten schuin naar beneden, zodat de cup de vorm van een driehoek krijgt.
  7. Origami vouw. Deze lijkt erg op de punch down. Duw je met je wijsvinger de rand van de cup naar binnen tot ongeveer het midden van de cup en draai één van de zijkanten van de cup eromheen. De cup lijkt nu een beetje op een rozenknop.
  8. Diamant vouw. Vouw de helft van de rand van de cup naar beneden richting de basis en rol de buitenkanten naar binnen zodat ze elkaar aanraken.
  9. Halve diamant vouw. Je kunt bovenstaande diamantvorm optioneel nog eens dubbelvouwen om hem iets kleiner te maken.

Stap 4

Houd de cup stevig vast in de gekozen vorm. Houd met je andere hand je schaamlippen uit elkaar. Breng de cup in je vagina terwijl je de vorm vasthoudt, totdat hij volledig en comfortabel ingebracht is. De cup zal op een verschillende hoogte blijven hangen afhankelijk van de persoon en het verloop van je menstruatie.

Menstruatiecup inbrengen

Stap 5

Laat de cup los zodat hij uitklapt en een vacuüm creëert. Dit houdt de cup op zijn plek en voorkomt lekken. Controleer de onderkant van de cup met je vingers om er zeker van te zijn dat hij volledig geopend is. Als hij nog steeds gevouwen is, houd de cup dan vast aan de basis en draai hem een beetje totdat je merkt dat hij zich opent en vastzuigt.

Draag de cup maximaal 12 uur.

3. De menstruatiecup verwijderen

Stap 1

Was je handen. Gebruik het steeltje niet om de cup te verwijderen, maar pak de cup aan de onderkant vast. Knijp in de basis van de cup om het vacuüm te verbreken. Verwijder de cup door hem lichtjes op en neer te wiebelen zonder de kneep los te laten.

Stap 2

Leeg de cup en was spoel hem schoon onder de kraan. Het is niet nodig om zeep te gebruiken, maar als je dit prettiger vindt, zorg dan voor een milde, ongeparfumeerde en olievrije zeep. Als je onderweg bent, kun je de cup ook met toiletpapier of een vochtig doekje schoonmaken. Zorg ervoor dat je de cup tijdens de volgende gelegenheid met water schoonmaakt.

Tip: gebruik eerst koud water en dan pas warm water. Dit voorkomt verkleuring van de cup.

Lukt het verwijderen niet meteen?

Blijf dan rustig ademhalen en raak vooral niet in paniek. De cup kan niet kwijtraken en het kan ook geen kwaad als hij iets langer in je vagina zit dan gebruikelijk.

Als je gespannen bent, zorgt dit ervoor dat je bekkenbodemspieren (onbewust) aanspannen en dat zal het moeilijker maken om de cup te verwijderen. Zorg dus dat je rustig en ontspannen blijft.

Merk je dat je je toch gespannen voelt? Ga dan iets doen wat voor afleiding zorgt, bijvoorbeeld internetten of televisie kijken. Neem daarna een lekkere, warme douche en probeer de cup in gehurkte houding nogmaals te verwijderen. Vaak helpt het als je een beetje meeperst.

4. De menstruatiecup opbergen

Was de cup na je menstruatie en bewaar hem in het stoffen zakje of een ademend bakje. Steriliseer je cup minimaal eens per maand. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen na je menstruatie, zodat de cup klaarligt voor de volgende keer, of net voor je volgende menstruatie.

Steeltje

Je kunt het steeltje gebruiken om de cup aan vast te houden bij het verwijderen als je dit fijn vindt. Zorg er echter wel voor dat je eerst het vacuüm verbreekt.

Bij sommige vrouwen irriteert het steeltje, bijvoorbeeld als de cup laag zit. Mocht dit bij jou het geval zijn, kun je het steeltje eenvoudig inkorten door er een stukje vanaf te knippen.

Het kan zijn dat je in het begin nog onzeker bent over de menstruatiecup. Je kunt dan eventueel een inlegkruisje of maandverband dragen als extra bescherming. Dit is echter niet nodig en vaak stoppen vrouwen hier dan ook al snel mee.

Hoe werkt een menstruatiecup

Waarom kiezen voor een menstruatiecup?

Er zitten enorm veel voordelen aan het gebruik van menstruatiecups ten opzichte van tampons en maandverband. We zetten hieronder een aantal voordelen voor je op een rij:

1. Gezonder

Het allerbelangrijkste voordeel is dat een menstruatiecup geen schadelijke stoffen bevat. Ze zijn in de meeste gevallen gemaakt van medisch siliconen (soms van rubber of TPE, het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden), en zijn daarom 100% veilig om te gebruiken.

Fabrikanten van tampons en maandverband daarentegen zijn niet verplicht om de ingrediënten op de verpakking te vermelden. Verschillende onderzoeken hebben echter uitgewezen dat er giftige stoffen, zoals resten van bleekmiddelen en pesticiden, in tampons en maandverband zijn aangetroffen. Met name het gebruik van tampons kan hierdoor gevaarlijk zijn. De slijmvliezen in je vagina nemen deze schadelijke stoffen uit de tampon namelijk op en zo belanden ze in je lichaam.

Hoe werkt een menstruatiecup? Nadelen van tampons en maandverband

Daarnaast loop je met tampongebruik het risico op het Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel tamponziekte genoemd. Deze ziekte wordt veelal veroorzaakt door de bacterie stafylococcus aureus.

Bij het langdurig inhouden van een tampon kan de bacterie giftige stoffen (toxinen) produceren. Zodra de toxinen in de bloedbaan terechtkomen ontstaat tamponziekte. Als dit niet op tijd behandeld wordt, bestaat de kans op overlijden.

Omdat een menstruatiecup geen absorberend vermogen heeft, wordt het geen broeiplaats voor bacterieën en loop je geen risico op het oplopen van het TSS. Daarnaast tast een cup je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aan. Een tampon blijft absorberen, en beschadigt hierdoor je slijmvlies waardoor je meer kans hebt op irritaties en infecties.

2. Comfortabel

Een cup kan meer bloed opvangen dan maandverband of tampons, en hoef je in principe maar om de 12 uur te legen. Als je een hevige vloed hebt, doe je dit natuurlijk wat vaker, misschien zo rond de 4 keer per dag.

Daarnaast kun je met een menstratiecup alles doen wat je normaal ook doet, inclusief zwemmen en andere sporten. Je voelt de cup niet zitten en ook ‘s nachts kun je hem zonder problemen inhouden.

Hoe werkt een menstruatiecup: zonder problemen zwemmen

Een ander bijkomend voordeel is dat een menstruatiecup je niet uitdroogt en nare geurtjes voorkomt. Ook heb je geen last van een uithangend touwtje.

3. Goed voor het milieu en je portemonnee

Een menstruatiecup gaat tot wel 10 jaar mee. Vergelijk dit met de enorme berg afval die tampons en maandverband, die we al na een paar uur gebruik weggooien, veroorzaken. Dit maakt een menstruatiecup tot een veel milieuvriendelijkere keus. Daarnaast bespaart het je ook nog eens een hoop kosten!

Help, mijn menstruatiecup lekt!

Tijdens het gebruik van een menstruatiecup is de kans dat je lekt bij juist gebruik nihil. Toch komt lekken wel eens voor, zeker als je net bent begonnen met het gebruik van de menstruatiecup. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom je cup mogelijk lekt. Dit zijn de meest voorkomende:

1. Verkeerde maat

Als jij de verkeerde maat menstruatiecup voor jouw lichaam gebruikt, is de kans op lekken groot. Sommige bedrijven leveren daarom twee cups voor de prijs van één, zodat jij gemakkelijk kunt uitproberen welke maat voor jou het beste is.

 

2. Verkeerde hoek

Als je net begint met het gebruik van een menstruatiecup, kan het lastig zijn om te bepalen wat de juiste hoek is voor het inbrengen van de cup. Voel daarom eerst met je vinger hoe de ligging van je vagina precies is. Probeer bij het inbrengen van de cup verschillende hoeken uit om te ontdekken welke positie voor jouw vagina het beste is. Dit zal voorkomen dat je menstruatiecup lekt.

Hoe werkt een menstruatiecup: menstruatiecup inbrengen

3. De cup heeft zich niet volledig geopend

Als je menstruatiecup zich niet volledig opent bij het inbrengen, kan hij zich onmogelijk vacuüm zuigen in je vagina. Hierdoor loopt het bloed simpelweg langs de cup af.

Het is daarom belangrijk om bij het inbrengen van de cup goed te voelen aan de onderkant van de cup om er zeker van te zijn dat hij volledig geopend is. Je kunt ook proberen een beetje aan het steeltje te trekken. Als de cup goed vacuüm zit, zul je dat voelen. Als dit niet zo is, kun je de cup een beetje draaien of eraan wiebelen om ervoor te zorgen dat hij openklapt.

Merk je dat de cup vaak niet goed opent bij het inbrengen? Lees dan dit artikel: Menstruatiecup klapt niet open: 9 tips.

4. De cup overstroomt

Menstruatiecups hoef je weliswaar veel minder vaak te verschonen dan tampons, maar toch kan het voorkomen dat de cup bij een hevige menstruatie vol raakt. In plaats van iedere 12 uur zul je dan bijvoorbeeld iedere 4 tot 6 uur je cup moeten verschonen.

Soms helpt het om een grotere maat te gebruiken, maar dit hangt helemaal af van je lichaam. Een andere mogelijkheid is om voor de zekerheid een maandverbandje te dragen tijdens de hevigere dagen.

Hoe werkt een menstruatiecup?

5. Te ver uitstekend steeltje

Als het steeltje van je menstruatiecup teveel uitsteekt, kan dit ervoor zorgen dat het vacuüm wordt verbroken of dat je menstruatiecup zich verplaatst. Controleer daarom na het inbrengen goed of je steeltje uit de vagina steekt. Mocht dit zo zijn, knip er dan simpelweg een stukje vanaf.

6. De gaatjes zitten dicht

In de rand van een menstruatiecup zitten een aantal gaatjes die ervoor zorgen dat de cup zich vacuüm kan zuigen. Als de gaatjes verstopt zijn of vóór het eerste gebruik niet goed zijn doorgeprikt, blijft de cup hoogstwaarschijnlijk niet goed op zijn plek zitten. Dit zorgt ervoor dat je menstruatiecup lekt. Controleer bij het eerste gebruik of de gaatjes goed open zijn en maak de gaatjes altijd goed schoon.

7. Gekantelde, laaghangende baarmoeder

Als je een gekantelde, laaghangende baarmoeder hebt, moet je bij het inbrengen uitkijken dat de cup zich recht onder de baarmoedermond opent. Opent de cup zich ernaast, dan is het logisch dat je lekt. Voel eventueel met je vingers of je baarmoederond inderdaad boven of in de cup zit. Het kan helpen de cup niet te hoog in te brengen.

Onderstaande video legt het goed uit:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

8. Te hoog geplaatste cup

Ook bij een te hoog geplaatste cup loop je het risico dat de baarmoedermond zich naast de cup bevindt. Breng de cup daarom niet té diep in.

9. Restbloed in de vaginale opening

Het kan zo zijn dat je vlekjes in je ondergoed vindt net nadat je je cup hebt schoongemaakt en weer ingebracht. Vaak gaat het hier om een ‘nep lek’. Dit wordt veroorzaakt door een mengsel van water dat nog aan je cup zat na het schoonspoelen en eventueel bloed dat nog in de vaginale opening aanwezig was tijdens het verschonen.

Om een ‘nep lek’ te voorkomen is het slim om jezelf even schoon te vegen nadat je je cup hebt ingebracht.

10. Slappe bekkenbodemspieren

Als je beddenbodemspieren te slap zijn, kan het zijn dat de cup na het inbrengen niet goed blijft zitten en naar beneden zakt. Dit kan er logischerwijs voor zorgen dat de menstruatiecup lekt. Het is in dat geval aan te raden om een zachtere cup te kiezen, omdat die goed meevormt met je vagina en beter blijft zitten.

Er bestaan ook oefeningen om je bekkenbodemspieren te verstevigen.

11. Zeer sterke bekkenbodemspieren

Als jouw bekkenbodemspieren erg sterk zijn, kan het zijn dat ze de wanden van de cup induwen, waardoor het vacuüm wordt verbroken. Dit zorgt voor lekken. In dat geval is het aan te raden een cup te gebruiken gemaakt van steviger materiaal.

12. Je darmen

Het lekken van je menstruatiecup komt ook wel eens voor tijdens toiletbezoek. Darmbewegingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je menstruatiecup een beetje verplaatst. Zeker omdat het tijdens de eerste paar dagen van je menstruatie wel eens voorkomt dat je last hebt van constipatie of diarree. In dat geval kan het voorkomen dat je cup lekt, zeker als hij als vrij vol zit.

Menstruatiecup kopen

Wil jij graag 2 maten menstruatiecups voor de prijs van 1 bestellen? Klik dan op onderstaande button.

 

Instagram call to action button

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.